no author
no author
Lucian Negrea
Cătălina Mănoiu
8770 vizualizări 22 mar 2016

Problema a fost ridicată de deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care a arătat că minoritatea pe care o reprezintă are o problemă cu propunerea PNL pentru Consiliul de Administraţie al TVR.

„Atunci când PNL a susţinut legea pentru combaterea naţionalismului, doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea care a fost propusă de PNL. Vreau să punctez în mod special atitudinea pro aducere pe primul plan a mişcării legionare, e vorba de poetul Radu Gyr, pion la mişcării legisonare'', a declarat Vainer.

În apărarea Oanei Stănciulescu a sărit senatorul ALDE Cristiana Anghel, care a spus că nu se pot condamna toţi oamenii de cultură din respectiva perioadă doar pentru că au avut anumite opţiuni politice.

„Mişcarea legionară românească, împreună cu cea din Bulgaria, sunt singurele mişcări care nu au fost condamnate la Nurnberg, pentru crime de război. Nu se poate să ne îngropăm toată cultura românească din perioada respectivă, doar pentru faptul că unii, la un moment dat (...) Eu nu discut despre oamenii respectivi. Eu nu discut despre Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, eu nu discut din punct de vedere politic. Eu pun problema pentru ceea ce reprezintă ei pentru acest neam şi pentru lucrul acesta nu avem voie să dăm uitării'', a spus Cristiana Anghel.

Poziţia senatorului ALDE a stârnit nemulţumirea celor de la UDMR, care au părăsit sala de plen, nu înainte de a cere celor care apără mişcarea legionară să îşi ceară scuze de la tribuna Parlamentului.

„Eu sunt aici în Parlamentul României de 26 de ani. Nu am apucat o luare de cuvânt în care să se apere mişcarea legionară şi mi-am respectat colegii din motivul respectiv. Să ne trezim în 2016 că în mod direct sau indirect să apere cineva mişcarea legionară, eu nu pot concepe acest lucru (...) Vom părăsi şedinţa dacă cei care au sărit în apărarea celor legionarilor nu îşi vor cere scuze'', a declarat Marko Bella, liderul senatorilor UDMR.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a susţinut, de la tribuna Parlamentului, că aleşii trebuie să facă o diferenţă între „o greşeală politică din tinereţe'' a unor oameni şi contribuţia pe care aceştia au avut-o la cultura românească, afirmând că Oana Stănciulescu nu este legionară şi că, aşa cum activitatea sa parlamentară arată, nici el nu a fost niciodată pro-fascist sau antisemit.

Liberalul a recitat de la tribuna Parlamentului versuri scrise de Radu Gyr. „Vorbeaţi de Radu Gyr. Nu am să intru într-o polemică, dar Radu Gyr a spus în poezie: «Al cui e Ardealul?/ Întreabă pădurea câmpia şi dealul/ Al nostru e, pământ din vechi pământ şi sânge din latinul nostru sânge/ Un dor avem în el şi cel mai sfânt şi nimeni astăzi nu ni-l poate frânge». Şi asta este legionară?", a mai spus senatorul PNL.

Dezbaterile plenului au fost sistate, parlamentarii intrând în procedură de vot.

O petiţie împotriva desemnării Oanei Stănciulescu în CA TVR a fost iniţiată de mai multe personalităţi ale vieţii culturale săptămâna trecută.

„Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca foarte activă în cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti. Cu o consecvenţă, ce trebuie subliniată, jurnalista îşi face un crez din a reabilita, şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată. Pe aceştia i-a declarat repetat „eroii noştri“. Câteva exemple sunt revelatoare: la 23 februarie, acest an, într-o dezbatere la Realitaea TV, Oana Stănciulescu declara că Radu Gyr, cunoscut poet legionar, autorul imnului mişcării legionare, personalitate recuperată de Ion Antonescu, în regimul căruia a ocupat importante demnităţi şi scriitorul şi publicistul Vintilă Horia, cunoscut ca prohitlerist sunt 'reperele ei morale'. Şi, cu prestigiul câştigat întotdeauna de omul de pe ecran, recomanda societăţii româneşti să adopte aceste repere morale'', se arată în petiţie.

Citește și: