Versiunea Beta

SUBIECTE BACALAUREAT 2013 ROMÂNĂ SCRIS - Subiecte BAC 2013 Profil Uman şi Pedagogic

de Andreea OFIŢERU

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2013 - Gândul publică aici în exclusivitate subiectele la BAC 2013 primite azi de elevii de la profilele uman şi pedagogic. Peste 162.000 de elevi participă  luni, 1 iulie,  la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013.

Gândul vă prezintă în exclusivitate SUBIECTELE şi BAREMUL de la LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013 imediat ce acestea vor fi disponibile şi vor putea fi făcute publice.

UPDATE 15:00 Baremul pentru profilurile Uman şi Pedagogic

CLICK PENTRU A MĂRI

UPDATE 12.30 BACALAUREAT 2013. Ministerul Educaţiei Naţionale va publica, la ora 15.00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro, variantele de subiecte şi baremele de evaluare pentru proba de Limba şi literatura română - E)a) din cadrul Bacalaureatului 2013, desfăşurată luni, 1 iulie.

În fiecare zi de examen, publicarea acestor materiale se face de la ora 15.00, conform procedurilor interne ale MEN, stabilite anterior examenelor naţionale, deoarece trebuie să existe timp suficient pentru ca lucrările susţinute de absolvenţii de clasa a XII-a să ajungă în centrele de evaluare. În cazul în care există situaţii în care trebuie utilizate subiectele de rezervă, proba trebuie să înceapă înainte de publicarea variantelor pe pagina de web a MEN, cu cel puţin o oră.

UPDATE 11.33 SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ - pentru profilul Uman - filieră teoretică, şi profilul Pedagogic - filieră vocaţională

Subiectul nr. 1 de la profilul Uman a fost un text la prima vedere din "Accidentul",  de Mihail Sebastian. Elevii au avut de dat răspunsuri la nouă subpuncte.

La subiectul nr.2 elevii au avut de argumentat, în 15 - 30 de rânduri, importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent.

Pentru subiectul al treilea au trebuit să scrie despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului

Spre deosebire de ceilalţi ani, la BAC 2013 elevii vor primi cel mai probabil două subiecte, fiecare cu mai multe cerinţe. Dacă până acum, absolvenţii de clasa a XII-a primeau trei subiecte, între care şi de scris un text argumentativ, din 2013 Ministerul Educaţiei a decis să nu le mai dea elevilor  textul aforistic/critic ca un al doilea subiect, care presupunea demonstrarea competenţelor de argumentare, în scris, a unor opinii în diverse situaţii de comunicare. Oficialii de la minister spun că modificarea a fost necesară pentru că mulţi dintre elevii de clasa a XII-a nu înţelegeau cerinţa subiectului.

Totodată, la BACALAUREAT 2013, subiectele vor fi diferite în funcţie de profilul urmat de elevi. Astfel, absolvenţii de clasa a XII-a  care au urmat  cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de BAC 2013 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică.

Măsura diferenţierii a fost luată pentru că elevii de la uman/pedagogic  fac mai multe ore de limba şi literarura română decât colegii lor de la profilul real sau tehnologic sau vocaţional, altceva decât pedagogic.

Exemple de SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ SCRIS pentru profilul uman sau pedagogic

De exemplu, pentru elevii de la profilul uman si pedagogic se poate da la primul subiect o poezie studiată în anii de liceu( ex Să fie Sara-n asfinţit de Mihai Eminescu),  la care se vor cere mai multe răspunsuri privind vocabularul şi sensurile din text. Ultima cerinţă se referp de obicei la comentarea în maximum 100 de cuvinte a unei părţi din textul dat, în care elevii să evidenţieze mijloacele artistice folosite de autor.

Cel de-al doilea subiect poate fi unn eseu, redactat în 600 – 900 de cuvinte. Eseul poate fi despre oricare personaj studiat în romanele prevăzute în programa şcolară de liceu. La eseu, se va ţine cont de modul cum elevii îşi susţin opinia despre opera studiată, dar şi de modul cum folosesc tehnica narativă.

Ce au primit olimpicii la BACALAUREAT 2013 - proba scrisă de ROMÂNĂ

Olimpicii de la profilul umanist şi pedagogic au primit la primul subiect de analizat poezia ”Amintire” de Lucian Blaga. Tot la acest subiect candidaţii au avut de argumentat în 150 -300 de cuvinte despre cât de importantă este cunoaşterea biografiei unui artist în înţelegerea operei sale. Ultimul subiect pentru profilul umanist a fost un eseu despre un personaj, la alegere, din operele lui Ioan Slavici, Liviu Rebreanu sau George Călinescu.

Din datele de la Ministerul Educaţiei rezultă că, pentru sesiunea iunie-iulie, s-au înscris la BACALAUREAT 2013 de absolvenţi.

La proba scrisă de  Limba şi literatura română participă 162.338 de absolvenţi, 7.762 sunt aşteptaţi la proba de Limba şi literatura maternă, 174.555 la proba obligatorie a profilului ( matematică sau istorie) şi 165.373 la proba la alegere a profilului şi specializării.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că diferenţele în ceea ce priveşte numărul de candidaţi provin din faptul că o parte dintre aceştia sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune.

