Citeşte şi:

20 DE ANI DE LIBERTATE. Tu ce ai făcut cu libertatea ta? Cei 86 de revoluţionari morţi la Televiziune - îngropaţi în hârtii

"> Citeşte şi:

20 DE ANI DE LIBERTATE. Tu ce ai făcut cu libertatea ta? Cei 86 de revoluţionari morţi la Televiziune - îngropaţi în hârtii

" />

Publicat

22

decembrie

2009

21:28

72

vizualizări

SPECIAL - ION ILIESCU: „A APĂRUT ACEASTĂ IDEE DE TERORIŞTI. DRACU ŞTIE CINE ERAU“

SPECIAL - ION ILIESCU: „A APĂRUT ACEASTĂ IDEE DE TERORIŞTI. DRACU ŞTIE CINE ERAU“

Aproape 30% din victimele de la Revoluţie erau oameni în uniformă. Cine i-a împuşcat e o întrebare care nu are nici astăzi răspuns. Vezi joi la PRO Tv şi citeşte astăzi în Gândul trei cazuri în care militarii s-au împuşcat între ei. În dimineaţa zilei de 23 decembrie, 82 de soldaţi din Câmpina ajung, dintr-un ordin al Ministerului Apărării, la Otopeni, să întărească paza aeroportului. Noaptea, la televiziune se spusese că teroriştii vor ataca Otopeniul. Aşa că cei care apărau deja aeroportul trag şi omoară pe loc 40 de tineri nevinovaţi. Ion Iliescu, personaj central al Revoluţiei, a declarat că habar n-are de unde a apărut psihoza teroriştilor: "A apărut această idee de terorişti. Dracu' ştie cine erau ăştia." Citiţi aici reconstituirea zilei de 23 decembrie, dosarul morţilor de la televiziune, dar şi ce cred că au câştigat la Revoluţie Andrei Cornea, H.R. Patapievici, Theodor Paleologu, Dan Perjovschi, dar şi Mircea Geoană, Valeriu Stoica şi Viorel Hrebenciuc.

Pe 23 decembrie apare psihoza teroriştilor

În toiul nopţii de 22 spre 23 decembrie 1989, crainicii televiziunii anunţă că trei camioane pline cu terorişti se pregătesc să ia cu asalt aeroportul Otopeni şi că trebuie intervenit de urgenţă. Şi s-a intervenit, iar rezultatul a fost un carnagiu: militarii în termen s-au ucis între ei.

Şase gloanţe nu l-au omorât

82 de soldaţi de la o unitate din Câmpina sunt trimişi, printr-un ordin venit de la Ministerul Apărării, să întărească paza aeroportului. Zvonul prezentat la televiziune, în care se vorbea despre terorişti, i-a determinat pe cei care apărau deja Otopeniul să deschidă focul asupra unor copii nevinovaţi. 40 dintre ei au murit pe loc. Alţi 18 trăiesc astăzi cu urmele lăsate de gloanţe pe trupuri şi cu răni nevindecate în suflete. Unul dintre tinerii ucişi este Cosmin Oprea, de doar 18 ani. Părinţii lui nu au putut să înţeleagă niciodată de ce a trebuit să le moară băiatul. "Luna decembrie vine cu foc pentru noi. Singurul lucru ce ne-a rămas e să oferim flori, lacrimi şi lumânări", plânge Eugen Oprea, tatăl băiatului. Nu poate să creadă că ceea ce s-a întâmplat la Otopeni a fost un accident: "Masacrul de la Otopeni a fost premeditat... nişte criminali, care au nume şi prenume, în mod voit, au luat viaţa copiilor noştri, care erau militari în termen, cu nici trei luni de armată". Există însă şi minuni. Ionel Dumitru s-a aflat în dimineaţa zilei de 23 în cel de-al doilea camion cu militari. A fost nimerit de şase gloanţe, a stat trei luni în spital, a fost operat de patru ori, dar a scăpat.

"M-am întins pe burtă pentru că nu simţeam piciorul stâng şi m-am prins de colegii mei care erau morţi şi m-am tras cu mâinile de hainele lor. Auzeam gloanţele şuierând pe la urechile mele şi, jos fiind, m-a lovit un alt glonţ. La un moment dat, a apărut un ofiţer şi a început sa mă bată cu piciorul în cap, şi-mi tot spunea: «Teroristule! Pentru ce luptaţi voi aici, mă? Ce căutaţi, mă, aici?» A chemat un militar şi a zis: «Băi, împuşcă-l pe ăsta!»", retrăieşte Ionel Dumitru coşmarul de atunci.

Cei îmbrăcaţi în negru şi cu barbă, terorişti

Consiliul FSN face apeluri către populaţie să apere "obiectivele strategice". Oricine putea fi terorist, pe străzi se formează filtre, mulţi civili primesc arme. Ion Iliescu susţine că nu ştie de unde a apărut psihoza terorismului: "Au început să se suspecteze oamenii între ei de terorism. A apărut această idee de terorişti. Dracu' ştie cine erau ăştia! Unii speculau că ar fi fost nişte străini. Or fi fost şi ceva străini, dar nu originea străină era factorul determinant".

Chiar dacă nimeni nu-i văzuse, la televiziune sunt prezentaţi cu bogăţie de detalii: sunt îmbrăcaţi în negru, au barbă, sunt dotaţi cu aparatură ultraperformantă. Se spune că trag de peste tot, din elicoptere, de pe blocuri, ba chiar şi din gurile de canal. Dezinformaţi, militarii trag în orice suspect, iar cei reţinuţi sunt maltrataţi în direct la tv. "Este un caz al unui student la medicină, dintr-o ţară din Orientul Mijlociu, care a fost oprit pe stradă undeva lângă MApN şi a fost legitimat şi imediat împuşcat, fiind considerat terorist", povesteşte istoricul Stejărel Olaru. Însă, în final, niciun terorist nu a fost arestat şi nici măcar un cadavru de terorist nu a fost găsit vreodată, mai spune istoricul.

Masacrul de la Otopeni nu este caz izolat. Tot pe 23 decembrie, la ora 20.00, elicopterul în care se aflau generalii Constantin Nuţă şi Velicu Mihalea, proaspăt arestaţi pentru represiunea de la Timişoara, a fost doborât lângă Alba Iulia, din cauza unui ordin al MApN. O oră mai târziu, 7 militari conduşi de colonelul Gheorghe Trosca, dintr-un TAB, sunt consideraţi terorişti şi măcelăriţi în faţa Ministerului Apărării. Toate aceste tragedii, aparent fără legătură între ele, au loc însă după numirea generalului Nicolae Militaru la conducerea tuturor forţelor armate, care şi-a subordonat atunci şi Miliţia, şi Securitatea. El este unul dintre cei care au lansat ipoteza că teroriştii vin din rândurile Securităţii. Nicolea Militaru a murit însă în 1996 de cancer. "Noi atunci am bănuit Securitatea. Şi am pus Securitatea sub controlul armatei. Am căutat să depistăm structurile interne ale Securităţii. Ne-a dus gândul spre structura asta specială de luptă antitero. Nu s-a putut proba", spune Ion Iliescu. (Un reportaj realizat de corespondeţii PRO TV Romeo Diaconescu, Marius Tianu, Cosmin Savu, Mihaela Purcaru)

Citeşte şi:

20 DE ANI DE LIBERTATE. Tu ce ai făcut cu libertatea ta? Cei 86 de revoluţionari morţi la Televiziune - îngropaţi în hârtii

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | Vestea care a luat prin surprindere tenisul românesc: a rămas însărcinată şi se retrage temporar

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info