Cătălin Legănel
386 vizualizări 26 sep 2017

Consiliul Local Mangalia a aprobat, marţi, proiectul de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile pentru realizarea lucrărilor de modernizare a peste o sută de străzi din Mangalia, a Casei de Cultură şi cinematograful "Pescăruş". Reprezentanţii Primăriei Mangalia au stabilit că, pentru realizarea investiţiei, este necesar un împrumut de peste 60 milioane de lei, pe o perioada de 12-15 ani, astfel încât să nu existe nicio presiune asupra bugetului local.

„Investiţia în infrastructura publică este primordială, dacă dorim dezvoltare economică. Am făcut permanent demersuri de găsire a unor surse alternative de finanţare, cum ar fi bani europeni sau fonduri guvernamentale”, a explicat primarul Mangaliei, Radu Cristian, într-un comunicat de presă.

Totodată, el a spus că fondurile proprii ale bugetului local nu sunt suficiente pentru investiţiile în infrastructură.

„Potrivit unui calcul simplu, o stradă nu poate fi asfaltată niciodată din banii încasaţi din taxele şi impozitele plătite de locuitorii acelei străzi. De aceea, orice Primărie are nevoie de surse externe, cum ar fi fonduri UE, guvernamentale sau împrumuturi”, a explicat edilul.

Radu Cristian a mai precizat că Mangalia nu este la primul împrumut contractat, având deja în derulare un credit din anul 2006. Mai mult, municipiul Mangalia a fost unul dintre pionierii finanţării investiţiilor prin împrumut cu obligaţiuni, emiţând în anul 2001 obligaţiuni pentru amenajarea aleii pietonale aferentă falezei în zona sudică a zonei urbane şi pentru demararea lucrărilor de construire a sălii de sport a Liceului Callatis.

„Împrumutul nu va avea un impact negativ asupra locuitorilor, nu vor creşte taxele şi impozitele locale", a subliniat primarul Mangaliei.

Citește și: