Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
6053 vizualizări 25 ian 2017

Directorul SRI Eduard Hellvig a confirmat în faţa Comisiei de Control al SRI că fostul prim-adjunct Florian Coldea a fost în vacanţe cu fostul deputat Sebastian Ghiţă, în Seychelles, în Italia, iar soţiile celor doi au fost la Disneyland, în Paris. De asemenea, au fost confirmate şi informaţia şi fotografiile generalului SRI Elena Istode, aflată în vacanţă la Monaco şi la Nisa cu familia fostului deputat PSD Cristian Rizea. Cei doi înalţi ofiţeri ai SRI şi-au plătit cheltuielile singuri, însă caracterul real al facturilor şi chitanţelor nu a putut fi verificat de Comisia de Control, a explicat preşedintele acesteia, Adrian Ţuţuianu.

„În presă au apărut câteva fotografii, doamna general a fost prezentă în concedii la Nisa şi Monaco, împreună cu familia Rizea. Era normal să fie o anchetă internă a SRI. Din datele puse la dispoziţie, rezultă că a fost prezentă acolo cu familia Rizea, că o parte importantă din cheltuieli au fost suportate de dna general şi că aceste relaţii au la bază calitatea de foste colege de facultate a doamnei general cu doamna Rizea. (Despre vacanţele Ghiţă-Coldea) Sunt confirmate de raport faptul că au fost prezenţi în Seychelles, în Italia la Toscana, de asemenea este confirmată prezenţa dnei Coldea cu dna Ghiţă la Paris, la Disneyland. Aceste concedii au fost raportate conducerii SRI, în conformitate cu normele interne”, a explicat deputatul PSD Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de Control al SRI.

În vacanţa cu Sebastian Ghiţă, în Italia, au fost şi George Maior şi Vasile Dâncu au fost împreună cu Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea în Toscana. ''Domnul George Maior a dat comisiei de control intern anumite explicaţii. Nu au fost împreună, de exemplu, în Insulele Seychelles. Nu există această informaţie'', precizat şeful comisiei SRI.

Ţuţuianu a arătat că SRI a confirmat că generalul Elena Istode a stat în vacanţă într-o proprietate a familiei Rizea.

„Cu privire la ambele rapoarte, deşi nu avem o problemă legală, avem cel puţin o problemă de raportare deontologică din partea ofiţerilor de informaţii, când sunt în excursii cu membrii ai Comisiei de control cu oameni de afaceri. Concluzia Comisiei este aceeaşi ca şi a SRI, că nu au fost încălcate normele legale şi interne, dar avem o problemă deontologică. S-a adus un prejudiciu de imagine şi de credibilitate SRI”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

În cazul vacanţelor lui Coldea cu Ghiţă, „familia Coldea a prezentat documente justificative cu privire la suportarea de către dânşii a cheltuielilor. S-au prezentat facturi şi chitanţe. Nu am putut astăzi să clarificăm dacă ele sunt reale şi mă şi gândesc dacă Comisia poate cere mai mult, de exemplu ANAF-ului. Ni s-a comunicat că nu sunt indicii că sunt documente false. Ar putea fi făcută o verificare aprofundată a acestor lucruri de către un organ de cercetare penală. Rămâne să vedem. Am precizat că nu am închis discuţiile pe acest subiect”, a arătat preşedintele Comisiei de Control al SRI.

În legătură cu Sebastian Ghiţă, Ţuţuianu a fost întrebat în ce calitate participa el la întâlnirile organizate de SRI în sediile proprii. SRI a negat că Ghiţă ar fi fost ofiţer acoperit al SRI, conform lui Ţuţuianu.

Pentru 2012 - 2016 răspunsul e simplu: a fost membru al Comisiei parlamentare de control al SRI şi a participat şi la activităţi publice şi la activităţi care sunt mai puţin publice, care privesc calitatea sa de membru şi am întrebat şi pentru perioada 2010-2012. Răspunsul e următorul: nu a fost ofiţer acoperit şi un argument adus de comisia internă de control este legat şi de jurământul pe care l-a depus în 2012 şi al doilea răspuns este - a fost prezent în calitate de persoană care avea informaţii de interes pentru securitatea naţională", a explicat deputatul.

În legătură cu prezenţa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la întâlnirile organizate de SRI, la care a participat şi Sebastian Ghiţă, SRI a explicat, conform lui Adrian Ţuţuianu, că era vorba de reuniuni publice, în cadrul cooperării interinstituţionale.

„Comisia de control intern de la SRI ne-a comunicat că Kovesi a fost prezentă la activităţi ale SRI, activităţi cu caracter public sau care au ţinut de colaborarea instituţională dintre cele două instituţii. Membrii comisiei de control intern sunt responsabili de constatările pe care le-au făcut. Îşi asumă şi o răspundere când au făcut anumite afirmaţii”, a explicat Adrian Ţuţuianu.

Întrebat despre dispariţia lui Sebastian Ghiţă din România, despre care autorităţile nu au comunicat nimic de 5 săptămâni, Ţuţuianu a explicat sec: „Sunt mai multe instituţii care au atribuţii în a verifica unde se află şi a-l identifica. Chestiunile acestea sunt informaţii clasificate”.

Hellvig face Cod de Etică pentru ofiţerii SRI

Directorul SRI a explicat că pentru a veni în întâmpinarea şi rezolvarea unor astfel de situaţii precum vacanţele ofiţerilor SRI cu politicieni sau oameni de afaceri, a realizat un Cod de Etică pentru ofiţerii SRI, pe care îl va publica în Monitorul Oficial.

„Când au apărut lucruri care nu sunt în matca lor, am dispus măsuri reparatorii. Am dispus adoptarea unui cod de etică profesională a angajaţilor SRI, ce va fi în câteva zile publicat şi în Monitorul Oficial, pentru a norma transparent conduita angajaţilor noştri. Acest cod va clarifica fără echivoc eventuale situaţii de incompatibilitate în care ar putea să se plaseze un ofiţer SRI. Am schimbat şi suntem în plin proces de reformare a structurii de securitate internă”, a declarat Hellvig, după şedinţa de la Parlament.

Citește și: