54 vizualizări 29 nov 2010

Replicile critice la adresa acestuia survin în contextul în care consilierul prezidenţial a declarat, sâmbătă, că, dacă prezenţa Uniunii la guvernare duce la o pierdere de credibilitate, trebuie gândită foarte serios părăsirea Guvernului.

"În ceea ce priveşte participarea la guvernare, sunt două elemente care cred că sunt concurente şi care trebuie să găsească un unic răspuns: dorinţa sinceră ca UDMR să rămână la guvernare, indiferent în ce coaliţie, aceasta fiind dorinţa electoratului nostru. Dacă prezenţa la guvernare duce la o pierdere de credibilit ate, care strică şansele noastre de a intra în Parlament, trebuie gândită foarte serios părăsirea Guvernului. Sunt câteva legi care sunt sigur că se vor adopta în Parlament, care ne afectează foarte serios. E vorba de Legea electorală, care poate să ne asigure o reprezentare proporţională în Parlament, dar sunt şi soluţii care ne dezavantajează în mod flagrant. Noi avem tot interesul să fim prezenţi", a spus Eckstein, potrivit Mediafax.

Întrebat cum pot afecta astfel de declaraţii relaţiile din sânul Coaliţiei, un deputat UDMR (apropiat liderului Marko Bela) l-a criticat pe consilierul prezidenţial.

"Peter Eckstein Kovacs este un om suficient de deştept şi de versat în ale politicii? Domnul Eckstein Kovacs îşi cunoaşte propriile interese? Domnul Eckstein Kovacs este consilier prezidenţial? Dacă este consilier prezidenţial credeţi că a făcut acest anunţ fără să aibă avizul sau aprobarea preşedintelui? La un moment dat, chiar indicaţia, ca să nu zic ordin...", a spus Petru Lakatos, pentru gândul.

Nimic nu e întâmplător...poate doar în filme

"Organizaţia Cluj nu îl susţine pentru funcţia de preşedinte. Organizaţia de Cluj, şi am vorbit cu mai mulţi colegi de acolo, a fost de acord să candideze. Unii s-au şi manifestat că sunt de acord, de exemplu, dacă un alt coleg de acolo, să zicem, şi-ar depune candidatura, atunci ar fi de acord şi cu respectivul", a adăugat acesta.

"Vă daţi seama că cineva care are o funcţie de ministru şi, teoretic, are încă patru ani asiguraţi, dacă a făcut acest pas, nu l-a făcut de capul lui", a mai spus deputatul cu privire la candidatura lui Eckstein. "El, după primele ieşiri în public şi după câteva apostrofări, a nuanţat şi a spus că vorbeşte în calitatea de consilier prezidenţial. Acum a anunţat că doreşte să candideze, are acest drept, conform statutului. Este major, vaccinat. Dar să se înţeleagă că ce se întâmplă nu e o coincidenţă. Nu e ca în filme când, la sfârşit, se spune că personajele sunt fictive, iar orice asemănare este jocul întâmplării. Sau ar mai fi o variantă. Preşedintele să-i spună: «zilele tale la Cotroceni sunt numărate» şi atunci îşi caută un job. Ceea ce nu cred", a conchis Lakatos.

Eckstein: "Dl. Lakatos nu este la prima ieşire insuficient gândită"

În replică la acuzaţiile colegului său, consilierul prezidenţial a precizat, pentru gândul, că decizia de a candida la funcţia de preşedinte al UDMR îi aparţine în totalitate. "Eu îmi iau deciziile suveran. Nu acţionez la ordinele cuiva. Întreaga mea personalitate infirmă ceea ce spune domnul Lakatos", a declarat Eckstein Kovacs. El a ţinut să afirme că Petru Lakatos "nu este la prima ieşire insu­ficient gândită sau nedocumentată". "Dar lupta-i luptă!", a conchis con­silierul.

În cursa pentru şefia UDMR s-ar mai putea înscrie, conform unor surse interne, actualii miniştri Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely. Primul dintre aceştia este susţinut de actualul preşedinte, Marko Bela, care va anunţa dacă mai candidează sau nu pentru un nou mandat la şedinţa CRU programată pe 11 decembrie.

Citește și: