Publicat

2

septembrie

2010

20:20

216

vizualizări

Românii lasă anual milioane de euro la fast-food. Reţelele de restaurante au vânzări în creştere

Românii lasă anual milioane de euro la fast-food. Reţelele de restaurante au vânzări în creştere

Chiar şi cu salariile diminuate, românii nu renunţă la mâncarea fast-food. Vânzările majorităţii restaurantelor de profil sunt în creştere. În primele şase luni, încasările lanţului KFC România au depăşit 100 milioane de lei, cu 12,8% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2009. "Creşterea s-a datorat programelor de marketing, politicilor de preţuri şi programului de dezvoltare din ultimii ani", a declarat agenţiei Mediafax directorul de marketing al KFC România, Carmen Lupuleţ. Reprezentantul KFC susţine că în prima jumătate a anului s-a redus puterea de cumpărare din partea clienţilor, în condiţiile în care salariile au fost diminuate, iar promoţiile din partea concurenţei au crescut. "Efectele crizei au fost mai accentuate din cauza scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, în condiţiile diminuărilor salariale şi ale pierderii unor drepturi ale celor din sistemul bugetar, precum şi ale creşterii concurenţei şi creşterii numărului de oferte speciale / promoţionale din piaţă", a mai spus Lupuleţ.

Preţurile, la nivelul din 2008

Reprezentanta KFC a arătat că preţurile din reţea au fost menţinute la nivelul celor din 2008 şi că firma încearcă să "absoarbă" parţial sau total majorarea TVA, în funcţie de ce se întâmplă cu preţul de achiziţie al materiilor prime. Restaurantele KFC preferate de români, cu cele mai mari vânzări în prima parte a anului, au fost cele din Bucureşti - Cotroceni, Magheru, Unirea, Plaza, Baneasa Mall -, Cluj-Napoca şi cele două unităţi din Timişoara. În martie, oficialii KFC România estimau pentru 2010 o cifră de afaceri de aproximativ 162 milioane de lei, în creştere cu 10% faţă de anul trecut. Reţeaua, care are 38 de restaurante în România, este operată în sistem de franciză de către firma US Food Network, controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, care deţine şi franciza Pizza Hut.

Încasări de mii de euro pe zi

Burger King, adus în România de către oamenii de afaceri Eli Davidai şi Marius Nasta în urmă cu mai bine de doi ani, este o altă companie care activează pe piaţa restaurantelor fast-food. Burger King a avut vânzări de 3 milioane de euro în 2009, ceea ce echivalează cu încasări anuale de 500.000 de euro în fiecare din cele şase unităţi deschise până la sfârşitul anului 2009. Aceasta înseamnă că zilnic românii au mâncat, în fiecare restaurant din acest lanţ, produse în valoare de 1.400 de euro, potrivit unor calcule recente făcute de Ziarul Financiar.

În schimb, concurentul său, McDo­nald's, a avut pe parcursul anului trecut vânzări zilnice de 4.600 euro în fiecare din cele 60 de restaurante din reţea, adică de trei ori mai mare decât la Burger King. De menţionat că McDonald's a intrat pe piaţa din România în urmă cu 15 ani, în timp ce franciza Burger King a fost adusă în România în primăvara anului 2008. McDonald's are 62 de restaurante pe piaţa locală, în care intră zilnic 15.000 de clienţi.

Noi restaurante

Buzău şi Piteşti sunt locaţiile unde KFC România va deschide, în perioada următoare, încă două restaurante, după ce în acest an au fost inaugurate două unităţi în Bucureşti, respectiv KFC Sun Plaza şi KFC Crângaşi. "Vom deschide restaurante noi în Buzău şi Piteşti în această toamnă, dar nu putem şti exact ce investiţii vor presupune până când nu sunt definitivate detaliile de amenajare", a mai declarat Lupuleţ. Şi în Capitală lupta pe piaţa fast-food se ascute, Burger King închiriând circa 80% din fostul restaurant Everest din Piaţa Romană din Capitală pentru a deschide prima unitate fast-food stradală din România sub brandul american. Pe de altă parte, recent s-a anunţat că operatorul american de restaurante fast-food Burger King, prezent şi în România, va fi preluat de firma de investiţii 3G Capital, tranzacţia fiind evaluată la patru miliarde de dolari, potrivit postului de televiziune CNBC, citat de Reuters. (Loredana Voiculescu)

INFO Mii de şaorme pe zi

Şaormeriile din România au vânzări zilnice de circa 550.000 de euro, respectiv 200 de milioane de euro pe an, echivalentul a 220.000 de şaorme de 10 lei în fiecare zi a anului

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
A plecat în "ţările calde" şi i-a DISTRUS pe toţi! FOTO | Vedeta care s-a afişat aşa pe plajă. Bărbaţii nu şi-au putut lua ochii de la ea

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info