Mădălina CHIŢU
Cristian ANDREI
Mădălina CHIŢU
Cristian ANDREI
21418 vizualizări 8 mai 2013

Premierul Victor Ponta vrea înăsprirea legislaţiei rutiere. Şeful Executivului cere inclusiv confiscarea maşinilor şoferilor indisciplinaţi, după cum se întâmplă în alte state europene.  „Avem o mare problemă de implementare a autorităţii legii rutiere. Să încercăm o înăsprire a legislaţiei, e inadmisibil să mă uit câţi oameni şi-au pierdut viaţa aşa”, a declarat Ponta la şedinţa USL.

Îngrijorat de numărul ridicat de accidente rutiere şi de victime înregistrat în perioada Paştelui, Ponta vorbeşte de înăsprirea legislaţiei rutiere, pe de o parte, şi întărirea autorităţii poliţiştilor care aplică legea, pe de altă parte. Cu toate acestea, declaraţiile premierului vin în contextul în care numărul victimelor accidentelor rutiere este în scădere, susţin reprezentanţii Poliţiei Rutiere. Avem mai puţine victime, arată cu cifre poliţiştii de la Rutieră, în timp ce Lucian Diniţă spune că - prin afirmaţiile făcute - " Victor Ponta promovează proiectul de modificare a legislaţiei rutiere", aflat acum în dezbatere publică.

Îngrijorat de cele 88 de accidente rutiere petrecute în România în ceea ce ar fi trebuit să fie "o săptămână fericită" (1- 5 mai),  Victor Ponta se uită către vecinii din Europa şi cere înăsprirea legislaţiei rutiere. Premierul nu exclude adoptarea unor norme care se aplică în alte ţări. "Există o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere. Nu e problema României, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau să trăim cu minciuna că totul e de la infrastructură. Nu poţi avea reguli ca Franţa şi Germania neavând aceeaşi infrastructură, dar în România avem o problemă de implementare a regulilor, o problemă de autoritate", a spus Ponta.

El a arătat că nu există o sigură măsură prin care să se reducă numărul de accidente rutiere, cum ar fi dublarea amenzilor, ci este vorba despre implementarea unor strategii întregi, aşa cum au făcut alte ţări, ca, de exemplu, Franţa. "E o strategie din alte ţări, sunt hotărât să încercăm implementarea în România. Rezultatele nu vin peste noapte, ci în nişte ani", a mai spus Ponta.

În cinci zile 22 de persoane au murit în accidente rutiere

Potrivit datelor Direcţiei Rutiere din cadrul IPGPR, numărul accidentelor este în scădere. Anul acesta au fost înregistrate 88, cu 92 mai puţine comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mai mult, între 1 şi 5 mai a.c. şi-au pierdut viaţa 22 de persoane, faţă de 30 anul trecut.

Contactat de gândul, şefului Direcţiei Rutiere din IGPR, Lucian Diniţă a declarat că afirmaţiile premierului vin în susţinerea proiectului de lege privind înăsprirea Codului Rutier, proiect care se află în dezbatere publică de aproximativ o lună pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. „Ideea ne aparţine, iar prim-ministru nu a făcut nimic altceva decât să promoveze proiectul. Premierul a discutat atât cu noi, cât şi cu reprezentanţii din cadrul Ministerului Afecerilor Interne noile modificări Codului Rutier”, a declarat Diniţă.

Potrivit viitorului act normativ, şoferii pot rămâne fără permis dacă nu îşi plătesc amenzile la 90 de zile de la data comunicării procesului verbal de contravenţie. Mai mult, odată cu adoptarea proiectului, şoferii nu vor trebui doar să achite amenda, ci să şi facă dovada plăţii. Ei vor fi nevoiţi să o transmită Poliţiei, în caz contrar riscând să devină pietoni.

CITIŢI TOTUL DESPRE MODIFICĂRI DRASTICE LA CODUL RUTIER: TOTUL DESPRE NOILE AMENZI şi MAŞINILE CU NUMERE DE BULGARIA

Întrebat dacă confiscarea maşinii  - invocată de premierul Ponta - ar reprezenta o metodă eficientă de a mai cuminţi şoferii care încalcă legislaţia rutieră, Diniţă spune că e nevoie din nou d emodificarea legislaţiei.  „Atunci când Curtea Constituţională o să îşi modifice decizia din 2008, potrivit căreia confiscarea unei căruţe este neconstiţuţională, atunci probabil că va fi posibil”, precizează şeful Poliţiei Rutiere pentru gândul.

România, fruntaşă la capitolul accidente mortale

Potrivit datelor Comisiei Europene, media europeană de accidente mortale în 2012 este de 55 de persoane la un milion de locuitori. România ocupă locul 2 în top 5 al ţărilor unde se produc cele mai multe accidente mortale.

Astfel, Lituania ocupă primul loc cu 100 de persoane la un milion de locuitori care îşi pierd viaţa într-un accident rutier, urmată de România cu 94 de persoane la un milion de locuitori, Polonia cu 93 de persoane la un milion de locuitori, Grecia cu 92 de persoane la un milion de locuitori şi Letonia cu 86 de persoane la un milion de locuitori.

Cele mai sigure străzi pe teritoriul Uniunii Europene sunt în Malta, unde anul trecut 26 de persoane dintr-un milion de locuitori şi-au pierdut viaţa, urmată de Marea Britanie cu 28 de persoane la un milion de locuitori, Suedia cu 31 de persoane la un milion de locuitori, Danemarca şi Ţările de Jos care au înregistrat  32 de persoane la un milion de locuitori.

Potrivit ultimul raport al Ministerului Afacerilor Interne, anul trecut un român a murit la fiecare 4 ore într-un accident de maşină. Datele arată că în 2012 s-au produs 9.355 de accidente de circulaţie, soldate cu 2.040 de persoane decedate şi 8.848 rănite grav, ceea ce comparativ cu perioada similară a anului 2011 reprezintă o creştere a numărului de accidente cu 65, a numărului persoanelor decedate cu 22 şi a numărului persoanelor rănite grav cu 80.

Incidenţa accidentelor rutiere înregistrate pe teritoriul României este în scădere, potrivit datelor Poliţiei Rutiere.

FOTO: IGPR.ro

Dacă anul trecut s-au înregistrat 9.355 de accidente, în 2011 în România s-au înregistrat 9.290, în 2010 s-au înregistrat 9.253 de accidente rutiere, iar în 2009 s-au înregistrat 10.214 de accidente. Apogeul în ceea ce priveşte accidentele rutiere în ultimii 12 ani a fost înregistrat în 2008, atunci când s-au înregistrat 10.645 de accidente.

Modelul francez - inspiraţia lui Ponta

Modelul la care aspiră premierul Victor Ponta este cel al noului Cod Rutier Francez, guvernul de la Paris luând măsuri drastice pentru reducerea numărului de accidente. Printre penalităţile pe care conducătorii auto le pot primi se numără suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de câţiva ani, amenzi de peste 100.000 de euro sau chiar confiscarea maşinii.

În Franţa sunt interzise aparatele de detectare a radarelor, amenda fiind de 1500 de euro ( 750 euro dacă se plăteşte amenda pe loc). Codul rutier francez prevede ca, în cazul refuzului de plată a amenzii, să fie reţinut permisul de conducere, iar maşina să fie confiscată.

De anul trecut, din 1 iulie, toţi conducătorii auto din Hexagon au obligaţia să deţină un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest, excepţie făcând cei care conduc vehicule cu motor pe două sau trei roţi, ar cu o capacitate cilindrică sub 50 cm cubi.

Dacă un conducător auto depăşeşte cu mai mult de 50 km pe oră viteza legală, el primeşte pe lângă amendă şi puncte de penalizare şi sancţiuni suplimentare. Astfel, i se poate suspenda permisul până la trei ani, i se va impune, pe propria cheltuială, un curs de instruire de siguranţă rutieră, dar se poate ajunge şi la confiscarea vehiculului.

În cazul unui accident în urma căruia au decedat persoane, conducătorul auto poate primi o pedeapsă cu închisoare mai mare de zece ani, 150.000 euro amendă, şase puncte de penalizare şi permisul suspendat pentru cinci ani.

Pentru un accident cu victime pedeapsa cu închisoare este de la trei ani, amenda de 45.000 de euro, iar permisul este suspendat trei ani.

Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testării pot fi pedepsite cu închisoarea până la doi ani, 4.500 de euro amendă, şase puncte de penalizare şi trei ani de suspendare a permisului. În schimb, un conducător care recidivează în a conduce băut riscă până la patru ani de închisoare, 9.000 euro amendă, şase puncte de penalizare şi tot trei ani de suspendare a permisului.

Fuga de la locul accidentului, poate duce ca un conducător auto să stea în spatele gratiilor până la doi ani şi plata unei amenzi de 30.000 de euro. Permisul, în acest caz, este suspendat cinci ani.

Situaţia din Marea Britanie

În Marea Britanie se poate ajunge la confiscarea maşinii cu care s-a produs o infracţiune, dacă conducătorul auto ajunge în spatele gratiilor. De asemenea, oficialii englezi duc un veritabil război cu conducătorii auto pentru a-i convinge pe aceştia să-şi încheie asigurarea obligatorie. Pentru a-i obliga pe aceştia să încheie astfel de asigurări s-a propus ridicarea şi distrugerea maşinilor care nu au plătită asigurarea obligatorie.

Producerea unui accident în urma căruia au existat victime îl poate duce pe conducătorul auto în spatele gratiilor, pedeapsa maximă fiind de 14 ani, iar amenda nu este limitată.

Conducătorul auto care este prins fără centura de siguranţă primeşte o amendă de 500 lire sterline. Un conducător auto aflat sub influenţa băturilor alcoolice sau a drogurilor riscă o amendă de 5.000 de lire sterline şi închisoare până la 6 luni. Fuga de la locul unui accident sau neraportarea unui asemenea incident este penalizată cu 5.000 lire şi până la şase luni de închisoare.

O a doua contravenţie pentru un şofer prins băut la volan într-un interval de zece ani poate duce la pierderea pentru minim trei ani a permisului de conducere.

SAUL BASS. Astăzi se împlinesc 93 de ani de la naşterea graficianului şi realizatorului de filme SAUL BASS. "Designul înseamnă să faci gândirea vizibilă"
 

 

Citește și: