Silviu Bănilă
2005 vizualizări 3 feb 2019

„Diferenţa dintre un partid mare şi unul mic, este că primul este gata oricând de guvernare, pe când al doilea lasă mai des impresia de gălăgie politică. Primul are un program clar, o poziţionare ideologică implicită sau explicită şi, mai ales, un lider, o figură cu care îl identifică electoratul.

Nu, nu un dictator, nu un mesia, dar lumea trebuie să facă asocierea partidului cu un om, dacă nu cu doi sau trei, cum ar fi idealul. Da, ştiu, şi PNL-ul suferă parţial din cauza asta, căci Orban nu e perceput ca lider (de aici şi miştourile sau, după caz, iritarea pe care o provoacă de câte ori se mai propune singur de premier). Dar este Iohannis perceput ca lider informal al PNL. Tot parţial. Aşa se şi explică faptul că Dacian Cioloş are o intenţie de vot cam la jumătatea USR+PLUS – un procent consistent de electorat care s-a săturat de PNL, ar vota USR+ şi pe Iohannis.

 

Dar asta este o poză a acestui moment şi provocarea lui Cioloş în următoarele luni este să-i câştige în primul rând pe cei care vor vota USR+. Altfel, „efectul de bulgăre” al Alianţei, despre care vorbeşte Barna, nu se va produce.

Înţeleg că nu vor desemna imediat un candidat la preşedinţie (probabil că e şi corect aşa) dar Dacian Cioloş trebuie să-şi declare această intenţie şi să se şi comporte ca atare (să vorbească despre asta) din simplul motiv că altfel frânează creşterea scorului Alianţei USR+ pentru Europarlamentare. Dan Barna chiar are calităţi reale de manager şi de mediator, dar nu liderul formal este important în alegeri ci cel perceput, cel cunoscut. În acest sens, cei doi lideri se completează la fel ca şi partidele lor”, scrie Guran.

„Primul test al capacităţii tale, tinere politician, de a nu fi corupt de beţia puterii acesta este – să fii capabil să accepţi pe altul mai bun ca tine, conştient că acela îţi poate deveni superior ierarhic, poate deveni primar sau ministru când poate voiai pentru tine acest drum. Dacă nu eşti capabil, atunci partidul tău va rămâne o sectă. Te poate ajuta o conjunctură, o campanie, te pot ridica prostiile lui Dragnea, dar te trezeşti mai întâi că nu poţi depăşi 10% şi nu ştii de ce, iar apoi că ai început să aluneci uşor în jos. Oamenii trebuie să vadă în tine alternativa la guvernare, nu un alt vocalist, aşa cum sunt şi ong-iştii sau jurnaliştii. Politicienii trebuie să aibă vocaţia Puterii, altfel nu sunt politicieni.  Vino în realităţile noastre de zi cu zi, spune-mi cum reconstruim instituţiile distruse de pesedişti – CCR, DNA, Avocatul Poporului, dar chiar şi Preşedinţia României”, comentează jurnalistul.

 

Concentrează-te pe PSD! Fă dezbateri deschise pe program, pe candidat la preşedinţie, pe orice, dar să vadă lumea ce idei ai şi de ce te votează. Democraţia internă e sublimă, de ce să o ţii în Poiana lui Iocan, sau pe forumuri închise? Nu te ascunde, că nu te ajută! Ai doar grijă să nu mai calci pe tot felul de mine, accidentale sau lăsate intenţionat în calea ta. Ai grijă să nu te (mai) radicalizezi, să nu-ţi explodeze orgoliile prin filiale, să nu-ţi fi strecurat deja oameni compromişi care se vor autodetona. Arată-ne că eşti într-adevăr altfel, arată-ne şi ce înseamnă să faci politică “altfel”! Evită populismele, arată-ne curajul de a spune sincer ce gândeşti despre orice şi comunică mai mult cu ţara decât cu oamenii din interior. Aminţeşte-ţi că tu nu pentru ei faci politică, ci şi tu şi ei aţi intrat în politică pentru România”, conchide Moise Guran.

foto: Facebook / USR

Citește și: