Raluca Pancu
2688 vizualizări 27 iul 2017

"Ce se întâmplă acum pe anumite zone în Ministerul Sănătăţii cred că ar putea să facă obiectul unor structuri din Ministerul Sănătăţii: psihiatrie, chestii de genul ăsta", a declarat Mihai Tudose, în şedinţă de Guvern, arătându-se nemulţumit atât de modul în care ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a gestionat criza vaccinurilor, de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, cât şi de birocraţia din sistem.

Tudose s-a arătat nemulţumit şi de "prezentarea" făcută de Bodog cu privire la soluţiile de moment găsite în cazul crizei vaccinurilor. Anterior,  ministrul Sănătăţii declarase că i-a convocat pe toţi cei cinci directori de direcţie de sănătate publică, "care au fost în discuţie în ceea ce priveşte acoperirea foarte slabă de vaccinare" şi că "unul dintre secretarii de stat va urmări în fiecare zi modul în care se desfăşoară vaccinarea", iar acolo unde va fi nevoie, va interveni personal.

"Cred că puteaţi face o prezentare mai pe scurt decât asta pe un subiect foarte complicat, iar faptul că aţi verificat doar cinci vinovaţi eu cred că este doar un slab început, nici măcar un bun început pentru că nu trebuiau să moară nişte oameni, nişte copii şi noi să ne enervăm toţi ca să descoperim că ceva nu merge. Cineva trebuia să vadă din timp că ceva nu merge, domnul ministru", i-a transmis Tudose lui Bodog.

De asemenea, premierul a criticat birocraţia excesivă din sistem, referindu-se la bolnavii de cancer, puşi pe drumuri de autorităţi şi aducând în discuţie, fără să nominalizeze, cazul prezentatoarea TV, Magda Vasiliu, al cărei fiu a fost diagnosticat cu cancer şi care se află la tratament în Italia.

"E în public un caz care nu face altceva decât să atragă atenţia asupra birocraţiei care a ajuns la cote extrem şi în cadrul Ministerului Sănătăţii. Cu bolnavi şi mai ales cei care se lovesc de această birocraţie sunt oameni bolnavi. 400.000 de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie, la medicul specialist care trebuie să îi dea scrisoare medicală, care trebuie să îi dea reţetă nu ştiu cine, care să o ducă dupaia la farmacie, dacă nu le arate pe toate trebuie să o reîntoarcă să reia ciclul. Nu sunt sportivi de performanţă cei aflaţi în situaţia asta", a spus Tudose.

În acest context, premierul i-a cerut lui Bodog să îi prezinte, în două săptămâni, un proiecte de reducere a birocraţiei din sistem.

"Vă rog frumos, cât de curând, hai să spunem două săptămâni, şi un proiect pe care să mi-l prezentaţi închegat de reducere a birocraţiei în acest sens. Nu se poate ca cineva care este la tratament, în străinătate, să fie nevoit să vină în ţară ca să demonstreze dincolo că e bolnav. Este tot caz medical", a afirmat premierul.

"Nu vă opriţi cu vaccinarea la cazurile de jos fiindcă nimeni, nici premianţii nu sunt acolo unde ar trebui să fie", i-a mai transmis Tudose lui Bodog, în şedinţă de Guvern.

Ministrul Sănătăţii a declarat că a luat legătura cu mama copilului, în această dimineaţă, şi că "situaţia este rezolvată" şi că, împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va lua măsuri "ca aşa ceva să nu se mai întâmple". În replică, Tudose i-a cerut să nu rezolve cazurile punctuale, ci "sistemul", care este unul "defect rău".

"Domnule ministru, haideţi să nu rezolvăm cazuri punctuale, haideţi să rezolvăm sistemul. Sistemul e defect, rău. De 27 de ani înţeleg că toată lumea şi-a demonstrat capacitatea de a complica şi mai tare. Haideţi să o facem mai simplu, dacă se poate", a afirmat Tudose.

Întrebat şi de situaţia de la Institutul Cantacuzino, Bodog a afirmat că îl va numi, astăzi, în funcţia de manager pe profesorul de microbiologie
Mircea Ioan Popa de la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila', din Bucureşti, şi că "în cel mai scurt timp" va prezenta "un grafic de lucru".

Reamintim că Ministerul Sănătăţii a admis, în raportul de 13 pagini înaintat, miercuri, premierului Tudose, că la peste un an de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, care a făcut până acum 32 de victime, România nu are nici măcar acum stocuri de vaccinuri în caz de epidemie, că nu există un buget pentru situaţii de urgentă de acest tip şi nici personal care să intervină.

Constatările sunt cuprinse în raportul înainte de ministrul Florian Bodog premierului Tudose. În plus, potrivit documentului, o "ameninţare" o reprezintă faptul că unii medici de familie refuză să vaccineze copiii, dar şi "goana după audienţe/senzaţional a unor canale de presă, care pot afecta educaţia pro-vaccinare, prin difuzarea de informaţii false, părtinitoare".
 

 

Citește și: