Publicat

8

septembrie

2010

14:55

62

vizualizări

Sistemul de coplată pentru servicii medicale va fi introdus de la 2011

Sistemul de coplată pentru servicii medicale va fi introdus de la 2011

Sistemul de coplată pentru servicii medicale va fi introdus în ianuarie 2011, a anunţat, miercuri, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012, document elaborat de către ministerul de resort, prevede introducerea coplăţii modice direct la furnizorul de servicii medicale pentru primul trimestru din 2011.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua plata să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi, conform înţelegerii cu cele două instituţii.

Proiectul privind coplata în sistemul medical a fost prezentat Guvernului de către conducerea Ministerului Sănătăţii la sfârşitul lunii aprilie, dar reprezentanţii Ministerului Finanţelor au solicitat atunci, în şedinţa de guvern, ca documentul să fie refăcut, atenţionând că o serie de prevederi din document pun în continuare presiune asupra bugetului, au relatat atuncisurse participante la şedinţa de guvern, potrivit Mediafax.

În luna martie, Ministerul Sănătăţii anunţa că a definitivat legislaţia privind introducerea mecanismului de coplată, prin tichetul moderator pentru sănătate, şi că proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, care va decide dacă actul poate fi aplicat de la 1 iulie 2010.

Potrivit proiectului anunţat de minister, contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, astfel că pacienţii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până la o sumă cumulată a bonurilor de 600 lei. Peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările vor fi gratuite.

În medicina primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 lei.

De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 lei.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS! Serena Williams l-a făcut praf pe Ilie Năstase: ”Cam asta e tot!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info