no author
Liviu Dadacus - Mediafax
885 vizualizări 25 ian 2017

„Am venit la Parlament cu toată deschiderea să răspund la toate întrebările Comisiei. Pentru mine e o oportunitate. Am speranţa unui nou început în relaţia dintre Parlament şi SRI şi sunt convins că după această audiere vom avea răspuns la foarte multe dintre întrebările care au existat în spaţiul public", a spus Hellvig, înainte de audierea sa de către Comisia de control SRI.

Totodată, Hellvig a precizat că speră ca Serviciul să aibă un buget care să-i permită să nu-şi distrugă capacităţile de lucru, el arătând că va explica decidenţilor această situaţie.

"Vom explica tuturor decidenţilor de ce este nevoie de un buget pentru SRI şi, în funcţie de argumentele noastre, în funcţie de resursa bugetară existentă în statul român, vom avea un buget în care sper, în primul rând, să avem infrastructura necesară pentru a nu ne distruge capacităţile de lucru şi parteneriatele extrem de importante cu cei din «Clubul de la Berna»", a mai spus Hellvig.

Hellvig a precizat că la comisie au sosit şi documente clasificate, care vor fi puse la dispoziţia Comisiei pentru a lămuri aspectele care au fost în dezbaterea publică.

La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa Comisiei SRI este în desfăşurare.

Conducerea SRI a fost invitată, săptămâna trecută, de către noua Comisie de control a SRI, pentru a discuta pe tema bugetului instituţiei pe anul 2007 şi pe tema trecerii în rezervă a generalului Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI.

„Din păcate situaţia impune implicarea comisiei pentru a elucida care sunt aspectele reale care au zguduit un pic sistemul nostru de securitate”, declara, săptămâna trecută, Verestoy Attila (UDMR), membru al Comisiei.

În schimb, deputatul PNL, Cezar Preda, membru al Comisiei, afirma că aceasta nu poate porni o anchetă parlamentară în acest scandal, atâta timp cât există o anchetă a procurorilor în curs. „Nu ştiu ce poate face acum această comisie legat de anchetă”, spunea el.
Totodată, Preda s-a plâns de faptul că această Comisie s-ar fi numit fără respectarea principiului reprezentativităţii.

„Această comisie, cum s-a făcut aseară, s-a făcut cu încălcarea prevederilor parlamentare, s-a încălcat principiul reprezentativităţii, vicepreşedinte trebuia să fie de la PNL şi secretar de la USR. Dragnea a zis că nu vrea comisie parlamentară, ci comsia de control PSD-ALDE al SRI. Este comisia PSD-ALDE”, mai declara Cezar Preda.

Comisia pentru Controlul SRI s-a constituit oficial, la începutul săptămânii trecute, fiind compusă din Adrian Ţuţuianu (PSD, preşedinte), Gheorghe Marian Cucşa (ALDE, vicepreşedinte), Verestoy Attila (UDMR, secretar) şi membrii Doina Fedorovici (PSD), Radu Babuş (PSD), Gabriel Nasra (PSD), Ioan Chirteş (PNL), Cezar Preda (PNL) şi Manuel Costescu (USR).

Citește și: