Publicat

22

octombrie

2009

20:53

285

vizualizări

Universitatea Spiru Haret - cea mai profitabilă afacere din România

Universitatea Spiru Haret - cea mai profitabilă afacere din România

Universitatea Spiru Haret (USH), ce reuneşte cel mai mare număr de studenţi români, care a fost implicată recent în cel mai puternic scandal din învăţământul românesc al ultimilor ani, a raportat în 2008 un excedent de 178 milioane lei (48,5 mil. euro) la venituri de 373 mil. lei (101,5 mil. euro), arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Cheltuielile universităţii s-au ridicat la 53 milioane de euro, ceea ce înseamnă că, la finalul anului, "Spiru" a rămas cu 48,5 milioane de euro în conturi, arată o analiză a Ziarului Financiar (ZF).

Gheorghe Bondrea, preşedinte şi rector al Universităţii "Spiru Haret", este astfel cel mai profitabil manager din România, în condiţiile în care nicio companie privată mare nu a avut marje de profit atât de mari anul trecut. Cea mai mare universitate privată din Europa a înregistrat un profit cu câteva milioane de euro mai mare decât multinaţionale din bere ca Heineken sau SABMiller, care rulează afaceri de 225, respectiv peste 300 mil. euro, şi care au câteva mii de angajaţi împreună. Anul trecut, veniturile universităţii private au urcat cu 50% comparativ cu exerciţiul financiar din 2007, în timp ce excedentul raportat de universitatea privată a crescut cu aproape 60%. Excedentul reprezintă diferenţa între veniturile realizate şi cheltuielile înregistrate şi poate fi asimilat profitului obţinut de companii. Niciuna din companiile din top 100 în funcţie de cifra de afaceri nu a raportat însă o marjă de profit mai mare de 44%, aceasta fiind atinsă doar de producătorul de ciment Lafarge.

Universităţile private, blindate cu euro

De altfel, anul 2008 a fost unul de bun augur pentru toate universităţile private ale căror venituri au ajuns la 373 de milioane de lei (101,5 mil. euro), în urcare cu 50% comparativ cu exerciţiul financiar din 2007. Şi marja de profit a universităţii s-a îmbunătăţit anul trecut cu câteva procente, crescând de la 44%, în 2007, la 48%. Universitatea "Titu Maiorescu", o altă universitate privată, a încheiat 2008 cu un excedent de 3,6 milioane de euro, la venituri de 10 milioane de euro, în timp ce Universitatea "Dimitrie Cantemir" a avut încasări de 12,3 milioane de euro şi excedent de 3,5 milioane de euro.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii universităţii nu au oferit comentarii suplimentare cu privire la destinaţia excedentului din exerciţiul financiar al anului trecut. Rectorul Academiei de Studii Economice, Ion Gh. Roşca, a precizat, însă, care ar putea fi posibilele explicaţii pentru excedentul înregistrat de USH: "O universitate nu poate fi pe zero pentru a funcţiona. Noi păstrăm la final de an un excedent suficient să acopere plata salariilor angajaţilor pentru o lună, o lună şi jumătate, în cazul că nu primim banii de la minister. Cred că excedentul de la «Spiru Haret» vine din faptul că nu cheltuiesc la nivelul unui învăţământ normal şi corect. Dat fiind că o mare parte din cursuri se desfăşoară la distanţă, costurile lor sunt foarte mici".

În mediul de business, cele mai mari marje de profit le-au avut anul trecut companiile din industria cimentului, din telecomunicaţii sau distribuţia de energie. Astfel, producătorii de ciment Lafarge Romcim şi Carpatcement Holding, precum şi compania de construcţii deţinută de Dorinel Umbrărescu, Spedition UMB, au raportat anul trecut marje de profit de 44%, 30%, respectiv 18%, potrivit datelor publicate de companii pe site-ul Ministerului de Finanţe. Operatorii de telefonie mobilă Orange şi Vodafone completează, la rândul lor, topul companiilor care generează cel mai mare profit la afacerile pe care le rulează, cu marje de 34%, respectiv 26%. În cadrul universităţii care şcolarizează peste 300.000 de studenţi lucrează 1.733 de angajaţi. Gândul a prezentat în premieră cazul scoaterii în afara legii a Universităţii "Spiru Haret", precum şi mecanismul pe care instituţia l-a folosit pentru a ocoli prevederile legale privitoare la derularea învăţământului la distanţă. (R. F.)

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
DECIZIE ISTORICĂ luată de judecătorii de la Tribunalul Dolj, într-un dosar cu greutate! Este o surpriză totală

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info