no author
no author
Adina Oşan
Kiss Edit
567 vizualizări 18 dec 2013

Directorul APM Covasna consideră neîntemeiate protestele unor asociaţii civice privind construcţia unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de către concernul Holzindustrie Schweighofer explicând că agenţia a eliberat doar acord de mediu, şi nu autorizaţie, aşa cum susţin aceste organizaţii.

Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în 12 decembrie a primit peste o mie de e-mail-uri, toate cu acelaşi conţinut, prin care se protesta faţă de "aprobarea autorizaţiei de mediu, fără o evaluare a impactului asupra mediului", pentru construcţia fabricii de prelucrare a lemnului de către firma austriacă Holzindustrie Schweighofer la Reci, e-mail-uri care au blocat serverul APM Covasna pentru câteva ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Neagu a precizat, în legătură cu acest protest electronic, că APM Covasna a eliberat, în vara acestui an, avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi recent şi acordul de mediu pentru construirea fabricii, însă doar în momentul în care se va realiza investiţia se va discuta şi despre autorizaţia de mediu.

"S-au făcut atâtea confuzii, nici vorbă că am eliberat autorizaţia de mediu. Urmează, în momentul în care investiţia se va termina, să discutăm despre autorizaţia de mediu, de funcţionare", a spus Neagu.

În ceea ce priveşte o evaluare a impactului asupra mediului, Gheorghe Neagu a subliniat că un astfel de studiu nu trebuie realizat de către APM întrucât nu această instituţie stabileşte câţi copaci pot fi tăiaţi.

"APM are competenţa de a implementa politici de protejare a pădurilor prin ecologizare, plantare, dar eu nu semnez nicio hârtie privind cantităţile de mase lemnoase ce se exploatează în România şi în judeţul Covasna. Pentru asta există direcţiile silvice, inspectorate teritoriale de regim silvic şi cinegetic, Regia Naţională Romsilva. Ei acordă cotele de tăiere", a explicat Neagu.

Un grup de localnici din Sfântu Gheorghe a dat publicităţii un comunicat în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de construirea unei fabrici de prelucrare a lemnului în localitatea covăsneană Reci acuzând Agenţia de Protecţia Mediului Covasna că a eliberat autorizaţie în acest sens.

De asemenea, Greenpeace România avertiza cu mai mult timp în urmă, într-un comunicat de presă, că "APM Covasna consideră că prelucrarea anuală a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer ar putea construi o fabrică de prelucrare a lemnului în comuna Reci, fără a obţine acord de mediu".

În comunicat se mai preciza că, în prezent, compania austriacă Schweighofer deţine în România patru fabrici de prelucrare a lemnului (la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti), intenţionând să mai construiască o fabrică în judeţul Covasna.

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a anunţat, la finalul lunii martie, că va investi 150 de milioane euro într-o fabrică de prelucrare a lemnului, în judeţul Covasna, la Reci, în urma investiţiei urmând să fie create 650 de noi locuri de muncă.

Fabrica ar urma să înceapă producţia în 2014, alte două mii de locuri de muncă urmând a fi generate indirect în industriile aferente, conform reprezentanţilor companiei.

Citește și: