23329 vizualizări 14 ian 2012

A doua zi de proteste antiBăsescu în Capitală şi în principalele oraşe din ţară. Iată desfăşurarea evenimentelor în ordine cronologică:

La Bucureşti, Cluj , Constanţa, Deva şi Oradea oamenii au ieşit din nou în stradă pentru a participa la mitinguri antiprezidenţiale şi de susţinere a lui Raed Arafat. Aproape 300 de persoane s-au adunat pe platforma din faţa Teatrului Naţional din Bucureşti. Manifestanţii au scandat lozinci antiBăsescu şi antiguvernamentale. În zonă au fost mobilizaţi jandarmii.

Aproximativ o sută de persoane au participat, sâmbătă, şi la Deva, cu 50 de autoturisme, la un protest pentru susţinerea lui Raed Arafat. Maşinile au traversat oraşul şi claxonând în faţa sediului PDL Hunedoara.

La Cluj, câteva zeci de persoane au luat parte la un miting de susţinere a lui Raed Arafat. Participanţii la acţiune avea steaguri tricolore şi pancarte cu diverse mesaje, printre care: "La toamnă lacrimile vor fi portocalii", "România a votat la sănătate Arafat", "Nu puneţi cătuşe democraţiei", "Respect Raed Arafat", "Am încredere în Raed Arafat", "Sănătatea nu trebuie să devină un obiect de lux", "Pro Arafat, pro România".


Protest la Cluj

Şi la Constanţa, câteva zeci de persoane participă la o manifestaţie antiprezidenţială.

Aproximativ o sută de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii din municipiul Oradea, la o manifestare de susţinere a lui Raed Arafat, acestea având pancarte pe care scria "Sănătate, NU moarte", "Demisia Guvernului". Acţiunea a fost iniţiată pe Facebook de un asistent al SMURD Oradea, de la care însă acesta a lipsit. "Am aflat de la televizor şi am venit aici pentru că vreau o schimbare", a declarat o orădeancă. Ea a spus că, deşi nu prea a înţeles prevederile din proiectul Legii sănătăţii, ştie doar că este de rău pentru români.

Toate manifestaţiile sunt organizate fără autorizaţie.


Citeşte şi Protest şi manipulare


UPDATE 18.07 Câteva zeci de protestanţi din Capitală au început să se îmbrâncească cu jandarmii care asigură ordinea publică, în încercarea de a ocupa Piaţa Universităţii, traficul rutier fiind blocat dinspre Piaţa Romană spre Universitate. În Piaţa Universităţii sunt câteva sute de persoane, care s-au adunat, sâmbătă, de la ora 14.00 pentru a protesta faţă de problemele diverse cu care se confruntă şi pentru a scanda lozinci împotriva Guvernului şi a lui Traian Băsescu. La un moment dat, protestatarii au vrut să plece spre Cotroceni, dar în final au decis să rămână la Universitate. O parte dintre manifestanţi se aflau în faţa Teatrului Naţional, iar ceilalţi în faţa Facultăţii de Geografie. Apoi, oamenii au încercat să ocupe strada, au ieşit în bulevard, s-au urcat pe troiţa închinată Eroilor Revoluţiei şi au început să strige "Libertate". În timpul acestor acţiuni, oamenii au început să se îmbrâncească cu jandarmii, în încercarea de a ocupa tot bulevardul. La ora transmiterii acestei ştiri, traficul rutier este blocat dinspre Piaţa Romană spre Universitate. La faţa locului au fost suplimentate echipajele de Jandarmerie, venind şi echipaje de la Poliţia Rutieră.

UPDATE 18.11 Unii protestatari cer alegeri anticipate.

UPDATE 18.13 O parte dintre manifestanţi au plecat în marş către Palatul Cotroceni. Ei scandează "Revoluţie!" , "Jos Băsescu!" şi "Hoţii! Hoţii!". Manifestanţii sunt escortaţi de numeroase forţe de ordine.

UPDATE 18.30 Jandarmii au fost mobilizaţi în jurul Palatului Cotroceni, unde au fost montate garduri de protecţie.

UPDATE 18.40 Manifestanţii au ajins în zona Pieţei Operei. În dreptul căminelor studenţeşti de lângă facultatea de Drept ei au început să scandeze "Să vină studenţii!"

UPDATE 19.00 Protestatarii au ajuns în faţa intrării de la Palatul Cotroceni, dinspre platoul unde se fac primirile oficiale. Drumul este blocat de jandarmii care au montat garduri de protecţie.

UPDATE 19.10 Manifestanţii se întorc în Piaţa Universităţii.

UPDATE 19.30 Manifestanţii din Piaţa Universităţii se îmbrâncesc cu jandarmii care înceasrcă să degajeze partea carosabilă. O femeie a leşinat.

UPDATE 19.44 În Piaţa Universităţii unul dintre protestatari a aruncat cu petarde.

UPDATE 19.45 Un jandarm a fost rănit, având o rană la cap.

UPDATE 20.07 Cele aproape 700 de persoane venite în marş dinspre Palatul Cotroceni sunt blocate de jandarmi în dreptul Facultăţii de Istorie, pentru a nu putea ajunge în Paţa Universităţii. Cordoanele de jandarmi sunt în faţa, dar şi în spatele manifestanţilor. O ambulanţă SMURD a venit în zonă.

UPDATE 20.12 Câţiva manifestanţi s-au întins pe asfalt în faţa maşinilor jandarmeriei, care îi blochează pe cei veniţi de la Cotroceni.

UPDATE 20.32 Protestatarii au fost blocaţi de jandarmi pe trotuarele din jurul Universităţii. Cei mai mulţi dintre manifestanţi sunt în zona fântânii din faţa Facultăţii de Arhitectură.

UPDATE 20.32 Mai mulţi protestatari carea au intrat pe carosabil şi au blocat traficul în zonă au fost loviţi de jandarmi.

UPDATE 21.14 Doi jandarmi au fost răniţi şi transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale, a precizat Florin Hulea purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE 21.38 Un bărbat a leşinat şi a fost purtat pe braţe de manifestanţi până la ambulanţă.

UPDATE 21.48 Alice Grasu de la Ambulanţa Bucureşti a declarat că ambulanţa a fost solicitată pentru 12 persoane participante la proteste, dintre care 4 au fost transportate la spital.

UPDATE 21.50 Reprezentanţii jandarmeriei susţin că printre protestatari sunt şi membri ai galeriilor. "Unii sunt în baza de date cu antecedente de violenţă pe stadioane", a precizat purtătorul de cuvânt al jandarmeriei, Georgian Enache.

UPDATE 22.48 Echipajele medicale ale Ambulanţei Bucureşti şi SMURD au intervenit pentru a acorda îngrijiri unui număr de 17 persoane, printre care patru jandarmi, în timpul protestului din Piaţa Universităţii. Cele 17 cazuri au fost înregistrate de SMURD şi Ambulanţa Bucureşti până la ora 22.30. În ceea ce-i priveşte pe cei patru jandarmi, unul a primit îngrijiri de la Ambulanţă, iar trei de la SMURD. Doi dintre jandarmi au fost transportaţi la spital.

UPDATE 22.50 În jur de 20 de persoane cu comportament violent care protestau în Piaţa Universităţii au fost reţinute de jandarmi.

UPDATE 23.10 Jandarmii au reuşit degajarea carosabilului din Piaţa Universităţii din Bucureşti, în pofida încercărilor unor tineri de a mobiliza cetăţeni să iasă simultan pe căile de la metrou pentru a deruta forţele de ordine, majoritatea protestatarilor preferând să părăsească zona.

UPDATE 23.29 Numărul persoanelor ridicate a ajuns la 29, potrivit Jandarmeriei. O parte dintre acestea au fost duse la audieri la politie."Sunt membri ai galeriilor de fotbal fapt care a dus la degenerarea lucrurilor", a declarat Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE 23.52 În Piaţa Universităţii continuă să protesteze aproximativ 300 de persoane. Multe dintre acestea sunt în dreptul staţiei de metrou.

UPDATE 23.55 Jandarmii i-au împrăştiat pe manifestanţii din Piaţa Universităţii, după ce în prealabil i-au avertizat că, dacă nu eliberează piaţa, se va folosi forţa.

UPDATE 00.55 Jandarmii au mers în uma protestatarilor pe bulevardul Elisabeta, ridicând mai multe persoane care încercau să se întoarcă în Piaţa Universităţii. Potrivit ultimelor informaţii,numărul persoaneler ridicate în timpul protestelor din Bucureşti ar fi în jur de 40.

Citește și: