Andreea Traicu
363 vizualizări 5 oct 2017

„SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 1989. (..) Am finalizat, în cadrul unor structuri interne specializate, procedurile de a preda către CNSAS şi anumite documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, şi care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. Conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de Consiliu, referitoare la cadre stabilite prin sendinţe judecătoreşti ca fiind lucrători ai Securităţii. Pentru perioada imediat următoare ne-am propus o reevaluare a tuturor documentelor care mai sunt în arhiva centrală, în vederea identificării documentelor care pot fi predate", a declarat şeful SRI, Eduard Hellvig, la Timişoara.

Hellvig: Am solicitat public Parlamentului adoptarea noilor legi privind securitatea naţională
 
Directorul Serviciului Român de Informaţii a mai spus şi că a solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea naţională şi că, în prezent, SRI este „în afara oricărui joc de putere”.
 
„SRI este astăzi în afara oricărui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, însă mă aştept ca şi cei din exteriorul Serviciului să fie responsabili şi să evite atragerea Serviciului în astfel de construcţii. Controlul civil al SRI se face de către Comisia specialzată a Parlamentului, iar eu, în calitate de director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real şi transparent. În egală măsură mă aştept ca acest control să nu se transforme într-un instrument cu miză politică sau mediatică. Este obligatoriu ca Serviciul şi societatea să beneficieze de un cadru legislativ clar, complet, actual şi modern. SRI a fost primul care a reclamat necesitatea actualizării cadrului normativ. Am solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea naţională cu scopul de a ne clarifica limitele de competenţă şi de a le aduce în actualitate, a spus, joi, Eduard Hellvig, la Timişoara, unde participă la deschiderea Masterului „Studii de Securitate Globală”, în cadrul Universităţii de Vest.

Hellvig s-a adresat studenţilor din aulă, spunându-le că ei fac parte dintr-o generaţie liberă de constrângeri şi de „scheletele trecutului” şi că speră ca ei să nu afle ce înseamnă „cultul ascultării, al obedienţei”.

„Nu ştiţi – şi sper să nu aflaţi vreodată – ce înseamnă cultul ascultării, al obedienţei – acel instrument care amputează personalitatea umană şi-i marchează parcursul. Reprezentanţi o generaţie liberă de constrângeri şi de scheletele trecutului. Dar această libertate va fi deplină numai prin descătuşarea talentelor pe care le aveţi. Sunt talentele chemate să construiască o ţară europeană pe fundamente solide şi sănătoase, în care fiecare cetăţean să-şi poată găsi locul afirmării oneste”, le-a spus directorul SRI studenţilor Universităţii de Vest Timişoara.

Totodată, Hellvig a mai spus că democraţia „nu este un dat şi nu este inatacabilă” şi că în lume sunt puţine locuri care „mai asigură stabilitatea şi pacea la care visăm”.

Precizările au fost la inaugurarea programului de master „Studii de securitate globală” din cadrul Universităţii de Vest Timişoara.

 

Citește și: