Alexandru Costea
722 vizualizări 11 apr 2019

„Am primit astăzi (joi-n.red.) un email prin care suntem anunţaţi că Marea Britanie va rămâne şi va candida. Am vorbit mai devreme în şedinţa LIBE şi am discutat chiar cu Claude Moraes, preşedintele Comisiei LIBE, care este din Marea Britanie, şi mi-a spus că va candida la alegerile europarlamentare. Marea Britanie poate să părăsească UE înainte de 31 octombrie, dacă există un acord în acest sens. Dacă se va întâmpla acest lucru, vor pleca în prima lună după ratificarea acordului. Dacă Marea Britanie încă va fi membră UE la 23-26 mai 2019, şi nu a ratificat acordul, până la 22 mai 2019, vor intra în alegerile pentru Parlamentul European. Dacă Marea Britanie ratează această obligaţie, vor părăsi UE la 1 iunie 2019. Eu vă spun că colegii mei din Marea Britanie au primit deja pe mail formularele pentru pregătirea dosarului de candidatură, stabilesc deja locurile pe listă şi se pregătesc", a afirmat Gabriela Zoană, joi, pentru Mediafax.

În actuala legislatură europeană, Marea Britanie are 73 de mandate. Dintre acestea, UE a folosit un algoritm de calcul pentru a partaja 27 de locuri eligibile în Parlamentul European celorlalte state membre, conform eurodeputatului ALDE Renate Weber, care a vorbit pentru Mediafax. În cazul ieşirii Marii Britanii din UE, Renate Weber a spus că restul de 46 de mandate vor fi redistribuite statelor care vor deveni membre în Uniune, pentru a păstra numărul total de 751 de locuri eligibile în Parlamentul European.

Eurodeputatul PSD Claudia Ţapardel a declarat, pentru Mediafax, că există un raport asumat de Parlamentul European, în cazul în care se va întâmpla Brexit până pe 22 mai, ca din cele 27 de mandate redistribuite celorlalte state membre UE, unul să revină României, ca astfel să ajungă numărul total de mandate al României la 33.

„Există un raport asumat de către Parlamentul European şi de către Consiliu prin care aceste 27 de mandate ale Marii Britanii se vor redistribui între statele membre. Există o decizie în acest sens, care era corelată cu ieşirea Marii Britanii la 29 martie, numai că nu ne aflăm în această situaţie. Cred că în toate statele membre, cel târziu până la sfârşitul acestei luni se depun şi listele de candidaţi pentru a fi înregistrate la nivel european. De anul trecut este decizia prin care s-au redistribuit cele 27 de mandate ale Marii Britanii. Automat, nemaicândidând la alegerile pentru PE se va rămâne pe acea logică a redistribuirii celor 27 de mandate, printre care şi România va beneficia de unul. Nu vorbim de o rămânere, ci de o acceptare şi de o asumare a retragerii din UE, pe baza căruia va decurge ulterior cu tot ceea ce înseamnă procedura de ieşire din UE. O rămânere a Marii Britanii în UE nu era posibilă decât în momentul în care exista un alt referendum în Marea Britanie şi o decizie în acest sens", a explicat Claudia Ţapardel.

Europarlamentarul ALDE Renate Weber a afirmat, pentru Mediafax, că parlamentarii britanici se pregătesc pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. În contextul în care cele 27 mandate ale Marii Britanii nu vor mai fi redistribuite, Weber susţine că se creează "un haos".

„Conform deciziei luate ieri (miercuri-n.r.), în principiu, Marea Britranie trebuie să se prezinte la alegerile europarlamentare. Înseamnă că toate redistribuţiile făcute până acum se pierd. Sunt obligaţi, că altfel cum rămân în UE fără să candideze. Pe mine asta mă surpinde foarte mult, că au agreat o amânare până dincolo de alegeri, ori asta obligatoriu le impune să candidezi. Am vorbit la Bruxelles ieri (miercuri-n.r.) cu nişte colegi europarlamentari care se pregăteau deja, adică unii s-au pregătit mai din timp, Irlanda, Scoţia, cu liste. Acum inclusiv restul Marii Britanii, laburiştii, conservatorii, cred că se pregătesc. În principiu, tot ce s-a redistribuit, cele 27 de mandate pe care le aveau ei, am redistribuit o parte. Dar acum ar înseamna că acelea se pierd. Nu-mi dau seama cum s-ar face chestia asta, că ştiu că au fost rearanjate unele circumscripţii electorale pe baza unor mandate. Dacă mă întrebaţi pe mine, e haos, şi asta arată că ambele părţi au mangeriat foarte prost acest proces", a declarat europarlamentarul ALDE.

Ea a mai afirmat că în situaţia unui Brexit după ce eurodeputaţii britanici şi-au ocupat funcţiile, atunci acele locuri vor fi redistribuite la următoarele alegeri, ceea ce reprezintă, potrivit acesteia, "o lipsă de responsabilitate".

„Dacă candidaţii britanici la alegeri ajung pe locurile mandatate iar Marea Britanie va ieşi, atunci locurile vor fi redistribuite la următoarele alegeri. Este o lipsă de responsabilitate, pentru că pierzi un număr de 40-42 de deputaţi europeni din alte state membre. Termenul de 31 octombrie pentru Brexit este cu revizuire în iunie, deci tot după alegeri. Oricum ai da-o, alegerile sunt între", a declarat europarlamentarul.

Weber susţine că există un interes pentru evitarea Brexit.

„Singurul lucru care îmi trece prin minte este că de fapt se urmăreşte evitarea ieşirii Marii Britanii. Ei au nevoie de un alt referndum ca să poată să justifice opţiunea de a rămâne. Pentru un nou referedum e nevoie de o voinţă politică care nu s-a manifestat", a completat eurodeputatul ALDE.

Liderii Uniunii Europene şi premierul Marii Britanii, Theresa May, au acceptat joi amânarea Brexit până pe data de 31 octombrie 2019, a anunţat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, la finalul unui summit extraordinar al Consiliului European, care a fost marcat de divergenţe franco-germane.

Pe lângă amânarea Brexit până pe 31 octombrie, liderii europeni au stabilit o evaluare a situaţiei în luna iunie, pentru a determina dacă este cazul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană chiar pe 30 iunie, data solicitată iniţial de premierul britanic Theresa May, informează surse diplomatice, citate de cotidianul The Guardian.

Citește și: