Andreea Traicu
10424 vizualizări 26 iun 2017"În legătură cu speculaţiile apărute in spaţiul public referitoare la o presupusă implicare a Serviciului Român de Informaţii în desemnarea premierului României, SRI face următoarele precizări: Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, în numirea premierului României sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii din spaţiul public denigratoare şi menite să afecteze imaginea instituţiilor fundamentale dintr-un regim democratic. SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii", transmite SRI printr-un comunicat de presă.

Precizările SRI vin după discuţiile din spaţiul public referitoare la Sorin Grindeanu, premierul în funcţie, şi Mihai Tudose, premierul desemnat.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, imediat după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că Mihai Tudose, propunerea pentru funcţia de premier, va trebui să arate că nu are ”dublă comandă”, asta după ce a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţional la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

Potrivit CV-ului său, în 2013 Mihai Tudose ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”. "Nu a predat niciodată nici ca profesor titluar, nici ca asociat", au declarat reprezentanţii SRI pentru MEDIAFAX.

Luni seara, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose pentru funcţia de premier al României.

De asemenea, şi în legătură cu premierul interimar, Sorin Grindeanu, au apărut speculaţii referitoare la o apropiere de SRI, după ce a absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională la ANI, dar şi ca urmare a angajării la Guvern a unui fost ofiţer SRI.

Citește și: