SUBIECTE BAC 2013 GEOGRAFIE, BIOLOGIE, FIZICĂCHIMIE, INFORMATICĂ, LOGICĂ, ECONOMIE, PSIHOLOGIE, FILOSOFIE, SOCIOLOGIE. 165.000 de absolvenţi de liceu susţin vineri proba opţională a profilului. Gândul publică, în timp real, subiectele pe care trebuie să le rezolve elevii în acest an, precum şi baremul de corectare, odată ce acesta va fi disponibil pe EDU.RO,

Variantele de SUBIECTE BAC 2013, precum şi BAREMELE după care vor fi corectate lucrările absolvenţilor claselor a XII-a sunt publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) online, în fiecare zi de examen, după ora 15:00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro.

UPDATE SUBIECTE BAC 2013 PSIHOLOGIE - Iată mai jos subiectele obţinute de gândul la Psihologie:

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

UPDATE SUBIECTE BAC 2013 INFORMATICĂ - Iată mai jos subiectele obţinute de gândul la Informatică:

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

UPDATE SUBIECTE BAC 2013 CHIMIE ORGANICĂ - Iată mai jos subiectele obţinute de gândul la Chimie:

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

UPDATE SUBIECTE BAC 2013 SOCIOLOGIE - Iată mai jos subiectele obţinute de gândul la Sociologie:

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

UPDATE SUBIECTE BAC 2013 ANATOMIE - Iată mai jos subiectele obţinute de gândul la Anatomie:

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

â

UPDATE SUBIECTE BAC 2013 GEOGRAFIE - Iată mai jos subiectele obţinute de gândul la Geografie:

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

UPDATE SUBIECTE BAC 2013 BIOLOGIE - Iată mai jos subiectele obţinute de gândul la Biologie 9-10:

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

Cei mai mulţi absolvenţi ai claselor a XII-a au ales să dea, la ultima probă de la BACALAUREAT 2013, BIOLOGIE. Ei pot alege, potrivit programei, fie "biologie vegetală şi animală", materie parcursă în primele două clase de liceu, fie "anatomie şi fiziologie umană, genetică si ecologie umană", materie parcursă în clasele a XI-a şi a XII-a.

Anul trecut, elevii au avut la partea a treia, la proba de la biologie vegetală şi animală, subiectul "Organele de simţ cu rol în realizarea sensibilităţii la mamifere" şi teoria celulei. La anatomie, la ultimul subiect au avut de scris din "Sistemul respirator" şi "Funcţiile fundamentale ale organismului uman".

Circa 67.700 de elevi vor susţine, vineri, proba la BIOLOGIE. Alţi 45.400 de absolvenţi de liceu au ales să susţină examenul la GEOGRAFIE. Pentru FIZICĂ au optat 14.600 de elevi, iar pentru CHIMIE 10.500 de tineri.

Materiile care i-au atras cel mai puţin pe absolvenţi au fost INFORMATICĂ (5.600), LOGICĂ, ARGUMENTARE şi COMUNICARE (3.600), SOCIOLOGIE (2.000), ECONOMIE (1.800), PSHILOGIE (1.400) şi FILOSOFIE (1.000).

Elevii trebuie să ia minimum nota 5 la fiecare probă scrisă în parte, în timp ce media generală de BACALAUREAT 2013 trebuie să fie cel puţin 6.

Anul trecut, rata de promovare la BACALAUREAT a fost, după sesiunea din vară, de 43%, cu aproape două procente mai scăzută decât în 2011.

SUBIECTE BAC 2013. Ce li s-a cerut absolvenţilor de liceu la probele anterioare

Peste 162.000 de elevi s-au înscris la  BAC 2013. Anul acesta, subiectele au fost diferite în funcţie de profilul urmat de fiecare absolvent în parte. Practic, nivelul de dificultate a fost diferenţiat pentru fiecare probă de BAC în funcţie de materia parcursă în cei patru ani de liceu.

Miercuri, 3 iulie, liceenii au dat proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică sau Istorie. Pentru absolvenţii claselor de real, respectiv a claselor de matematică-informatică, au avut de rezolvat la subiectul I funcţii, logaritmi şi vectori. La subiectul al doilea s-au dat matrici şi polinoame, iar la ultimul subiect au avut de rezolvat funcţii şi ecuaţii.

Elevii de la Pedagogic au avut, la matematică, la prima parte funcţii, procente şi geometri, la partea a doua legi de compoziţie, iar la subiectul trei un sistem de matrice.

Absolvenţii de profil tehnologic au primit la prima parte radicali, trigonometri şi procente, la partea a doua matrici şi polinoame, iar la trei analiză matematică din integrale.

Liceeni care au studiat la o clasă cu profil uman au susţinut proba la istorie. La punctul trei li s-a cerut un eseu despre formarea statului modern român. Un alt subiect a fost despre disidenţa comunistă.

Luni, 1 iulie, absolvenţii de liceu au susţinu proba la Limba Română. Elevii de la profilurile real şi tehnologic au avut la subiectul I un test la prima vedere din "Scrinul negru", de George Călinescu. La subiectul al doilea li s-a cerut să argumenteze în 300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model în viaţă. La ultima parte, absolvenţii claselor a opta au avut de prezentat tema şi viziunea în opera lirică. Ei puteau alege între trei autori, respectiv Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu.

Elevii care au studiat la profilul uman au primit la primul subiect de la BAC 2013 un text la prima vedere din "Accidentul", de Mihai Sebastian. La subiectul doi li s-a cerut să argumenteze importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent, iar la subiectul al treilea au avut de scris despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului.

Cum se desfăşoară examenul de Bacalaureat

Candidaţii trebuie să fie în sălile de examen în jurul orei 08:30. Absolvenţii de liceu primesc SUBIECTE BAC 2013 în jurul orei 09:00 şi au la dispoziţie trei ore pentru a rezolva cerinţele.

La intrarea în săli, elevii vor fi controlaţi de către profesorii din comisiile de examen pentru ca aceştia să nu intre în săli cu nimic altceva asupra lor în afară de cartea de identitate şi pixul pentru examen.

Procedura prevede că în centrul de examen un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund. Apoi, candidaţii sunt îndrumaţi spre sălile de examen.

Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru.

Cei care vor să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. Regulamentul de organizare de la BACALAUREAT 2013 arată că în cazul în care unii elevi vor să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.

Tentative de fraudă. Câţi elevi au fost daţi afară din examene

Şapte candidaţi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală au fost eliminaţi din examenul de la limba şi literatura română,, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indicau tentativă de fraudă, respectiv copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile.

"Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen", au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Totodată, joi, mama unei eleve de la Liceul Tehnologic Dimitrie Gusti din sectorul 5 al Capitalei, care a fost eliminată de la proba de matematică de la BACALAUREAT 2013, a depus reclamaţie la inspectorat pentru că fiica sa a fost dată afară de la examen

Surse de la ISMB au confirmat pentru gândul că mama elevei a depus reclamaţia la inspectorat, dar în acest document ea nu menţionează motivul pentru care fiica sa a fost eliminată de la BACALAUREAT 2013.

Numărul total al elevilor eliminaţi de la proba de matematică a fost, la nivel naţional, de 112, în timp ce de la examenul de la limba şi literatura română au fost daţi afară 93 de candidaţi.

CALENDARUL examenului de BACALAUREAT 2013 din toamnă

Sesiunea august-septembrie 2013

15 – 19 iulie 2013 - Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

19-20 august 2013 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

19-21 august 2013 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

20 -21 august 2013 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

22 - 23 august 2013 - Evaluarea competenţelor digitale – proba D

26 august 2013 - Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă

27 august 2013 - Limba şi literatura maternă – proba E) b) – probă scrisă

28 august 2013 - Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – probă scrisă

30 august 2013 - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – probă scrisă

2 septembrie 2013 - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

3-4 septembrie 2013 - Rezolvarea contestaţiilor

5 septembrie 2013 - Afişarea rezultatelor finale

SUBIECTE şi BAREM BAC 2013 pentru BIOLOGIEGEOGRAFIEFIZICĂINFORMATICĂLOGICĂ ARGUMENTARE şi COMUNICARECHIMIEECONOMIEPSIHOLOGIEFILOSOFIESOCIOLOGIE vor fi publicate vineri în timp real pe Gândul.

Citește și: