Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
31830 vizualizări 13 iul 2017

Sevil Shhaideh a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care Ministerul Dezvoltării Regionale, pe care îl conduce, va aloca aproximativ 12 milioane de euro (56 de milioane de lei) pentru construcţia unui stadion de 5.500 de locuri, cu nocturnă, la standarde UEFA, în Alexandria, pe locul celui vechi, de doar 2.000 de locuri şi parţial abandonat sau inutilizabil. De asemenea, în stadion ar urma să fie construite şi un spaţiu de cazare pentru sportivi, de 36 de camere, precum şi 100 de locuri de „parcare VIP”.

În prezent, pe stadionul din Alexandria îşi desfăşoară activitatea clubul de fotbal local FCM Alexandria, care s-a clasat pe locul 4 în Liga a III-a, în sezonul care tocmai s-a încheiat, precum şi clubul sportiv şcolar din Alexandria. Shhaideh susţine însă, în nota de fundamentare a proiectului, că pe stadionul cel nou s-ar putea desfăşura meciuri din Liga I sau din preliminariile UEFA, precum şi alte competiţii sportive interne şi internaţionale.

„(...) Cluburile locale de sport au în mod constant performante notabile în competiţiile naţionale şi chiar internaţionale”, justifică însă necesitatea acestui obiectiv de investiţii ministerul lui Sevil Shhaideh.

„Complexul sportiv reprezintă o prioritate ridicată în contextul actualelor strategii sectoriale şi naţionale avand în vedere că implementarea lui are următoarele efecte directe: creşterea calităţii infrastructurii sociale a regiunii în care se va executa complexul; creşterea competitivităţii regiunilor ca locaţii pentru derularea evenimentelor sportive; creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea regiunilor; va constitui un factor motivaţional în formarea tinerilor pentru performanţă”, mai arată nota de fundamentare a proiectului. 

Stadionul din Alexandria ar urma să fie gata în 18 luni, iar banii vor fi alocaţi cea mai mare parte de la Compania Naţională de Investiţii, în timp ce Primăria din Alexandria ar urma să contribuie cu aproape 1,4 milioane de lei (aproximativ 300.000 de euro).

Foto: Schiţa stadionului, aşa cum arăta în planul anunţat din 2014.

Proiectul stadionului din Alexandria nu este nou, el fiind lansat încă din 2014. Lansarea şi deblocarea fondurilor a fost însă amânată, între timp lângă stadion fiind construită o sală polivalentă tot din fondurile Ministerului Dezvoltării.

Ministerul condus de Sevil Shhaideh justifică necesitatea acestui stadion la Alexandria prin faptul că cel existent este „utilizat cu dificultate pentru meciurile oficiale, antrenamentele şi activităţile curente ale clubului de fotbal FCM Alexandria”, precum şi că „toate construcţiile aflate pe teren sunt într-o stare tehnică sub standardele actuale aplicabile, o parte din aceste construcţii fiind neutilizabile şi abandonate (tribuna 2 metalică)”. Nota de fundamentare mai arată că stadionul existent nu deţine facilităţi pentru siguranţa spectatorilor (sisteme de alarmare, sisteme de detecţie incendiu, iluminat de siguranţă, camere de control, sisteme de adresare publice), spaţiile pentru presă, TV, echipe şi oficiali sunt prea mici, precum şi că este sub standardele UEFA. De asemenea, pista de atletism are un singur culoar de alergare.

„În contextul în care în România infrastructura pentru sport este total depăşită fizic şi moral, din cauza lipsei de investiţii din ultimii 30-40 de ani, orice construcţie nouă în acest domeniu este necesară şi oportună pentru relansarea sportului de masă şi a celui de performanţă. Prin realizarea prezentului obiectiv de investiţii se va dezvolta fotbalul la nivel de juniori precum şi cel de performanţă din zonă şi va crea oportunitatea de a se organiza meciuri de fotbal ale echipelor naţionale de fotbal feminin şi ale echipelor naţionale de juniori ale României, precum şi meciuri de fotbal între cluburi profesioniste, atât în Campionatul Naţional Liga I cât şi din competiţiile de club UEFA, fazele preliminare. Din punct de vedere al practicării atletismului, investiţia propusă va oferi condiţii optime de pregătire şi competiţie tuturor probelor atletice, fiind o investiţie necesară şi binevenită  atât pe plan local cât şi naţional”, arată ministerul Dezvoltării, în nota de fundamentare.

Lângă stadionul din Alexandria funcţionează în prezent o sală polivalentă care ţine de Ministerul Tineretului, în care se află un bazin de înot, terenuri de tenis şi de baschet.

Citește și: