Publicat

8

aprilie

2016

11:00

1733

vizualizări

Veste bună pentru economia României. Cu cât a crescut aceasta în 2015

Produsul intern brut (PIB) a crescut în trimestrul patru de anul trecut cu 1,1%, în termeni reali, faţă de trimestrul precedent, avansul pe întregul an fiind de 3,8%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică.

Veste bună pentru economia României. Cu cât a crescut aceasta în 2015

Produsul intern brut (PIB) a crescut în trimestrul patru de anul trecut cu 1,1%, în termeni reali, faţă de trimestrul precedent, avansul pe întregul an fiind de 3,8%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică.

Estimările anterioare indicau o creştere de 3,7% a PIB în 2015.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 3,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru anul 2015, nefiind înregistrate modificări semnificative, se arată într-un comunicat al INS.

În funcţie de datele ajustate sezonier, PIB estimat pentru trimestrul IV a fost de 181,54 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,1% faţă de trimestrul III 2015 şi cu 3,8% faţă de trimestrul IV 2014.
Produsul intern brut estimat pentru anul 2015 a fost de 712,832 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,8% faţă de 2014.

Volumul valorii adăugate brute totale nu s-a modificat anul trecut, fiind insă înregistrate modificări pe unele ramuri de activitate, respectiv administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială (+0,2 puncte procentuale); informaţii şi comunicaţii (+0,1 puncte procentuale); activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (-0,1 puncte procentuale).

Volumul impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 0,1 puncte procentuale. Pe categorii de resurse, agricultura a avut o contribuţie de 4,2% la formarea PIB anul trecut, industria de 23,2%, construcţiile 7,4%, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, transport, hoteluri şi repararea autovehiculelor 15,8%, tranzacţiile imobiliare 8%. Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări ale contribuţiei la creşterea PIB în anul 2015, între cele două estimări, au înregistrat consumul final individual efectiv al gospodăriilor populaţiei, de la +3,9% la +4%, formarea brută de capital fix, de la +1,8% la +2,1%, importul de bunuri şi servicii, de la +3,5% la +3,8% şi exportul de bunuri şi servicii de la +1,9% la +2,3%.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Veste neaşteptată primită de Simona Halep pentru US Open: ”Avem de rezolvat nişte probleme judiciare!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info