Otilia Ciocan Serescu
510 vizualizări 28 sep 2017

„Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul că, în numeroase rânduri, numeroşi membri CSM s-au exprimat împotriva proiectului. Important e să găsim adevărul din spatele celor spuse, adevăr la care să ne raportăm şi să procedăm în modificarea legilor justiţiei. De ce vot previzibil? Observaţi faptul că, în bloc, procurorii au fost împotrivă. Dincolo de argumentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente. (...) Ţin să precizez şi am convingerea faptului că votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase şi, sigur, la adresa demnităţii, care este respectabilă şi care desfăşoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiţiei datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independenţă, de exercitate a atribuţiilor, ci şi colateral, privilegiile pe care şi le-au adus”, a spus Toader, la Antena 3.

Referitor la nemulţumirea principală existentă în rândul magistraţilor, respectiv propunerea de trecere a Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei ,Tudorel Toader a explicat că are trei variante asupra cărora trebuie să se decidă.

„Soluţia finală va fi una din cele trei pe care le-am anunţat. Aceea de a rămâne la CSM, aşa cum vor judecătorii şi procurorii, ca să îi aibă ei sub control pe IJ şi să nu fie cumva un control politic din partea Ministerului Justiţiei. A doua soluţie este aceea de a reveni la Ministerul Justiţiei. Să nu uităm şi a treia formulă, pe care am propus-o pe 23 august, şi anume de a autonomiza prin lege separată, distinctă, Inspecţia Judiciară ca o entitate care să-şi îndeplinească misiunea de verificare şi control a modului de înfăptuire a justiţiei”, a mai spus Toader.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la opt.

Citește și: