Ana Petrescu
781 vizualizări 13 apr 2019

„Pe cercetările noastre sociologice, prezenţa la vot va fi în jur de 40-42%, raportat la o listă electorală permanentă care nu este reală. Noi ştim foarte bine că pe listă sunt 18.300.000 şi în realitate sunt 14.500.000. Deci prezenţa la vot va fi de aproximativ 50%, estimarea noastră actuală, din cei reali, care există”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Feteşti, întrebat cum apreciază că va fi prezenţa la vot.

Liderul liberal este de părere că şi de această dată Ministerul Afacerilor Externe va deschide un număr foarte mic de secţii de votare în Diaspora.

„Ştiţi foarte bine că mulţi dintre cei care muncesc în ţări din Europa foarte greu merg la vot pentru că şi de data aceasta, după cum vedem că se mişcă, Ministerul de Externe va deschide foarte puţine secţii de votare în Diaspora”, a explicat Orban.

Preşedintele PNL a mai spus că pe liberali îi îngrijorează acest lucru deoarece şi românii din alte state membre ale UE au aceleaşi drepturi ca cei din ţară, iar Diaspora preferă la vot partidele de Opoziţie.

„Cu siguranţă că ne îngrijorează pentru că românii, oriunde s-ar afla, fac parte din naţiunea română, au aceleaşi drepturi ca românii de acasă şi nu li se poate interzice dreptul de vot, pentru că noi ştim foarte bine că mulţi din cei care sunt astăzi în Diaspora au plecat din cauza PSD, din cauza lipsei de perspectivă şi de încredere în şansa lor de a reuşi în viaţă, într-o ţară care este condusă de PSD de atâta timp. Ori majoritatea zdrobitoare au practic opţiuni politice preponderent spre PNL sau alte formaţiuni din Opoziţie. Ori a le interzice dreptul de vot înseamnă a vicia rezultatul electoral”, a conchis Ludovic Orban.

La alegerile europarlamentare din 2014, potrivit datelor BEC, participarea la vot pe ţara noastră a fost de 32,44%. Din totalul de 18.221.061 de alegători înscrişi pe liste au fost prezenţi la urne 5.911.794. Conform sursei citate, în străinătate au fost prezenţi la urne un număr de 30.248 de cetăţeni.

 

Citește și: