Publicat

6

iunie

2012

17:55

171

vizualizări

România urmează să comunice CJUE punctul de vedere în cauza ACCEPT vs. Gigi Becali. Patronul stelist, judecat pentru declaraţia: "Nici dacă se desfiinţează Steaua nu iau un homosexual la echipă"

România urmează să comunice CJUE punctul de vedere în cauza ACCEPT vs. Gigi Becali. Patronul stelist, judecat pentru declaraţia: "Nici dacă se desfiinţează Steaua nu iau un homosexual la echipă"

Subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Horaţiu Radu a afirmat, în cadrul unei conferinţe cu ocazia a zece ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, că urmează să transmită CJUE punctul de vedere al României în cauza ACCEPT versus Becali.

Miercuri, în cadrul conferinţei "Soluţii legislative şi politici antidiscriminare în România şi Germania", de la Palatul Parlamentului, Răzvan Horaţiu Radu, agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg, a declarat că instanţele române au ridicat probleme interesante în faţa CJUE privind nediscriminarea.

"Chiar joi urmează să transmitem Curţii punctul de vedere al României în cauza ACCEPT, unde întrebarea preliminară a fost adresată de Curtea de Apel Bucureşti", a spus agentul guvernamental Radu.

La sfârşitul anului 2010, finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost sancţionat prin avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru afirmaţiile făcute în legătură cu presupusa orientare homosexuală a fotbalistului bulgar Ivan Ivanov, refuzând un eventual transfer al jucătorului din acest motiv.

"Asociaţia ACCEPT (organizaţie neguvernamentală care apără şi promovează drepturile persoanelor LGBT - lesbiene, gay, bisexuali, transgender - ca drepturi ale omului) salută decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de a-l sancţiona prin avertisment pe George Becali pentru declaraţiile facute la emisiunea «Liga lui Mitran» de la Sport Total FM în legătură cu presupusa orientare homosexuală a fotbalistului bulgar Ivan Ivanov. În cadrul emisiunii, George Becali a declarat: «Nici dacă se desfiinţează Steaua nu iau un homosexual la echipă»", se arăta într-un comunicat remis, în 20 decembrie 2010, agenţiei MEDIAFAX, de către asociaţie.

CNCD a decis ca afirmaţiile finanţatorului FC Steaua, Gigi Becali, prin care respingea angajarea la echipa a fotbalistului Ivan Ivanovici pentru că se presupunea că este homosexual, aduc atingere dreptului la demnitate al persoanelor homosexuale.

"Prin această hotărâre, CNCD a reţinut un principiu important, afirmat şi la nivelul Uniunii Europene: la fel ca în alte domenii ale muncii, şi în cazul transferului jucătorilor de fotbal profesionişti, cluburile trebuie sa respecte legislaţia antidiscriminare. Ceea ce contează la angajarea unui jucător de fotbal profesionist sunt cerinţele ce ţin de performanţă, nu un element indisolubil legat de viaţa privată a persoanei, cum este orientarea sexuală. Conform CNCD, «[a] induce ideea că simpla presupunere legată de orientarea sexuală a unei persoane determină ab initio respingerea acestuia într-o eventuală relaţie economică, denotă în mod evident arbitrariu» şi reprezintă discriminare", susţinea ACCEPT.

Potrivit organizaţiei ACCEPT, în teorie, sportul promovează respectul, corectitudinea şi performanţa ca valori fundamentale. "În practică însă ajungem să vedem că atunci când intervine un zvon cu privire la presupusa homosexualitate a unui sportiv, fair play-ul faţă de acesta rămâne dar o vorbă în vânt. Dintr-o dată ceea ce contează în aprecierea rezultatelor sale nu mai sunt performanţele sportive. Homofobia în spaţiul sportiv duce la negarea şi invizibilitatea homosexualităţii în acest domeniu. Iar acceptarea acestei stări ca fiind «normală» nu face decât să deschidă calea pentru tratamente degradante şi pentru intimidarea sportivilor homosexuali şi lesbiene. Decizia CNCD de a sancţiona afirmaţiile lui George Becali ca discriminatorii este un semnal clar pentru cei care mai aveau dubii ca legislaţia antidiscriminare este valabilă şi pentru cluburile de fotbal", susţinea sursa citată.

Pe de altă parte, CNCD a respins solicitările Asociaţiei ACCEPT de sancţionare a Clubului Steaua pentru discriminarea în domeniul muncii.

CNCD şi-a motivat decizia pe faptul că, deşi avea calitatea de acţionar al Clubului Steaua la data la care a facut afirmaţiile, George Becali nu avea calitatea de reprezentant al clubului.

ACCEPT spunea că va contesta în instanţă această parte a hotărârii.

Astfel, ACCEPT s-a adresat Curţii de Apel Bucureşti, care în 12 octombrie 2011 a suspendat procesul, adresând Curţii de Justiţie de la Luxemburg o serie de întrebări, respectiv dacă se aplică prevederile directivei europene în cazul în acţionarului unui club de fotbal care se autoprezintă şi este perceput în mass-media şi în societate ca patron al acestui club, care face declaraţii ce intră în sfera încălcării principiului egalităţii de tratament.

Într-o conferinţă de presă din 8 aprilie 2010, europarlamentarul Gigi Becali a rupt atenţionarile primite din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind declaraţiile lui din februarie, când a spus că nu va accepta transferul fotbalistului Ivan Ivanov dacă este homosexual.

"Am primit o hârtie de la CNCD, de la Asociaţia Accept, că am spus eu că «jucătorul Ivanov, pentru că am auzit că e homosexual, nu va veni niciodată la Steaua». Eu am dreptul să angajez pe cine vreau, cum au şi ei, homosexualii drepturi. Vă jur că îi iubesc pe toţi oamenii la fel, indiferent de înclinaţiile sexuale. Niciodată nu o să existe homosexuali la Steaua. Fac o sută de discriminări. Nu vreau să lucrez cu homosexuali, nu vreau să-i angajez la mine. Care e problema lor? Să nu-mi mai trimită mie cu discriminarea. Nu am nimic cu ei, îi respect ca pe toţi oamenii numai că nu vreau să lucrez cu ei, am ghinion, asta cred eu", declara finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, moment în care a rupt hârtia primită din partea CNCD.

Finanţatorul grupării steliste preciza că se ghidează "după Sfânta Scriptură şi apoi după legile omeneşti". "Dacă era angajat şi îl dădeam afară când aflam că era homosexual, da, aveau dreptate. Eu pot să angajez oameni de numai 1.90, e discriminare pentru ceilalţi? Eu pun ce reguli vreau. Şi eu la Steaua nu angajez homosexuali. Dacă se strecoară vreunul, fără să ştiu eu, nu-l mai dau afară, dar îl trimit la echipa a IV-a, că şi acolo avem nevoie. Eu mă ghidez după Sfânta Scriptură, nu după legile omeneşti. Alea ale lui Dumnezeu le respect mai întâi şi pe urmă pe cele omeneşti", a concluzionat Becali.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
DECIZIE ISTORICĂ luată de judecătorii de la Tribunalul Dolj, într-un dosar cu greutate! Este o surpriză totală

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info