Departamentul Politic
5445 vizualizări 27 mai 2019

10:37 Votul la secţiile din afara ţării s-a încheiat luni dimineaţă, la ora 7:00, ultimii care şi-au exercitat dreptul de vot fiind românii de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.

La alegerile europarlamentare au votat 369.775 de români din străinătate, iar la referendum 366.504.

În cazul votului din diaspora, s-au numărat voturile din 236 de secţii din cele 441, reprezentând 53,5%, rezultatele provizorii indicând un scor de 37,4% pentru Alianţa 2020 USR-Plus, urmată de PNL - 31,9%, PMP - 11,9%, PSD - 4,1%, Pro România - 3,2%.

La secţiile din afara ţării, după numărarea a 154.000 de voturi, reiese că 92% au votat "Da" la întrebările de la referendum, iar 6% "Nu".

Votul de peste hotare a început în Noua Zeelandă şi a durat 33 de ore, fiind deschise 441 de secţii de votare.

09:00 În Diaspora au votat, până acum, zeci de mii de români. Ultimele estimări indică o prezenţă la vot de 41,7%.

18:45 Preşedintele PNL Ludovic Orban a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea programului de votare pentru secţiile din străinătate, acesta afirmând că există o bază legală în legea referendumului prin care poate fi prelungit programul de vot de la ora 21:00 la ora 23:00. BEC a stabilit că nu va prelungi programul de vot în străinătate.

15:40 „PMP a transmis o solicitare către BEC prin care cerem ca BEC, de urgenţă, să se convoace şi să adopte următoarea decizie. Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alegeri şi anume cozi de sute de metri în faţa secţiilor de votare din străinătate, în mod special în faţa secţiilor din UE şi Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgenţă şi să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetăţenii români care votează peste hotare până la ultimul cetăţean care îşi exercită dreptul de vot. În UE există state care au avut, timp de două zile, procesul electoral tocmai pentru a le permite cetăţenilor să îşi exprime votul pentru Parlamentul European. E clar că prezenţa celor 3,5 milioane de cetăţeni români şi interesul lor faţă de aceste alegeri şi referendumul cu obectiv în consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetăţenii români din UE şi Republica Moldova”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, la sediul PMP.

De asemenea, liderul PMP solicită ministrului de Externe Teodor Meleşcanu să ia toată măsurile necesare pentru ca cetăţenii români din străinătate să poată vota fără probleme.

”Precizez că pe lângă solicitarea BEC i-am cerut şi ministrului de Externe Teodor Meleşcanu să ia măsurile necesare penru că MAE gestionează alături de BEC procesul electoral peste hotare. Avem deja secţii unde au votat mii de cetăţeni. Cei mai mulţi au votat într-o secţie până la orele 13.00 în Republica Moldova, la Chişinău, la ambasada României au votat peste 1.100 de persoane. Sunt în total peste 5.000 de votanţi în Municipiul Chişinău. Foarte mulţi români au votat la Londra. Sunt cozi infernale la Roma, Hamburg, Praga, în foarte multe secţii de vot din Olanda, sunt cozi de peste jumătate de kilometru de cetăţeni care aşteaptă să îşi exercite dreptul la vot", a afirmat Tomac.

"Se impune ca BEC să ia de urgenţă această decizie de a le permite tuturor cetăţenilor cu drept de vot să îşi exercite votul şi după ora 21.00, aşa cum era prevăzut până în prezent. E esenţial ca cetăţenii de peste hotare să aibă această libertate să meargă la vot. Înţeleg că există această politică a PSD de descuraja cetăţenii români liberi să-şi exprime votul. Semnalul dat de societate ne obligă să reacţionăm. MAE împreună cu BEC trebuie să ia de urgenţă această măsură, pentru că, în caz contrar, ar însemna că le îngrădim un drept fundamental oamenilor care aşteaptă 4-5 ore pentru a îşi exercita dreptul de vot. Este o dovadă că statul român n-a fost pregătiti să le asigure condiţii celor 3,5 milioane de cetăţeni români de peste hotare să-şi poată exercita dreptul la vot. Facem acest apel astăzi când se pot corecta lucrurile prin prelungirea programului de vot. În caz contrar ne vom rezerva dreptul de a acţiona în instanţă pe cei care au organizat alegerile pentru că e inadmisibil acest lucru”, a conchis Tomac.

15:00 S-au format cozi la secţiile de votare din Viena şi Copenhaga. Un utilizator care a postat un videoclip din Copenhaga a scris următorul mesaj: „Am votat dupĂ 3 ore Şi jumătate”.

În Viena, cozile sunt de zeci de metri. Românii aşteaptă să voteze la alegerile europarlamentare şi la referendum.

13:30 Adrian Popa, redactorul-şef gândul.info, a votat alături de soţia sa, Mădălina, în Ierusalim, la Secţia de votare Nr. 141 (Biserica Românească), situată în Str. Shivtei Israel Nr.46.

8:15 ALEGERI EUROPARLAMENTARE / REFERENDUM DIASPORA 2019. Peste 3.000 de români aflaţi în străinătate au votat până duminică la ora 8:00 la europarlamentare. Un număr de 3.042 români aflaţi în străinătate au votat la alegerile europarlamentare până duminică la 8:00. La referendumul pe justiţie şi-au exprimat opţiunea 2.938 de persoane, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE / REFERENDUM DIASPORA 2019.  Peste 1.100 de români aflaţi în străinătate au votat până duminică la ora 7:00 la europarlamentare

 Un număr de 1.151 români aflaţi în străinătate au votat la alegerile europarlamentare până duminică la 7:00, oră la care s-au deschis şi secţiile de votare în România. La referendumul pe justiţie şi-au exprimat opţiunea 1.122 de persoane, potrivit datelor BEC.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, pentru alegerile europarlamentare au votat, până duminică la ora 07.00, 1.151 de alegători din străinătate, iar la referendumul pe justiţie au votat 1.122 de persoane.

MAE a anunţat că a organizat în străinătate un număr de 441 de secţii de votare pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, cele mai multe fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova.

Secţiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar şi în alte locaţii.

Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franţa (17), Austria (9), Belgia (8)”, au transmis reprezentanţii MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe anunţă că lista secţiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate.

Prin urmare românii care au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării sau dacă în ziua votului se află în străinătate pot vota la orice secţie de votare organizată în străinătate, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

Alegerile europarlamentare şi referendumul naţional se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare. Alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate.

Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.

Dacă alegătorul a optat să voteze doar pentru alegerile europarlamentare va primi 1 buletin de vot. Dacă alegătorul a optat să voteze doar pentru referendum va primi 2 buletine de vot, aferente celor 2 întrebări. Dacă alegătorul a optat să voteze pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum va primi 3 buletine de vot.

Se poate vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: - cartea de identitate; - cartea de identitate provizorie; - buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; - paşaportul diplomatic electronic; - paşaportul de serviciu; - paşaportul de serviciu electronic; - paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; - paşaportul simplu temporar; - carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români aflaţi în străinătate sau de cetăţenii români domiciliaţi în străinătate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nici nu se utilizează cărţile de alegător.

Cetăţenii români cu drept de vot care la data de 26 mai 2019 se află în străinătate pot vota la oricare dintre cele 441 de secţii organizate de MAE în afara ţării, atât pentru Parlamentul European, cât şi pentru referendumul naţional. Fiecare alegător are dreptul la un singur vot în cadrul aceluiaşi scrutin. Votul este universal, secret, direct, egal şi liber exprimat.

Potrivit prevederilor legale aplicabile, nici în cazul alegerilor pentru Parlamentul European, nici în cazul referendumului national nu se votează prin corespondenţă, nu se votează pe baza titului de călătorie, nu se utilizează cărţile de alegător şi nu este necesară înscrierea cetăţenilor români în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă sau domiciliu din străinătate.

În cazul ambelor scrutine cetăţenii români pot vota în baza unui act de identitate românesc valabil.

MAE recomandă cetăţenilor români care doresc să-şi exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate româneşti şi să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora.

Au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European şi la referendumul national cetăţenii români care au împlinit 18 ani, până inclusiv în ziua alegerilor, şi nu se află sub interdicţie printr-o hotărâre judecătorească definitive şi nu sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Potrivit MAE, la alegerile pentru Parlamentul European au drept de vot şi cetăţenii comunitari (din alt stat membru UE) care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanţii României în Parlamentul European. Lista acestora este comunicată de Autoritatea Electorală Permanentă cel mai târziu cu 5 zile înaintea datei alegerilor.

În cazul alegerilor pentru Parlamentul European, cetăţeanul român care este înscris în listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene poate să-şi exercite dreptul de vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 numai după ce dă o declaraţie potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot pentru membrii în Parlamentul European din statul membru în ale cărui liste electorale a fost înscris.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840 de persoane, din care un număr de 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.

Lista tuturor secţiilor de votare, precum şi alte informaţii utile referitoare la desfăşurarea scrutinului în străinătate sunt disponibile pe site-ul instituţiei la adresa http://www.mae.ro/node/48090

Ministerul a elaborat şi o hartă interactivă cu cele 441 secţii de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE / REFERENDUM DIASPORA 2019.  „Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore (25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver, Canada). Pentru asigurarea condiţiilor optime de vot pentru toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la unul sau la ambele scrutine din data de 26 mai 2019, în cele 441 de secţii de votare au fost trimise 4.000.500 atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional din 26 mai 2019”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Externe, remis sâmbătă, MEDIAFAX.

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate şi adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/48090.

MAE mai menţionează că informaţii cu privire la prezenţa la vot vor fi făcute publice de către BEC.

De asemenea, ministerul reaminteşte că duminică, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc şi referendumul naţional pe probleme de interes naţional convocat de Preşedintele României. La referendumul naţional se va vota în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.

La referendumul naţional vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului. Alegătorii care optează pentru a-şi exercita dreptul de vot la acest tip de scrutin vor primi obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.

foto main: Secţie de votare în Israel / Adrian Popa, gândul.info

Citește și: