28 vizualizări 29 nov 2005
In Dolj exista un singur complex de crestere a porcilor. Fusese construit pe fonduri guvernamentale si ajunsese - in patru ani de productie - sa livreze carne in trei judete. De aproape o luna, complexul e inchis. Nu a dat faliment, ci l-au ocupat tiganii din marginea Craiovei, dupa ce l-au atacat cu topoare si sabii ninja.

In 2001, Guvernul Romaniei a dat o ordonanta prin care se urmarea reabilitarea complexelor zootehnice lasate in paragina. Guvernul dadea in folosinta gratuita complexele dezafectate cu conditia ca noii proprietari sa le puna pe picioare. In comuna Dobresti, judetul Dolj, Florian Mita s-a bagat in afacere. Inginerul a facut o cerere catre Directia Agricola, a prezentat planul sau, iar in 2002 consiliul local al comunei i-a incredintat complexul. "In acel moment, ferma era la pamant, cu grajdurile daramate, fara nici o populatie de animale", povesteste Florian Mita. Inginerul a semnat un act cu cei de la primarie in care se prevedea ca ferma - evaluata la 500 de milioane de lei -  sa fie folosita de Mita pe o durata de cinci ani. La sfarsitul acestei perioade, inginerul urma sa plateasca 10 la suta din valoarea complexului si, apoi, avea drept de cumparare. La cateva luni de la preluarea fermei, Mita beneficiaza de un program al Ministerului Agriculturii si obtine 600 de milioane de lei - subventie cu ajutorul careia cumpara un lot de 100 de porci. In 2005, asa cum spune patronul, ferma ajunsese la un numar de 400 de porci si livra carne in judetele din apropiere. Tot in 2005, ferma de la Dobresti mai beneficiaza de un ajutor de la Guvernul Romaniei care initiaza un nou program de relansare a complexelor zootehnice. Astfel, 890 de milioane de lei sunt date fermei din Dolj pentru reamenajarea grajdurilor, achizitionarea unor instalatii zootehnice si demararea unui program de cresterea bovinelor. Patronii cheltuiesc cam aceeasi suma pentru realizarea noului proiect.

Pe 31 octombrie 2005, Florian Mita primeste un telefon. Paznicul fermei il anunta ca vreo 20 de romi au intrat in forta in complex, inarmati cu sabii si cu topoare. Ii omorasera toti cainii de paza si rupsesera portile. Mai mult, tiganii intrasera si in casa sotilor Mita care se afla in incinta complexului. Cand patronii s-au intors sa vada care este situatia, nu au mai reusit sa intre in casa. De atunci, sotii Mita dorm prin vecini sau prin instante, iar romii si-au facut tabara in complexul zootehnic din Dobresti. Patronii mai spun ca in timpul acesta, din 470 de animale au mai ramas 200 - "fiecare neam al tiganilor vine in vizita si pleaca cu cate un porc in portbagaj". Mai mult, fiindca au intrat in locuinta sotilor Mita, tiganii cica au pus mana si pe documentele contabile si pe stampila unitatii. "Cer bani de la banca in numele societatii", zic sotii Mita, care nu au reusit sa-si recapate bunurile nici macar cu executorul judecatoresc. Florian Mita mai spune ca incidentul poate declansa un dezastru - in conditiile in care romii habar nu au de zootehnie, pe 9 noiembrie, in zona s-a declarat pesta porcina!

Scandalul de la Dobresti a aparut dupa un "smen" facut in 1999 si activat, acum, dupa ce complexul zootehnic a fost pus la punct. Astfel, inainte de preluarea fermei de catre inginerul Mita, consiliul local al comunei scosese la licitatie obiectivul. Atunci, un anume Enache - tigan din zona Craiovei- castigase, insa, dupa o perioada, renuntase la preluarea complexului. Printr-un ordin de plata, consiliul local i-a returnat "investitorului" avansul - 50 de milioane de lei. In acest moment, primarul a crezut ca lucrurile sunt rezolvate. Numai ca, in paralel, a aparut un contract de vanzare-cumparare a complexului pe numele lui Enache. Ferma a fost vanduta, apoi, de vreo trei ori in interiorul etniei. A ajuns la Loredana Chiciu care a decis sa-i scoata pe patroni afara din ferma. "Inainte de atacul tiganilor, am avut doua propuneri. Una in august, cand viceprimarul ne-a transmis ca subprefectul Ion Groza vrea o intelegere cu noi, sa-i cedam doua grajduri din cele cinci. O a doua propunere a fost cu o saptamana inainte de asediu. Atunci a venit Mugurel Staicu, fratele lui Dinel Staicu, cu doi tigani, spunandu-ne ca el o sa cumpere complexul", povestesc sotii Mita. Dupa aceea, Staicu, afland de scandal, a renuntat.
"Mandatarul" tiganilor,  Vasile Miclescu, spune ca cel care a castigat licitatia din 1999 are dreptate. Asta, fiindca proprietara Loredana Chiciu are intabulare. "Nu am intrat cu oameni inarmati. Domnul Mita, desi nu are nici un act, ne-a impiedicat sa intram acolo, desi avem acte. Chiar politistii i-au spus lui Mita ca nu are dreptate. Mita s-a complacut intr-o frauda a primarului, fiindca stia de licitatia care avusese loc", spune Miclescu. Acesta zice despre ordinul de plata  - prin care tiganilor le era returnat avansul pentru complex - ca are dubii in privinta valabilitatii lui si ca  "Justitia o sa stabileasca daca e un fals sau nu".

Aurel Croitoru, primarul comunei Dobresti, descrie situatia scurt - "Cel care a castigat licitatia din 99 a primit banii inapoi. Pe urma a facut falsuri si a intrat cu forta in complex.  Acum, proprietarii nu au voie sa intre, iar tiganii nu dau voie la nimeni, indiferent ca sunt inspectori de la Primarie, ofiteri de la Politie sau executor judecatoresc"

Citește și: