Versiunea Beta

Vişinată. Trei reţete simple pentru a prepara băutura

de Mădălina CHIŢU
Vişinată. Vişinata este o băutură alcoolică de culoare roşie sau roz, foarte aromată, cu un gust dulce, fructat.

Foto: Mediafax// Hepta

Vişinată. Vişinata este o băutură alcoolică de culoare roşie sau roz, foarte aromată, cu un gust dulce, fructat. Pentru că are un gust dulce, atât datorită fructelor, cât şi datorită zahărului, medicii nutriţionişti recomandă să bem vişinată cu precauţie, deoarece riscăm să ne îmbătăm foarte repede: efect dat de conţinutul ridicat de zahăr, care accelerează apariţia stării de beţie.

1. Vişinată. Prima reţetă:

Ingrediente:

● un kilogram de vişine coapte
● 500 de grame de zahăr
● jumătate de litru de alcool dublu rafinat de 90 de grade

Vişinată. Mod de preparare:

Vişinele coapte se curăţă de frunzuliţe şi codiţe, se spală şi se lasă la uscat. După ce s-au uscat, se toarnă cu mare grijă într-o damigeană de sticlă. Se pune un rând de vişine, un rând de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Se închide bine damigeana şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi la căldură, aproximativ o săptămână, până când zahărul se topeşte formându-se un sirop. În tot acest timp, zilnic, damigeana trebuie scuturată pentru ca fructele să se amestece cu zahărul. Când s-a topit zahărul şi siropul este format, se va adăuga alcoolul şi se mai lasă încă trei săptămâni, timp în care damigeana se va agita la două zile şi se va păstra la loc întunecat şi mai răcoros. După această perioadă, se trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conţinutul. Vişinele rămase în damigeană pot fi folosite la prepararea prăjiturilor sau mâncate pur şi simplu.

2. Vişinată. A doua reţetă:

Ingrediente:

● trei kilograme de vişine
● două kilograme de zahăr
● doi litri de votcă fără arome
● doi litri de apă

Vişinată. Mod de preparare:

După ce fructele au fost curăţate de codiţe, frunze şi au fost bine spălate, se pun într-o damigeană de cinci litri. După un strat de vişine se adaugă un strat de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie de zahăr. După care damigeana se astupă cu un dop de plută şi se lasă la soare timp de 4 zile. În această perioadă, din când în când se mai amestecă conţinutul. Apoi, se adaugă votca şi apa şi se lasă, într-un loc întunecat şi răcoros, timp de o săptămână. După această perioadă, se trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conţinutul.


3. Vişinată. Cea de-a treia reţetă:

Ingrediete:

● un kilogram de vişine
● 400 de grame de zahăr
● 500 de mililitri de palincă
● 150 de grame de zmeură
● 150 de grame de afine
● o sticluţă de rom

Vişinată. Mod de preparare:

Vişinele, zmeura şi afinele se spală şi se pun într-o sticla cu gura largă, iar peste ele se pune zahărul. Se leagă bine sticla la gură şi se pune la soare trei zile, până se lasă din vişine siropul. După aceste zile se toarnă alcoolul şi sticla de rom peste sirop şi se lasă la macerat pentru alte patru zile, după care se poate completa cu apă, în funcţie de cât de tare vrei să fie vişinata. Această reţetă de vişinată va oferi băuturii un gust aparte, datorită combinaţiilor dintre ingrediente.

Mădălina Chiţu este redactor al ziarului Gândul

 


 

 

14 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 dd 12.06.2012 11:45

povesti pentru a mai vorbi lumea

 
#2 cristina maria 11.06.2013 10:16

multumesc pt retete....

 
#3 jan 28.06.2013 15:34

AM SI EU O RETETA DE VISINATA,ASTFEL : 5 KG DE VISINE SPALATE, CURATATE ,PUSE IN DAMIGEANA DE STICLA DE 5 KG,UN PUMN DE SIMBURI DE VISINE ZDROBIT SI ZAHARUL IN STRATURI INTERCALATE DE STRATURI DE VISINE.SE LASA LA MACERAT TIMP DE 4 SAPTAMANI,SE AGITA ZILNIC IN ASA FEL INCIT SA SE OMOGENIZEZE CONTINUTUL.LA TERMENUL ARATAT SE V-A TRAGE CU FURTUNUL SIROPUL OBTINUT,SI NUMAI IN ACESTA SE V-A TURNA ALCOOLUL PREFERAT.PESTE RESTUL RAMAS ,DACA SE V-A VREA ,SE V-A MAI PUNE ZAHAR SI SE V-A PROCEDA LA FEL.BAUTURA V-A AVEA UN GUST DE "FLORIO"(BAUTURA APRECIATA IN ANII 70-85 AI SECOLULUI TRECUT,PREPARATA IN CASA).SA AVETI SANATATE SI SA O CONSUMATI CU CEI DRAGI VOUA.

 
#4 Florina 21.07.2013 16:11

@jan
Multumesc mult pt reteta !

 
#5 Florina-Braila 21.07.2013 16:17

Reteta de FLORIO a anilor 1980...continea musai si samburi de migdale sau esenta de migdale, peste care se turna Cabernet rosu ! Era o bautura fina ce se gasea in restaurantele de lux ! Alte timpuri !

 
#6 cristina 23.06.2014 17:21

daca ne spuneai si cantitatile la alcool si zahar era perfect

 
#7 astalavista 23.06.2014 18:36

in afara de visine se mai aduga 0,5-1 kg cirese negre (amare)...gustul si aroma sunt supeerrrrrrrrrrr.

 
#8 giulan pop 23.06.2014 19:57

ma daca ne spuneai cu ce se astupa damigeana

 
#9 Suparaciosu 23.06.2014 22:28

@jan
Samburii trebe sa fie de migdale....musai !

 
#10 Suparaciosu 23.06.2014 22:32

@Jan
...daca vrei Floriooooooo....

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE