Cristina ANDREI
641 vizualizări 3 oct 2017
„Propunerea actuală, cu mutarea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, este inacceptabilă. Inspecţia Judiciară comportă probleme complexe, care necesită o abordare separată şi profundă. Va trebui făcut în acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru Inspecţia Judiciară, o soluţie care să îi întarească independenţa şi să îi asigure o funcţionare eficientă”, au transmis judecătorii în scrisoarea adresată ministrului Justiţiei. 
 
UNJR îi cere lui Toader şi revizuirea propunerii referitoare la vârsta şi experienţa minime de admitere la INM, arătând că o cerinţă de minimum 30 de ani şi 5 ani experienţă în domeniul juridic ar putea afecta grav ocuparea posturilor vacante din sistem, iar efectul va fi supraaglomerarea judecătorilor care au deja un volum foarte mare de muncă: „Soluţia propusă atât de asociaţii, cât şi de CSM, de prelungire a perioadei de pregătire, răspunde mult mai bine necesităţii de a avea judecători definitivi cu o suficientă experienţă profesională, care să dubleze pregătirea teoretică fără a implica şi riscurile propunerii actuale", mai arată Uniunea Judecătorilor. 
 
Judecătorii critică şi forma dată în proiect răspunderii materiale, precizând că aceasta „încalcă dispoziţiile art. 52 alin. 3 din Constituţie referitoare la condiţia exercitării funcţiei cu rea credinţă şi gravă neglijenţă. De asemenea, formularea propusă este atât de laxă încât nu circumscrie în nici un mod limitele răspunderii, lăsând loc arbitrariului". 
 
UNJR a mai solicitat acordarea unei perioade tranzitorii „până când prevederile referitoare la schimbarea regulilor referitoare la promovare vor intra în vigoare, pentru a evita blocarea accesului la nivelurile superioare şi a asigura fluiditatea acestora în anii imediat urmatori intrării în vigoare a legii”.
 
Judecătorii i-au mai solicitat lui Toader şi să-şi menţină toate amendamentele referitoare la distincţia de carieră făcută între procurori şi judecători, dar şi între atribuţiile celor două secţii ale CSM, dar şi „toate recomandările făcute de Comisia 1 a CSM care duc la întărirea statutului şi independenţei judecătorilor". 
 
„Întregul proiect de modificare a Legilor justiţiei trebuie să aibă ca scop întărirea independenţei justiţiei, adică a statutului şi independenţei judecătorilor, ca şi condiţie intrinsecă a dreptului cetăţenilor la un proces echitabil. Propunerile pe care le-am facut conduc la întărirea statutului şi independenţei judecătorilor şi ne aşteptăm să ţineţi cont de ele”, a încheiat UNJR. 

Citește și: