Vasile Magradean
877 vizualizări 16 mar 2019

Preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că regretă că UDMR a luat o decizie prin care a arătat că nu este interesată de electoratul celorlalte două partide, PCM şi PPMT, şi se gândeşte numai la alegătorii săi, nu la alegătorii maghiari.

„Noi am propus să facem o coaliţie între partide pentru alegerile europarlamentare, pentru că legea ne permite acest lucru. Avantajul ar fi fost că am fi avut aceeaşi listă, marcată cu însemnele celor trei partide maghiare, PCM, PPMT şi UDMR, deci nu ar fi fost lista UDMR, ci a coaliţiei maghiare. Dar cei de la UDMR au spus că li s-ar periclita identitatea şi nu pot face o coaliţie, ci să mergem noi cu candidaţi de la locul 6 în sus pe lista lor, pentru că primele 5 locuri au fost, deja, stabilite, între candidaţii lor. În urma analizării situaţiei, am decis să respingem oferta UDMR de a avea candidaţi ai PPMT pe lista Uniunii şi regretăm foarte mult că UDMR a luat o decizie prin care a arătat că nu este interesată de electoratul celorlalte două partide şi se gândeşte numai la alegătorii săi, nu la alegătorii maghiari”, a spus Szilagyi.

Acesta a susţinut că dacă s-ar fi prezentat o listă comună de candidaţi a PCM, PPMT şi UDMR, ar fi existat şanse să se trimită 3-4 reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România în Parlamentul European.

La rândul său, preşedintele PCM, Mezei Janos, a declarat că formaţiunea pe care o conduce, deşi nu a acceptat să participe cu reprezentanţi pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare, o va sprijini.

„Nu am acceptat să avem reprezentanţi ai PCM pe lista de candidaţi a UDMR deoarece am dorit să păstrăm identitatea partidului. Cei de la UDMR tot zic că să fim împreună, dar dacă am fi acceptat ar fi însemnat ca membrii noştri să părăsească PCM şi să candideze pe lista Uniunii. Am fi pierdut oameni, ceea ce nu era bine. Noi am sugerat să mergem într-o coaliţie alături de UDMR, şi nu pierdeam nimic, pragul era acelaşi, dar au refuzat iniţiativa noastră. Am decis că sprijinim, din exterior, lista de candidaţi a UDMR şi nu vom lupta împotriva ei”, a spus Mezei.

Acesta a precizat că, în ceea ce priveşte alegerile locale şi parlamentare din anul 2020, PCM va stabili anul viitor condiţiile colaborării cu UDMR, cu care există semnat un protocol.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut apel, la 1 martie, la PCM şi PMMT să vină cu candidaţi pe lista Uniunii pentru PE, motivând că, astfel, se susţine cauza maghiară şi se transmite un mesaj de colaborare.

Kelemen declarase atunci la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că în urma colaborării cu PCM, începută în 2014, această formaţiune maghiară a obţinut mai multe funcţii de primari şi consilieri decât înainte şi a trimis în Parlamentul României doi deputaţi.

Potrivit acestuia, nu se poate vorbi despre o listă de coaliţie în sensul unei coaliţii de alegeri, deoarece acest lucru ar însemna ca UDMR să renunţe, după 30 de ani, la identitatea sa politică.
Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR a validat, în 9 martie, la Oradea, ordinea primelor cinci locuri pe lista Uniunii pentru europarlamentare, candidaţii fiind Winkler Iuliu, Vincze Lorant, Hegedus Csilla, Oltean Csongor şi Sogor Csaba.

 

Citește și: