9773 vizualizări 28 dec 2011

Fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Braşov Ionel Spătaru a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare cu executarea pedepsei, decizia nefiind însă definitivă.

Tribunalul Bucureşti a încheiat, miercuri, discuţiile în dosarul în care fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Ionel Spătaru, este acuzat de luare de mită şi în care este judecat în stare de arest preventiv. Instanţa a decis condamnarea acestuia la opt ani de închisoare cu executarea pedepsei, precum şi a lui Alexandru Muşat la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită. Decizia poate fi contestată de cei doi şi de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.

În 12 octombrie, Ionel Spătaru a fost prins în flagrant delict după ce a primit de la administratorul firmei, denunţător în această cauză, 60.000 de euro, în două tranşe. El a fost reţinut de procurori, iar în 13 octombrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru 29 de zile. În 8 noiembrie Tribunalul Bucureşti a decis prelungirea mandatului de arestare cu încă 29 de zile.

În 21 noiembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Ionel Spătaru, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită. În acelaşi dosar este judecat şi Alexandru Muşat, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada iulie - octombrie 2011, Ionel Spătaru, în calitate de şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, în mai multe tranşe, suma totală de 70.000 de euro.

"Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să revoce o decizie prin care a fost închisă activitatea unui agent economic pe o perioadă de cinci luni", notau procurorii DNA în documentul citat.

Alexandru Muşat este acuzat de procurori că l-a ajutat pe Ionel Spătaru să primească 60.000 de euro din cei 70.000 de euro luaţi în total.

Cercetări extinse asupra primarului şi prefectului

În timpul audierilor din proces, fostul şef al OPC a susţinut că banii cu care a fost surprins asupra sa în flagrant reprezentau o "sponsorizare" pentru PDL Braşov. De altfel, primarul procurorii au cercetat implicarea pe care a avut-o în acest caz primarul democrat-liberal George Scripcaru, precum şi prefectul Ion Gonţea. Cei doi au fost audiaţi în dosarul lui Spătaru la DNA, însă, potrivit declaraţiilor lor, nu li s-a adus la cunoştinţă vreo acuzaţie.
Citește și: