Versiunea Beta

TIMBRU DE MEDIU. Cine este scutit de la noua taxă auto care intră în vigoare în 15 martie

de Mihaela Stoica

mediafax-foto-adriana-neagoe

Peste o săptămână va intra în vigoare OUG care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea maşinilor, care va înlocui actuala taxă auto. Timbrul de mediu nu va fi plătit însă de toţi.

Prin introducerea timbrului de mediu, pentru maşinile din categoriile Euro 4 şi Euro 3 se va plăti la înmatriculare o taxă mai mare cu 10-15 % faţă de nivelul din prezent. Suma de plată va scădea însă cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro. În ceea ce priveşte tehnologiile Euro 5 nivelul taxei va fi asemănător cu cel din prezent.

Există însă autovehicule şi categorii de persoane scutite de la plata timbrului de mediu la înmatriculare. Cele 11 categorii sunt:

-autovehicule Euro 6, maşinile electrice şi maşinile hibrid;

- autoturismele şi autovehiculele aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;

- autoturismele persoanelor cu un handicap stabilit prin legea nr. 448/2006. Scutirea se face pentru un singur autovehicul achiziţionat în decurs de 5 ani pe numele persoanei cu handicap;

- autovehiculele Forţelor Armate, Forţelor de Securitate, de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Pompieri şi descarcerare;

- ambulanţe;

- autovehiculele istorice;

- autovehiculele intrate potrivit legii în autoritatea privată a statului acordate cu titlu gratuit sau confiscate;

- autovehiculele acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică;

- autovehiculele destinate competiţiilor sportive;

- autovehiculele dobândite prin moştenire în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii;

- autovehiculele dobândite prin partaj;

Timbrul de mediu se plăteşte doar la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere. Şoferii vor merge la Administraţia Financiară să plătească timbrul, la fel cum se plătea şi taxa auto.

Şoferii care au dat statul în judecată pentru restituirea taxei incasate ilegal şi cărora li s-a dat înapoi contravaloarea taxei, dar şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei vor plăti noul timbru la prima vânzare a maşinii.

În cazul în care taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care a fost achitată, este mai mare decât cea calculată drept timbru de mediu, se pot restitui sumele reprezentând diferenţa de sumă plătită, numai către proprietarul maşinii.

 

Mihaela Stoica este editor al ziarului Gândul

 


 

 

58 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 mihnea 9.03.2013 10:05

Multumim din inima tovarase ponta......esti un mincinos

 
#2 cineva 9.03.2013 10:38

si daca pt o persoana cu handicap nu se necesita absolut nici o modificare la masina,pt acea persoana chiar nefiind nevoie de modificari se mai aplica aceasta norma?

 
#3 alin 9.03.2013 10:59

Cand s-a dat legea si au iesit in strada cativa oameni,multi din cei cu masinile inmatriculate inainte de 2007 ati tacut ,si in cel mai rau caz ati comentat aiurea,ca e buna legea,ca asa trebuie. Daca atunci toti am fi strigat acum era altceva. Acum cand vrei sa iti schimbi masina cei dinainte de 2007 ,masina voastra nu va mai fi cumparata de nimeni,pt ca costul timbrului este cat jumate din masina. Ne meritam soarta oameni buni. Dar sa stiti ca nici acum inca nu e prea tarziu sa facem ceva...

 
#4 dodo 9.03.2013 11:02

Chiar... sunt autovehicule dotate cu cutie automata inca din fabricatie. Acestea nu NECESITA NICI O MODIFICARE.
O mizerie definirea acestei categorii.

 
#5 eu 9.03.2013 11:06

#3 alin
"masina voastra nu va mai fi cumparata de nimeni" Eroare,
o vor cumpara pentru ca tu vei vinde masina mai ieftin cu valoarea taxei.... hi,hhi,hi....

 
#6 USL CA SI PD-L =TOT O MARE MIZERIEEEEEEEEEEE!!! 9.03.2013 11:07

saamibag poolll aaa in usl-mizerieeeeeeeeeeeeeee!!! nu vei fii presedinte antonescule cumagariilepecare le face ponta cu romanii niciodata !!!ponta =ginerele lui sarbu securistul care a impuscat romanii la timisoara in 89 a ajuns mare vataf...!!!huooooooooooooooooo usl -mizerieeeeeeeeeeeeeeee!!!POATE VENIM DUPA TINE PONTA CA SI BULGARII!!!!AI GRIJA CAT MAI MINTI TU SI * MAIMUTOILOR !!!!HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 
#7 spiider 9.03.2013 11:12

sa vezi ce o sa aduca bisnitari toate rablele din Europa la noi in tara. bravo usl-ul aveti minte de *

 
#8 Mansell 9.03.2013 11:18

@spiider
adica tu crezi ca ca noi suntem asa de fraieri sa ne cumparam rable. Si doi, daca atatia bani are omul , ce vrei sa-i faci ? lasa-l sa-si cumpere ceva , sa se faca mare si pe urma cumpara si masina noua. Pana intr-un an cade si timbrul asta in instanta.

 
#9 luci 9.03.2013 11:25

si de ce institutiile publice ,consulatele si altii nu platesc taxa asta? plateste doar prostimea! SA VA DUCETI DUPA CEAUSESCU CAT MAI REPEDE ASTA VA DORESC GUVERNANTI DE * CE SUNTETI CA ARE EL GRIJA DE VOI ACOLO!

 
#10 Cristi 9.03.2013 11:53

Eu nu am inteles ceva , am luat recent o masina ce a fost adusa din franta in 2007 si tot atunci a fost platita taxa de inmatriculare de la vremea aceea de catre proprietaru respectiv , iar acum ca a fost achizitionata de mine doresc sa o inmatriculez pe numele meu. Trebuie sa platesc acest timbru verde???

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Dacia next-gen! FOTO | Noul Duster arată incredibil. Maşina cu care Dacia dă din nou lovitura în Europa