Petriana Condrut
2802 vizualizări 7 mar 2019

"Biroul Electoral Central (BEC) a decis astăzi în mod abuziv respingerea cererii de înscriere în competiţia electorală a Alianţei 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare. Pretextul BEC a fost acela că Dan Barna şi Dacian Cioloş nu ar figura ca preşedinţi ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice. Dan Barna a fost ales preşedinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloş a fost ales preşedinte PLUS în februarie 2019. Ambele partide au solicitat înregistrarea preşedinţilor la Tribunalul Bucureşti, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianţei. Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România", se arată în comunicatul Alianţei 2020 USR PLUS.

"N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide şi voinţa celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns. Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianţa 2020 USR PLUS, de ”Fără Penali“, de ”Oameni Noi“, de tot ceea ce înseamnă această Alianţă şi de toate speranţele care sunt legate de ea. Decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preţ şi prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri. Mai întâi, au încercat, luni în şir, să împiedice înregistrarea Mişcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianţa 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votaţi, dar şi dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susţinerea a aproximativ 20% dintre români.

Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoşi din procesul electoral. Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să menţină echilibrul democratic."

BEC: Nicuşor Dan (USR) şi Florina Daneş (PLUS) apar ca preşedinţi la Tribunalul Bucureşti

Dan Barna şi Dacian Cioloş nu apar în actele constitutive ale USR, respectiv PLUS, înregistrate Tribunalului Bucureşti, arată BEC în motivarea respingerii înscrierii.

”Componenţa organelor de conducere, arbitraj şi control ale Uniunii Salvaţi Români. Biroul Naţional: Nicuşor Daniel Dan, Cristian Ghica, Roxana Sanda Wring, Dumitru Dobrev, Clotilde Marie Brigitte Armand Moroianu, Florin Grigorescu, Cristian-Gabriel Seidler, Ana-Maria Ciceala, Florin-Cristian Cobzac,Florin-Ciprian Dinica, Cristina Coroblea. Preşedinte: Nicuşor Daniel Dan”, se arată în actul constitutiv, publicat pe site-ul Tribunalului Bucureşti, la secţiunea Partide Politice.

Totodată, în actul constitutiv al Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) figurează doar membrii fondatori ai formaţiunii: Florina Raluca Daneş - preşedinte, Iulia Iordache vicepreşedinte şi Alexandru Adrian Iordache secretar general, potrivit sursei citate.

Paşii pentru constituirea unei alianţe politice prevăd depunerea unui protocol de constituire al acesteia la BEC în termen de 48 de ore de la înfiinţarea acestei, conform Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare.

”Partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Un partid politic, o alianţă politică sau o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu poate face parte decât dintr-o singură alianţă electorală. Protocolul de constituire a alianţei electorale se depune la Biroul Electoral Central în termen de 48 de ore de la înfiinţarea acestuia”, prevede actul normativ.

Decizia BEC pentru respingere unui protocol poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se pronunţă în 24 de ore de la înregistrare, potrivit Legii menţionate.

USR şi PLUS: Ne batem până la capăt

Liderii celor două formaţiuni anunţă că decizia va fi contestată la Înalta Curte.

"Vom merge mai departe şi dacă decizia ÎCCJ va fi defavorabilă, chiar dacă USR şi PLUS vor fi nevoite să candideze separat în alegeri. Vom strânge din nou semnăturile, ne vom sprijini unii pe ceilalţi. Vom merge alături în campanie şi vom folosi toate resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a opri regimul Dragnea-PSD. Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie şi suntem dispuşi să ne batem până la capăt pentru asta", se mai arată în comunicat.

Cioloş: Un act total nedemocratic

Preşedintele PLUS Dacian Cioloş acuză Coaliţia PSD-ALDE că încalcă un drept fundamental al omului, de a candida şi de a fi ales.

"Este o insultă la adresa electoratului şi un act nedemocratic total. PSD şi ALDE, împreună cu sateliţii săi, distrug principiul elementar al democraţiei prin încălcarea dreptului de a candida şi a fi ales,” scrie Cioloş pe pagina sa de Facebook. ”Vom face toate demersurile necesare şi vom protesta până când acest act nedemocratic şi ilegal va fi îndreptat. De la primul anunţ că intrăm în politică şi până astăzi, suntem ţinta celor mai murdare atacuri. Când au văzut că nu ne lăsăm intimidaţi, au trecut la manevrarea politică a instituţiilor statului. Fac un apel la toţi membrii PLUS şi USR să se solidarizeze şi să luptăm împotriva acestui act nedemocratic".

Dan Barna: Alianţa merge mai departe

Preşedintele USR Dan Barna a declarat că motivarea BEC este absurdă şi că Alianţa va participa la alegeri.

”Ştiam cu toţii că va fi foarte greu. Ştiam de la ”Fără penali”, de când primarii au refuzat să valideze semnături legitime, ştiam de la ”Oameni noi”, când colegi de-ai noştri au fost luaţi la bătaie şi vedem acum, continuarea acestui demers de confiscare a statului, decizia de astăzi a Biroul Electoral Central este o decizie samavolică, abuzivă, prin care se încearcă blocarea participării în alegerile europarlamentare a unor forţe politice noi, care creează probabil disperare şi frică pentru vechea clasă politică. Pasul următor va fi contestarea la Înalta Curte a acestei decizii a BEC. Vom depune mâine contestaţia, sâmbătă probabil se va judeca”, a declarat joi Dan Barna.

”Este de-a dreptul absurd să pretinzi că un partid politic, dacă preşedintele său demisionează - cum este în cazul USR - să pretinzi că acel partid nu mai poate candida în nicio rundă de alegeri. Sau să spui că o persoană care nu mai este membru, cum e cazul lui Nicuşor Dan, să vină şi să semneze protocolul între două partide, este atât de absurd. La PLUS, deşi aveau o hârtie semnată chiar de fostul preşedinte, tot nu a fost luată în calcul.(...) Din documentele depuse, exista reprezentare, exista o delegare a Biroului Naţional la USR, care spunea, aceşti oameni pot să semneze în numele partidului. BEC-ul a refuzat să ţină cont de ele.”

El a precizat că, dacă Înalta Curte va da dreptate BEC, atunci partidele se vor adapta, pentru a fi prezenţi în cursa electorală.

”Orice se va întâmpla, Alianţa merge mai departe, vom fi prezenţi în alegeri, o să vedem prin ce modalitate, după decizia Curţii. Vom stabili strategia electorală în funcţie de decizia Înaltei Curţi. Dacă o astfel de decizie va fi luată, ne vom adapta şi vom fi prezenţi în această cursă electorală.”

Alianţa USR PLUS a fost anunţată în 2 februarie.

Lista comună pentru eruroparlamentare este formată din:

1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS,

2. Cristian Ghinea (USR),

3. Dragoş Pîslaru (PLUS),

4. Clotilde Armand (USR),

5. Dragoş Tudorache (PLUS).

6. Nicolae Ştefănuţă (USR),

7. Vlad Botoş (USR),

8. Ramona Strugariu (PLUS),

9. Vlad Gheorghe (USR),

10. Alin Mituţă (PLUS),

1. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS),

12. Valeriu Nicolae (PLUS),

13. Oana Ţoiu (PLUS),

14. Radu Ghelmez (USR),

15. Liviu Iolu (PLUS).

BEC motivează de ce a respins cererea USR- PLUS: Preşedinţi sunt Nicuşor Dan şi Daneş Raluca

Biroul Electoral Central a publicat joi seara decizia prin care a respins protocolul de constituire al alianţei electorale "Alianţa 2020 USR-PLUS", motivând că în documente preşedinţi ai formaţiunilor sunt Nicuşor Dan şi Daneş Raluca, nu Dan Barna şi Dacian Cioloş.

"Ca urmare a analizării cererii de admitere a protocolului de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) şi Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS), cu denumirea „Alianţa 2020 USR-PLUS”, formată din partidul USR, reprezentat prin domnul Dan Ilie Barna şi de partidul PLUS, reprezentat prin domnul Dacian Julien Cioloş, înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 1/PAE/BEC/PE/2019 din 3.03.2019.

Văzând că, potrivit menţiunilor înscrise la poziţia nr. 125 din Registrul partidelor politice preşedinte al USR este domnul Nicuşor Daniel Dan, acesta fiind cel în drept să reprezinte USR. Luând în considerare că din partea partidului USR cererea de admitere a protocolului de constituire a Alianţei electorale „2020 USR-PLUS” a fost formulată de Dan Ilie Barna care nu are calitate de reprezentant al USR.

Văzând că, potrivit menţiunilor înscrise la poziţia nr. 181 din Registrul Partidelor Politice, preşedinte al PLUS este doamna Daneş Raluca-Florina, aceasta fiind cea în drept să reprezinte USR şi PLUS. Luând în considerare că din partea PLUS cererea de admitere a protocolului de constituire a alianţei a fost formulată de Dacian Cioloş, care nu are calitate de reprezentant al partidului".

Biroul Electoral Central decide:

„Respinge protocolul de constituire al Alianţei electorale Alianţa 2020 USR-PLUS, cu drept de contestaţie la ÎCCJ în 24 de ore de la data afişării de către semnatarii protocolului”, se arată în decizia BEC.

 

Citește și: