8350 vizualizări 17 iul 2011

Criza de candidaţi la facultate creată de situaţia dezastruasă de la bac determină unele universităţi să coboare criteriile de admitere dincolo de cadrul legal. Universitatea "Apollonia" din Iaşi şi-a adaptat metodologia din acest an astfel încât să-i poată înscrie în facultăţi şi pe tinerii care nu au obţinut diploma de bacalaureat. Cu o condiţie: respectivul document ce atestă absolvirea celor 12 clase de liceu să fie prezentat universităţii până la finele celui de-al doilea an de studiu. O prevedere ce încalcă legea într-un mod evident, spun oficialii Ministerului Educaţiei, care încearcă deocamdată să clarifice situaţia universităţii private ieşene.

Surse din cadrul MECTS au precizat pentru gândul că un corp de experţi ai Direcţiei Învăţământului Superior va fi trimis luni la sediul universităţii pentru a cere lămuriri. În ceea ce priveşte sancţiunile ce pot fi aplicate în cazul în care se va constata încălcarea legii, acestea pot ajunge până la desfiinţarea universităţii prin intermediul unui proiect de lege. Mai mult, conform noii legi a Educaţiei, rectorul instituţiei poate ajunge în instanţă, având răspundere penală pentru faptele grave petrecute în universitate.


Nu ar fi pentru prima dată când instituţia ieşeană s-ar afla în faţa justiţiei. Deocamdată statutul juridic al universităţii "Apollonia" este unul controversat, rectoratul aflându-se într-un conflict cu Universitatea "Petre Andrei" cu care îşi dispută o parte din patrimoniu. Practic, în ultimii patru ani un adevărat război a izbucnit o dată cu separarea celor două universităţi, aflate iniţial într-un trunchi comun, fapt ce a dus la o serie de decizii judecătoreşti contradictorii.

Cert este că deocamdată universitatea face înscriere la trei specializări: medicină dentară, tehnică dentară şi ştiinţe ale comunicării, percepând taxe anuale de studiu cuprinse între 600 şi 1200 de euro.

Citește și: