381 vizualizări 25 apr 2019

„Ministerul Afacerilor Externe a publicat astăzi, 25 aprilie 2019, lista secţiilor de votare din străinătate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European care va avea loc la data de 26 mai 2019. Numerotarea secţiilor de votare a fost stabilită prin Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 730 din 24 aprilie 2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 327 din 25 aprilie 2019. Cetăţenii români care în ziua votului se află în străinătate vor putea vota la una dintre cele 441 de secţii de votare. Acestea sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar şi în alte locaţii. Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franţa (17), Austria (9), Belgia (8)”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Sursa citată a precizat că în acest an au fost organizate cu 251 mai multe secţii de votare în străinătate, comparativ cu anii anteriori.

„Menţionăm că la acest scrutin Ministerul Afacerilor Externe organizează un număr record de secţii de votare. Astfel, prin comparaţie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 şi 2007 – când au fost organizate 190 de secţii), anul acesta se organizează cu 251 mai multe secţii de votare. Comparativ cu referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 2018 (378 de secţii), vor fi organizate 63 de secţii în plus, iar în comparaţie cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secţii), cu 24 mai multe secţii de votare”, mai spune sursa menţionată.

De asemenea, MAE anunţă că lista secţiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate.

„Reamintim faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, în cadrul acestui scrutin, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce aceştia dau o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris. Pentru a îşi exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil”, se mai arată în comunicatul de presă.

Nu în ultimul rând, MAE precizează că lista tuturor secţiilor de votare, precum şi alte informaţii utile referitoare la desfăşurarea scrutinului în străinătate sunt disponibile pe site-ul instituţiei la adresa http://www.mae.ro/node/48090.

AEP anunţă peste 18.000 de secţii de votare organizate în ţară la alegerile europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, într-un comunicat de presă, că a finalizat delimitarea şi stabilirea sediilor celor 18.730 de secţii de votare din România pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

„Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat delimitarea, numerotarea şi stabilirea sediilor celor 18.730 de secţii de votare din ţară organizate cu ocazia alegerilor membrilor din România în Parlamentul European din data de 26 mai 2019”, precizează reprezentanţii AEP, într-un comunicat de presă remis, joi, Mediafax.

Sursa citată a adăugat că „lista secţiilor de votare este publicată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente la Secţiunea Management Electoral – Geografie electorală – Registrul secţiilor de votare.

De asemenea, lista secţiilor de votare poate fi consultată accesând următorul link AICI.

Citește și: