Publicat

4

februarie

2010

20:16

114

vizualizări

Shaorma scapă de McTaxă, plăcinta nu

Shaorma scapă de McTaxă, plăcinta nu

Tocmai unele produse fast-food vor scăpa de McTaxă, a zis joi secretarul de stat Adrian Streinu Cercel, în timpul dezbaterii publice pe tema birului pe care Ministerul Sănătăţii vrea să îl pună pe alimentele nesănătoase.

"Nu ne propunem să taxăm carnea şi produsele din carne, nu ne propunem să taxăm laptele şi derivaţii din lapte, brânzeturile şi caşcavalul, nu ne propunem să punem taxe pe produsele pe care le-am auzit vehiculate în ultima vreme. Nu ne propunem să taxăm pizza, că am auzit că taxăm pizza, nu ne propunem să taxăm shaorma", le-a spus Adrian Streinu Cercel reprezentanţilor asociaţiilor din industria alimentară, adăugând că produsele amintite măcar conţin substanţe nutritive.

Dulciurile, băuturile carbo-gazoase, chipsurile şi produsele de patiserie sunt alimentele vizate în continuare de taxa pe fast-food: au multe calorii şi substanţe nutritive mai deloc. Produsele derivate din cereale, fructele, legumele, sucurile naturale, apa minerală, ouăle, laptele, carnea şi brânza nu vor fi impozitate suplimentar. După dezbatere însă, nimeni nu ştia cum va arăta lista neagră a mâncărurilor şi nici care ar putea fi valoarea taxei.

În apărarea plăcintei

Cineva din sală s-a ridicat în apărarea produselor de patiserie şi i-a întrebat pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ce au cu plăcinta. O specialistă în igiena alimentaţiei i-a răspuns că produsele de patiserie au valoarea calorică foarte mare, dar nu-s deloc hrănitoare. "Plăcinta poale în brâu, plăcinta românească, plăcinta dobrogeană?!", i-a răspuns cu neîncredere apărătorul patiseriei. Mihai Vişan, director executiv al Romalimenta, i-a spus lui Streinu Cercel că nu a venit să discute nici despre categoriile de alimente vizate, nici despre cuantumul taxei, pe care a numit-o "oneroasă".

"Orice astfel de taxă va fi resimţită în buzunarul consumatorului şi încurajează evaziunea fiscală", crede Vişan, care susţine că singurul scop al unui astfel de impozit este strângerea de bani şi nu grija pentru sănătatea oamenilor. "Danemarca este singura ţară UE în care există o astfel de taxă şi aceasta se referă exclusiv la dulciuri, iar Uniunea Europeană face presiuni pentru înlăturarea ei. Noi am fi de acord să se facă o diferenţiere a alimentelor prin TVA, dar cu condiţia ca taxa pe valoare adăugată să fie omenească, aşa cum e în Marea Britanie, unde valoarea ei e de 0%, 3%, 5%", a declarat Vişan pentru Gândul.

Mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor din industria alimentară le-au reproşat autorităţilor că vorbesc acum despre produse nesănătoase, în condiţiile în care acestea au fost considerate în regulă de Ministerul Sănătăţii, care le-a dat avizul. Şi au amintit că E-urile folosite în România au fost declarate bune pentru consum prin legile europene. Reprezentanţii patronatelor anunţaseră, luni, că introducerea taxei fast-food ar putea duce la creşterea, în medie, cu peste 20% a preţului la alimente, dar şi la disponibilizarea a peste 36.000 de salariaţi, respectiv 20% din personalul din industria alimentară.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Reacţia total neaşteptată a Garbinei Muguruza după ce a UMILIT-O pe Simona Halep. Ce a declarat

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info