Versiunea Beta

Săli polivalente în subsolul Catedralei Neamului, de aceeaşi mărime cu biserica de deasupra

de Elvira Gheorghita

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Catedrala Mânturii Neamului are trei niveluri subterane, la primele două urmând să fie amenajate săli polivalente pentru activităţi culturale, educative şi religioase, de dimensiuni similare bisericii de deasupra, în timp ce al treilea va cuprinde doar spaţii tehnice pentru instalaţii.

Lucrările la Catedrala Neamului au început în 2010, primele escavări fiind făcute în 2011, când au fost scoşi 100.000 de metri cubi de pământ, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, inginerul Petre Chiuţă, consilier patriarhal de la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române.

"Prima construcţie, la 16 metri sub pământ, este o sală polivalentă Acolo, de jur împrejurul sălii în formă de navă, sunt spaţii tehnice şi culoare de circulaţie. Următorul nivel este la minus 11 metri. Şi aici va funcţiona o altă sală polivalentă, spaţiul fiind amenajat identic cu cel de la nivelul minus 16. Singura diferenţă este dată de înălţimea sălilor. Urmează apoi un ultim spaţiu, la 6,8 metri sub pământ. La acest nivel vor fi amenajate doar spaţii de circulaţie şi spaţii tehnice pentru instalaţii. Urmează cota zero, care este cu cinci metri mai sus decât terenul natural", a mai explicat inginerul.

La nivelul zero, începe în acestă vară construcţia bisericii, care va ajunge la stadiul de tencuială probabil în 2015. Corpul bisericii va ajunge la înălţimea de 54 de metri, iar turla şi crucea din vârf vor da întregului ansamblu înălţimea de 120 de metri, a explicat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Complexul va avea şase lifturi de mari dinemsiuni, scări de acces, dar şi rampă pentru persoanele cu handicap.

Până acum, pentru infrastructura catedralei au fost folosiţi 52.000 de metri cubi de beton şi 13.000 de tone de armătură.

Potrivit lui Chiuţă, în Capitală sunt multe clădiri cu înălţimi mai mari, decât a viitoarei catedrale.

"La Baicului este un bloc cu 24 de etaje, alte trei au câte 16 etaje. Chiar şi pe vremea lui Ceauşescu au fost construite clădiri înalte, cum ar fi blocul trun de la Sala Palatului, precum şi în Militari şi la Chibrit. Ca volumetrie, Catedrala Neamului este de zece ori mai mică decât Palatul Parlamentului, dar nu văd rostul niciunei comparaţii", a spus inginerul Chiuţă, adăugând că infrastructura viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului a fost finalizată în aproximativ doi ani jumate, cu costuri mai mici cu 20 la sută decât cele estimate iniţial.

La rândul lui, părintele Stoica a precizat că pentru reducerea costurilor de execuţie şi asigurarea unei responsabilităţi sporite a tuturor celor implicaţi în realizarea lucrărilor, Patriarhia Română nu a încredinţat construirea întregului edificiu unui antreprenor general, ci a optat pentru contractarea distinctă a fiecărei categorii de lucrări firmelor de execuţie cu cea mai mare experienţă în diferite specialităţi, iar selecţia fiecărei firme de execuţie s-a făcut prin licitaţie.

Şi pentru ca toţi oamenii să vadă care este stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, sâmbătă, pelerinajul de Florii va începe, în premieră, din zona viitorului locaş, după slujba care va fi oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi pe planşeul de la nivelul zero, a adăugat Stoica.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

 


 

 

6 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Emil 26.04.2013 22:47

Frumos - era si vremea ca si capitala Romaniei sa adaposteasca o mare Catedrala, precum toate celelalte capitale importante ale lumii.

Nu inteleg ce (sau cine) ii mana pe cei care se opun.

 
#2 DKT 26.04.2013 22:55

Bunul simt, Emile ... bunul simt!

 
#3 ion 27.04.2013 00:01

@DKT citind multele comentarii la articolele despre aceasta biserica, ma inteb daca nu cumva postacii platiti anul trecut de catre partide pentru a-si da cu parerea pe siteuri au fost preluati de patriarhie...?!?

 
#4 ManagerFotbal@yahoo.com 27.04.2013 00:06

Http://SmartUrl.it/RoML

Esti Pasionat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te cu alti Useri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Trofee, Diplome, Cadouri surpriza, etc!

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Selecteaza link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter)

Http://SmartUrl.it/RoML

 
#5 Parintele Marmeladie 27.04.2013 06:20

Fiilor, vă prezint ghidul de mântuire rapidă al părintelui Marmeladie.

Iată principalii paşi:
1. Pentru început vă îndopaţi cu sarmalele furate din mâinile babei de lângă voi;
2. Vă spalaţi pe dinţi cu aghiasmă pentru că va trebui sa língęţi icoanele din biserică. Ideea e să nu mai aveţi resturi de sarmale pe dinţi, astfel încat sa nu le îmbăloşaţi;
3. Cotizaţi la buzunarul meu pentru că altfel nu vă permit să molfaiţi ciolanele profanate (a.k.a. sfintele moaşte);
4. Vă îndepartaţi împarţind coate si pumni babelor si ortopitecilor zeloşi;
5. La sfârşit, cu o satisfacţie imensa că ati reuşit să molfăiti moaştele şi aţi ajuns să iesiţi pe poarta bisericii, începeţi să trageţi rafale de bąşini cu stropi, pentru a vă demonstra evlavia.

Ghidul de mântuire rapidă al părintelui Marmeladie nu poate da greş. Efect duhovnicesc garantat.

 
#6 ion 27.04.2013 08:01

Probabil infiinteaza si o casa de toleranta pt.Preafericitul,este o rusine ce face BOR.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE