Publicat

17

iunie

2010

20:44

53

vizualizări

Vlădescu: Trebuie concediaţi 100.000 de bugetari. Rădulescu, BNR: Daţi afară pilele

Vlădescu: Trebuie concediaţi 100.000 de bugetari. Rădulescu, BNR: Daţi afară pilele

Salariile bugetarilor, care vor fi tăiate în scurt timp cu 25%, ar putea reveni la nivelul de acum doar dacă vor fi daţi afară "cel puţin" 100.000 de bugetari, după cum a declarat joi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. El a precizat că, oricum, România s-a angajat în faţa FMI ca până anul viitor personalul bugetar să nu depăşească 1,29 milioane de angajaţi, ceea ce înseamnă 70.000 de concedieri.

Întrebat cum comentează declaraţia subalternului său, premierul Emil Boc a evitat un răspuns concret şi a preferat să aducă aminte că anul trecut a redus 36.000 de posturi din sistemul bugetar. "Eu fac analize la toate nivelele, pe toate palierele, cu privire la personalul ce urmează a fi disponibilizat din sectorul bugetar. Pot în acest moment doar să spun două lucruri că, până în momentul de faţă, Guvernul pe care îl reprezint a redus cu 36.000 de posturi personalul bugetar, iar numărul final pe care îl vom stabili va rezulta în urma tuturor analizelor pe care le facem acum în toate ministerele, în toate structurile, în toate agenţiile, astfel încât decizia pe care o vom lua să fie argumentată şi fundamentată pe realităţi concrete", a precizat premierul.
Până în momentul de faţă, deşi restructurarea sistemului bugetar a fost anunţată de la începutul anului trecut, Guvernul nu are finalizată o analiză din care să rezulte unde şi câte concedieri vor fi făcute.
Soluţia pentru a "subţia" aparatul bugetar fără a afecta activitatea statului ar putea fi însă concedierea pilelor, a persoanelor care au fost angajate la stat doar în baza relaţiilor de rudenie sau politice cu diverşi oameni politici, după cum susţine Eugen Rădulescu, director BNR, care crede că "romanele lui Kafka descriu o lume sănătoasă în raport cu ceea ce s-a întâmplat în administraţia publică românească în ultimii 20 de ani, în special în perioada 2004-2008".

Soluţia este renunţarea la nepotism

"Consider că, la cât de gravă este situaţia, singura soluţie este să fie date afare toate pilele", a declarat el pentru Gândul, precizând că aceasta este opinia sa personală, care nu reflectă poziţia oficială a BNR. "Cea mai mare problemă este cea din administraţiile locale, care ar putea funcţiona foarte bine şi dacă s-ar tăia o treime din personal", a adăugat oficialul BNR. În administraţia publică lucrează circa 330.000 de persoane. Concedierea a 50% dintre ele ar putea aduce o economie de până la 2,2 miliarde de euro anual, conform unei analize recente a Ziarului Financiar. (Citeşte mai departe în pagina următoare)

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | Vestea care a luat prin surprindere tenisul românesc: a rămas însărcinată şi se retrage temporar

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info