3268 vizualizări 18 sep 2017

Mihai Tudose a afirmat, luni, la Timişoara, unde a participat la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că este mulţumit de “mobilizarea exemplară din structurile Ministerului de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, ale sistemului de sănătate din judeţul timiş”, după furtuna puternică de duminică.

Totuşi, premierul României a precizat că reprezentanţii Enel sunt “îngrozitori”.

“Sunt mulţumit de toată lumea, cu o excepţie: cei de la Enel sunt îngrozitori, nu se poate aşa ceva. Şi astăzi încercau să ne explice că ei fac tot ce pot, dar mai durează câteva zile, nu se poate aşa ceva. Probleme mari sunt cu repunerea sub tensiune a localităţilor. Am văzut la Enel că avea un tabel care spunea că sunt 28 de localităţi afectate. Nu ştiu ce înţeleg ei prin localităţi, că eu înţeleg fiecare sat, sunt 154 de sate în Timiş care astăzi nu sunt alimentate, ceea ce este înfiorător. Nu e curent la şcoală, nu e curent la spital, la dispensarele din localităţi, în multe dintre localităţi lipsa energiei electrice atrage şi lipsa de alimentare cu apă potabilă, că nu merg pompele. Sunt şcoli care nu au pătimit din cauza vântului fizic, dar nu au curent şi nu pot fi reluate cursurile”, a declarat Mihai Tudose.

Premierul a mai precizat că în aproximativ una – două luni va fi funcţională o soluţie prin care populaţia să fie avertizată cu privire la apariţia unor fenomene periculoase.

“Am găsit o soluţie şi se lucrează deja la implementarea ei. Vorbim de avertizări care vin de la diverse structuri, de la meteo, poate să fie avertizare de la incendii. Cât de repede posibil va funcţiona, într-o lună, două va fi funcţională. La ce s-a întâmplat ieri, alerta a venit cu jumătate de oră înainte, nu e un taifun să-l urmăreşti cu o săptămână înainte. Acesta este un sistem care, am zis noi, să vină în completarea celorlalte mijloace de informare în masă, în timp real”, a afirmat Mihai Tudose.

Potrivit premierului Tudose, în acest moment, se lucrează la proiectele de hotărâre pentru acordarea despăgubirilor în caz de calamitate.

“Dacă nu vor fi toate gata mâine, vor intra în tranşa a doua peste o săptămână, peste două. Dar până maine va trebui ca tot ce în seamnă şcoală, grădiniţă, spital, instituţii publice să se pregătească proiectele de hotărâre”, a mai precizat Mihai Tudose.

E-Distribuţie Banat are ca obiectiv reluarea alimentării cu electricitate, până la ora 24.00 a zilei de luni, 18 septembrie, pentru peste 80% din clienţii pentru care furnizarea a fost afectată de furtună, a transmis luni compania energetică.

„Ca urmare a eforturilor echipelor E-Distribuţie Banat şi ale contractorilor din cursul zilei de ieri, în timpul nopţii şi în cursul zilei de astăzi, a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de peste 140.000 de clienţi, circa două treimi din numărul estimat de clienţi pentru care alimentarea cu electricitate a fost afectată de condiţiile meto extreme, în zona de responsabilitate a E-Distributie Banat”, precizează compania.

În prezent se află la intervenţii 52 de echipe ale E-Distribuţie Banat şi 16 ale firmelor contractoare. Acestea„ au ca prioritate intervenţia la avariile înregistrate pe liniile de înaltă şi medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienţi, cu accent pe remedierea stâlpilor de beton rupţi şi a celor de metal îndoiţi, în special în judeţul Timiş, dar şi în Caraş Severin, Hunedoara şi Arad”, menţionează E-Distribuţie Banat.

În plus, un număr de 26 de echipe de intervenţie ale E-Distribuţie Muntenia şi E-Distribuţie Dobrogea au fost trimise pentru a sprijini eforturile de reluare a alimentării cu electricitate în zonele afectate de furtună, aflate în aria de activitate a E-Distribuţie Banat. Operatorul de distribuţie lucrează în continuare conform procedurilor „situaţiei de urgenţă, nivel 2”.

„Cooperăm cu autorităţile care au atribuţii în situaţii de urgenţă şi care au sprijinit intervenţia echipelor E-Distributie Banat, de exemplu prin deblocarea drumurilor”, a mai transmis compania energetică.

Citește și: