Publicat

9

iunie

2011

08:38

6585

vizualizări

Un studiu realizat pe 65.000 de persoane arată că PARACETAMOLUL ar putea provoca LEUCEMIE. Câte astfel de pastile au luat românii în 2010

Un studiu realizat pe 65.000 de persoane arată că PARACETAMOLUL ar putea provoca LEUCEMIE. Câte astfel de pastile au luat românii în 2010

Potrivit unui studiu al oncologilor americani din Seattle, persoanele care îşi tratează durerile cu paracetamol în mod regulat pot prezenta un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer la sânge. Specialiştii români contestă studiul american, realizat de cercetătorii de la Centrul Oncologic Fred Hutchinson, şi spun că medicamentul este "cel mai sigur din clasa sa". Mai mult, el protejează stomacul, poate distruge ficatul - când e luat în exces, dar nu provoacă leucemie.

Concluzia oncologilor din Seatle se bazează pe un studiu realizat pe un eşantion de 65.000 de persoane, femei şi bărbaţi, şi în urma căruia s-a constatat că substanţa activă din paracetamol duce la declanşarea cancerului de sânge, informează Daily Mail.

Experţii americani susţin că existau presupuneri că paracetamolul, cunoscut şi sub numele de acetaminofen, este nociv pentru sânge, dar studii clinice în acest sens nu au existat. Cercetările anterioare demonstraseră doar, în mai multe rânduri, că această pastilă declanşează apariţia eczemelor sau a astmului. Pentru a demonstra ipoteza că medicamentul duce la apariţia leucemiei, cercetătorii americani au monitorizat 65.000 de persoane sănătoase pe o perioadă de mai mulţi ani.

La începutul studiului, voluntarii au trebuit să completeze lista medicamentelor cu efect terapeutic de calmare pe care le-au folosit în ultimii ani. În plus, oamenii de ştiinţă le-au făcut subiecţilor analize amănunţite pentru a se asigura că la începutul studiului niciunul dintre participanţi nu suferea de cancer.

După ce s-au luat în considerare o serie de factori, precum vârsta şi istoricul familial în ceea ce priveşte predispoziţia spre leucemie, s-a constatat că voluntarii care foloseau paracetamolul în exces aveau un risc dublu de a se îmbolnăvi de cancer de sânge. Rezultatele studiului arată că 577 dintre participanţi au dezvoltat o formă de leucemie, ceea ce reprezintă 1% dintre voluntari, dintre care 9% au precizat că luau în mod regulat paracetamol.

Autorităţile române neagă rezultatele studiului

Prof. dr. Ion Fulga, profesor la Catedra de Farmacologie din cadrul Facultăţii de Medicină UMF "Carol Davila" din Bucureşti, a declarat pentru gândul că paracetamolul distruge ficatul, dar nu poate provoca leucemie. "Studiile realizate pe animale de laborator nu au găsit nicio dovadă care să arate faptul că paracetamolul ar duce la apariţia cancerului de sânge. Deşi este considerat cel mai sigur analgezic care se vinde fără reţetă, calmantul poate distruge ficatul dacă nu este respectată doza indicată de medic sau cea de pe prospect", explică prof. dr. Fulga.

În plus, prof.dr. Ostin C. Mungiu, şeful Laboratorului Central de Testare a Medicamentului din cadrul UMF, a precizat pentru gândul că cercetarea americanilor este prima care a demonstrat acest efect negativ al paracetamolului. "În domeniul medical se fac multe studii până să se demonstreze un efect benefic sau negativ al unui medicament. Cercetarea americanilor este deocamdată prima care a găsit o legătură între leucemie şi paracetamol. Medicamentul este cel mai sigur din clasa lui, care, spre deosebire de aspirină, protejează stomacul", explică prof. dr. Mungiu.

Paracetamolul ocupă primul loc în topul vânzărilor de analgezice în România

Dacă în urmă cu doi ani paracetamolul ocupa locul 3 în topul vânzărilor de analgezice, în 2010 medicamentul s-a clasat pe primul loc, potrivit datelor furnizate pentru gândul de compania de cercetare IMS Health, cifrele reprezentând date de distribuţie la preţ de distribuitor.

Astfel, anul trecut s-au vândut 20,4 milioane de cutii de Paracetamol, care au costat 20,6 milioane de Euro. Pe locul al doilea s-a situat Algocalminul cu 11,9 milioane de cutii, pentru care s-au plătit 13,9 milioane de euro. Aspirina s-a vândut în 10,8 milioane cutii, care au costat 10,1 milioane de euro.

Potrivit cifrelor, în 2010 vânzările de analgezice la preţ de distribuitor au atins valoarea de 63,5 milioane de euro. Potrivit datelor, în primul trimestru din acest an vânzările de analgezice au înregistrat o creştere de 16.6% în volum şi 13.2% în valoare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
El are 30, ea 42, dar nu le pasă! FOTO | Cel mai neaşteptat cuplu din showbiz loveşte din nou

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info