Înainte de proba scrisă la română, elevii au susţinut proba orală de competenţe lingvistice în limba română.  Rezultatele finale înregistrate la nivel naţional la această probă orală arată că 94.106 dintre candidaţii de la BAC 2013, adică 62,86%, sunt utilizatori  experimentaţi ai limbii române.

Datele statistice de la Ministerul Educaţiei arată că  6.675 (11,14%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, iar 35.010 (23,38%) au obţinut certificatul de utilizator avansat.

Cele mai mari procente de elevi experimentaţi sunt în judeţele: Prahova (77,69%), Braşov (76,31%), Buzău (73,50%), Brăila (72,04%) şi Iaşi (70,32%). În schimb, există şi  judeţe unde sub 45% dintre elevi sunt experimentaţi la limba română : Covasna (40,58%), Harghita (41,37%) şi Ilfov (43,16%).


CALENDAR PROBE SCRISE LA BACALAUREAT 2013

1 iulie 2013 -  Limba şi literatura română - proba scrisă

2 iulie 2013 -  Limba şi literatura maternă  proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului - proba scrisă

5 iulie 2013 - Proba la alegere a profilului şi specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 - Afişarea rezultatelor

12 iulie 2013 - Afişarea rezultatelor finale

SUBIECTE ROMÂNĂ şi BAREM ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013

Andreea Ofiţeru este reporter special al ziarului Gândul

 


 

 

16 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 dan 1.07.2013 11:55

mi se par mai simple subiectele de la uman,decat cele de real. Oricine poate scrie ceva despre Plumb al lui Bacovia,despre jurnalul unui elev sau primul subiect.

 
#2 elle 1.07.2013 12:00

@dan
Cam asa cred si eu... Asa a fost si la simulare, mereu subiecte mai usoare la uman, desi acolo numarul de ore e mult mai mare. Acum e adevart ca cei de la real au avut de ales din trei autori, dar e mai usor sa scrii un eseu argumetativ despre simbolism, decat unul despre realtia dintre tema si viziune intr-o poezie modernista...Uf, iar o sa fie jale pentru multi...

 
#3 eueu 1.07.2013 13:22

mai lasati facebook-ul daca vreti sa luati bacu'

 
#4 unu` 1.07.2013 13:26

sunt un tovaras elev la profilul real mate-info care a dat azi bacul :) Deci, nu stiu ce sa mai cred, subiectul III m-a dat peste cap, si nu e numai cazul meu. Practic, modelul oferit de "tovarasii" din minister este inversul subiectelor date azi, pe dos! Rusine, macar sa nu fi dat modelul ala care a indus in eroare o gramada de elevi, inclusiv pe mine! Daca nu era modelul ala, invatam si eu poezia... De asemenea, in simulari s-a dat tot text narativ la subiectul III in cele mai multe cazuri. Acum, surpriza, asta-i tara noastra! Sper sa iau 7

 
#5 skybrax 1.07.2013 14:52

daca invatai tot puteai sa rezolvi orice. nu ai de ce sa te plangi.

 
#6 catalin 1.07.2013 16:12

@skybrax
invata tu 20 de autori si la romane subiectele se dubleaza (incadrare + caracterizare)
si pe urma mai vorbim

 
#7 Daniel 1.07.2013 17:42

Hai sa dam Bac diferentiat,dar sa le dam mai greu celor de la Real...cam asa a fost.

 
#8 Iulia 1.07.2013 17:54

@catalin Hai nu fii penibil...ca are dreptate.Daca inveti stii sa rezolvi orice.Si nu trebuie sa stai zi si noapte cu nasul in caiet ca sa poti scrie ceva.Dar bine,aici mai e vorba si de cat a citit fiecare si de puterea lui de intelegere.
Auzi "invata tu 20 de autori" dar ce ai de facut asa important in conditiile in care pe tine te asteapta un examen important,nu sa inveti?

 
#9 Ana 1.07.2013 18:08

Eu cred ca au dat subiecte mai grele la romana la real pentru ca vor da subiecte mai usoare la matematica. Cel putin asa sper, pentru ca acolo e mai greu. Si eu m-as enerva daca as fi in locul vostru, pentru ca noi, cei de la uman ne asteptam la ceva destul de greu. Pe de alta parte, am colegi de real care in patru ani s-au laudat ca ne sunt superiori, asa ca, fiind mai destepti decat noi, inseamna ca s-au descurcat cu Blaga si ceilalti! Asta e un comentariu referitor doar la acei elevi care prefera sa fie superiori numai cand le convine. Pentru ceilalti: sper sa luati note mai mari la mate!

 
#10 Daniel 1.07.2013 21:48

Macar de-ar fi asa...sa fie subiecte mai usoare la matematica :)@Ana

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Sunt devastaţi! DNA a aruncat BOMBA: ajung din nou în faţa judecătorilor! De ce sunt acuzaţi acum