Publicat

29

aprilie

2011

17:50

264

vizualizări

Zeci de mii de români s-au înghesuit la biserici să ia apă sfinţită. La Sinaia oamenii s-au luptat şi pentru un loc în faţă la moaşte

Zeci de mii de români s-au înghesuit la biserici să ia apă sfinţită. La Sinaia oamenii s-au luptat şi pentru un loc în faţă la moaşte

Mii de oameni s-au înghesuit azi, la Biserica Greacă din Brăila, pentru a lua apă sfinţită din izvorul care curge pe sub lăcaşul de cult.

Cei peste 10.000 de pelerini s-au adunat din toată ţara, unii venind chiar cu o zi sau două înainte de slujba oficiată cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii.

Legenda spune că apa izvorului care curge la 12 metri sub biserica brăileană are puteri miraculoase şi poate vindeca boli. Astfel, încă de joi seara, lumea se adunase la coadă pentru a lua câte o sticlă de apă. De altfel, şi preoţii au sfinţit butoaiele de joi noaptea şi au început să distribuie apa de la miezul nopţii, pentru a evita aglomeraţia.

Cei care nu au făcut faţă efortului s-au putut odihni într-un cort militar amplasat în apropiere, special pentru astfel de situaţii.

În ţară, însă, cei care au venit să obţină apă sfinţită de la bisericile locale n-au avut cum să evite aglomeraţia, astfel încât s-a ajuns la îmbrânceli şi insulte.

Un număr mare de jandarmi au asigurat ordinea la multe dintre biserici, fiind nevoiţi să facă eforturi mari pentru ca enoriaşii să nu dărâme gardurile de protecţie pentru se băga în faţă.

La o biserică din judeţul Dâmboviţa, apa deja îmbuteliată era aruncată în mulţime pentru că nimeni nu mai respecta coada.

O situaţie deosebită a avut loc şi la Sinaia, unde, pe lângă slujba de Izvorul Tămăduirii, la Biserica Centrului Montan al Jandarmeriei s-au adus şi moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul biruinţei, şi ale Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României.

Şi aici lumea s-a îmbrâncit cu jandarmii şi a forţat gardul de protecţie, în încercarea de a ajunge cât mai repede la moaşte. Oamenii s-au certat şi între ei când jandarmii au sugerat ca bătrânii şi copiii să aibă prioritate, lucru care i-a nemulţumit pe credincioşii care ocupaseră deja un loc în faţă.

Agitaţia oamenilor a fost cu atât mai mare, cu cât s-a aflat că o parte din Moaştele Sfântului Andrei va fi donată Centrului Montan din Sinaia.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Reacţie FĂRĂ PRECEDENT a premierului Slovaciei. Scandalul capătă proporţii neaşteptate iniţial: acuzaţii incredibile la adresa Germaniei şi a Italiei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info