2 vizualizări 15 iul 2006
Sub pretextul recuperarii datoriei la asigurarile sociale, AVAS a scos zilele trecute la licitatie trei active ale societatii din Baneasa - privatizate fraudulos de APAPS in combinatie cu sirianul Hayssam. Reprezentantii autoritatii au ales sa vanda trei terenuri din proprietatea firmei plus doua hale. Terenurile si imobilele se afla pe strada Erou Iancu Nicolae si pe strada ing. George Constantinescu (sector 2) - ambele fiind zone cu un potential imobiliar puternic. In total, aproximativ 20.000 de metri patrati au fost rupti din patrimoniul societatii si au ajuns la doua agentii imobiliare. Astfel, planul statului a respectat aproape perfect "programul" lui Hayssam care urmarea sa scoata bani prin acelasi tip de operatie. Culmea, insa, o hala P+1 cu suprafata de 2.475 mp si un teren de 7.117 mp de pe Iancu Nicolae (strada principala a cartierului rezidential din marginea Bucurestiului) au ajuns tot la un sirian. Khalil al Khoury este administratorul Nova Estate care a platit pentru acea hala si pentru terenul din Iancu Nicolae suma 3,2 milioane de dolari. Celelalte active au fost cumparate de o alta agentie imobiliara, condusa de miliardarul de "Top 300", Romeo Pomponiu.

Nimeni, insa, nu a urmarit valoarea pe care o vor avea peste cativa ani terenurile si cladirile vandute acum de Autoritatea Statului.

Desi a recuperat din datorii - incasand 10 milioane de dolari din vanzarea activelor - AVAS a dispus o masura abuziva, cu incalcarea mai multor hotarari de instanta. Asta, pentru ca afacerea a avut loc in momentul in care societatea facea obiectul a doua procese comerciale. In dosarul 4405 din 2005, aflat la Tribunalul Bucuresti, Ogharit Trading sustine ca a facut investitii conform cerintelor din contractul de privatizare. In plus, in alt dosar, Ogharit cere anularea hotararii de reziliere a contractului. Cauza inca se mai judeca.

Tot la Tribunalul Bucuresti, mai exista un proces in care Elmefa BV din Olanda acuza AVAS pentru vanzarea pachetului de actiuni catre Ogharit. Instanta de fond a constatat nulitatea actului de vanzare si a obligat AVAS sa continue negocierile cu Elmefa! AVAS nu numai ca nu a luat in seama decizia executorie a Tribunalului, ba a trecut la vanzarea de active in conditiile in care situatia juridica nu este inca stabilita. Mai mult, conform avocatului Elmefa, Marius Epure, reprezentantii AVAS au venit pe 10 mai 2006, la un termen al procesului, cu o intampinare in care cereau mentinerea contractului de privatizare a Baneasa SA cu firma lui Omar Hayssam! In actul depus la instanta de catre reprezentantii statului se mentioneaza ca "solicitam respingerea cererii de chemare in judecata ca fiind nelegala si netemeinica". Cu alte cuvinte, AVAS spune ca afacerea cu Hayssam este buna. Avocatul Epure a mai declarat ca, in conditiile noului scandal, dosarul privind privatizarea IPRS este blocat si, mai mult, o serie de documente atasate lucrarii penale au disparut!

Chiar daca anunta ca noua afacere nu va afecta activitatea societatii, Baneasa devine un obiectiv cu tot mai putine resurse. Reprezentantii AVAS sustin, insa, ca activele s-au stabilit in baza unui raport realizat de un expert independent, iar hotararile instantei nu se pun in aplicare pana nu devin definitive si irevocabile.

In plus, prin vanzarea terenurilor, cei de la AVAS sustin ca vor privatiza acum o societate fara datorii. Numai ca, dupa inchirierea unor spatii si a unor terenuri (actiuni de pe vremea mandatului lui Musetescu), noua tranzactie imobiliara micsoreaza suprafata utila a Baneasa SA, asa cum fusese scoasa la privatizare. Iar, asa cum spun si angajati de pe fosta platforma industriala, mai grav este ca statul si-a manifestat adevaratul interes - de a renunta la activitatea de electronica si de a trece pe vanzari de terenuri "tip Hayssam".

Citește și: