Alexandru Costea
287 vizualizări 16 mai 2019

„Între orele 14 şi 16 s-a desfăşurat şedinţa comisiei constituite prin ordin al preşedintelui AEP pentru certificarea spre neschimbare a aplicaţiilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării şi repartizarea mandatelor la aklegerile europarlamentare. În componenţa acestei comisii au fost reprezentanţi ai AEP, a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, MAI, MAE, INS şi CERT-RO. Comisia a constatat că aplicaţiile informatice pentru centralizarea rezultatelor votării cât şi repartizarea mandatelor corespund dispoziţiilor legale şi a certificat aceste aplicaţii pe care le va preda mâine BEC. Prezentăm aceste aplicaţii pentru a crea o mai mare încredere că tot ceea ce se întâmplă în centralizarea rezultatelor votării cât şi repartizarea mandatelor în ziua votării va fi potrivit dispoziţiilor legale”, a declarat, joi, Constantin Mituleţu Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) centralizează şi rezultatele din secţia de votare şi aplicaţia de repartizare a mandatelor.

„Este pentru prima dată când aceste aplicaţii sunt făcute de o instituţie a statului şi nu de către o societate comercială. Aplicaţia de centralizare a voturilor şi SIMPV sunt făcute de STS. Aplicaţia de centralizare a mandatelor este făcută de AEP. Aplicaţiile sunt auditate de STS şi CERT-RO. Mâine (vineri-n.red.), după predarea la BEC, competitorii electorali pot solicita aceste aplicaţii pentru verificare”, a mai afirmat preşedintele AEP.

Gabriel Săucă, şeful departamentului de informatică, a prezentat sistemul informatic ce va fi implementat la cele două scrutinuri.

„Avem la nivelul fiecărei secţii de votare implementat SIMPV. La fiecare secţie, cu ajutorul STS, vom pune o tabletă pe care operatorii de calculator vor putea să identifice în cazul fiecărui cetăţean dacă a mai votat în alt loc, dacă nu are o interdicţie privind dreptul de vot, dacă trebuie să respecte să voteze la acea secţie sau la altă secţie. În cazul cetăţenilor români care sunt înscrişi pe listele permanente ale altor state pentru a vota pentru reprezentanţii altor state pentru Parlamentul European, vor primi mesajul specific, în aşa fel încât toate datele din secţiile de votare să fie cu acurateţe cât mai bună. Prin intermediul acestui sistem vom putea să furnizăm publicului informaţii în timp real de la fiecare secţie de votare atât pe scrutinul de europarlamentare cât şi pe referendum”, a declarat Săucă.

„Odată ce s-a închis secţia de votare, cu ajutorul tabletei, operaţiunile din secţia de votare vor putea fi filmate iar în cazul unei contestaţii, în cazul unor probleme semnalate în etapa de numărare a voturilor, aceste filmări vor putea fi consultate pentru a se vedea exact ce s-a întâmplat. Imediat ce voturile au fost numărate, datele aferente fiecărui proces verbal vor putea fi introduse în tabletă pentru a se putea verifica cheile de control, să ne asigurăm că datele venite din secţiile de votare sunt corecte, respectă cheile de control din lege, în aşa fel încât toate modificările să se facă de faţă cu toţi reprezentanţii competitorilor electorali şi a observatorilor prezenţi în secţia de votare”, a afirmat şeful departamentului informatic al AEP.

Potrivit lui Săucă, rezultatele voturilor la alegeri va fi făcută pe un calculator securizat.

„Repartizarea rezultatelor, din motive de securitate, a fost creată pe o aplicaţie distinctă, dezvoltată integral de specialişti din cadrul AEP, care funcţionează 100% offline. Cu ajutorul colegilor de la CERT-RO am validat un calculator pe care vom instala această aplicaţie. Pe acel calculator avem validat că nu există sau nu este rămas soft maliţios, acesta fiind un calculator «curat». Calculatorul îl sigilăm fizic şi îl vom pune la dispoziţia BEC. În momentul în care BEC termină operaţiunile de centralizare ale datelor, aceste date vor fi importate în această aplicaţie, portul făcându-se pe un stick certificat”, a transmis reprezentantul AEP.

El a explicat că cel de-al 33-lea mandat de europarlamentar va fi evidenţiat, pentru repartizarea ulterioară, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din UE.

„Vom scoate lista de mandate şi lista membrilor aleşi în Parlamentul European. Lista membrilor aleşi o vom ordona în aşa fel încât în această listă, pe poziţia 33 să se regăsească candidatul care a luat cel de-al 33-lea mandat prin care să se identifice în mod clar. În conformitate cu prevederile Ordonanţei 29, al 33-lea mandat va intra în vigoare în momentul în care Marea Britanie iese efectiv din UE. Insistăm ca acest mandat să fie foarte clar evidenţiat”, a spus Gabriel Săucă.

Toate datele privind prezenţa la vot vor fi publicate pe site-ul BEC pentru alegerile europarlamentare cât şi pentru referendum.

„Aceste date sunt transmise sunt transmise prin intermediul SIMPV către sistemul de centralizare al rezultatelor, care a făcut obiectul certificării spre neschimbare. Asta înseamnă că am testat această aplicaţie, considerăm că este potrivită şi respectă toate normele legale pnetru a fi utilizată în ziua votării, o punem pe un suport optic, pe care îl vom livra către BEC şi tuturor competitorilor electorali care solicită acest lucru, aceştia putând să testeze că într-adevăr nu este nici cea mai mică problemă”, a mai spus acesta.

El a spus că în cele 10 zile rămase până la ziua votării, aceste aplicaţii vor fi testate în aşa fel încât atât operatorii de la secţiile de votare cât şi personalul tehnic auxiliar de la Birourile Electorale Judeţene, pentru Sector sau Străinătate să ajungă să le cunoască foarte bine.

Potrivit acestuia, centralizarea datelor oficiale în alegeri se bazează pe urmărirea procesului verbal pe hârtie.

„Acestea ajung la Birourile Electorale, sunt verificate contra datelor electronice. Absolut orice diferenţă între procesul verbal pe hârtie şi datele din sistemul informatic va trebui explicată. Indiferent ce s-ar întâmpla în sistemul informatic, vorbim de acest document martor, sigilat cu ajutorul semnăturii extinse şi cerritificatului digital calificat”, a transmis Gabriel Săucă.

El a declarat că au fost introduse şi mecanisme în care, în cazul în care sistemul semnalează că un anumit alegător a votat multiplu, preşedintele secţiei de votare are posibilitatea de a valida sau invalida respectiva informaţie, discutând prin intermediul 112 cu preşedintele secţiei de votare de unde se presupune că s-a întâmplat acel lucru.

Site-ul pe care va fi publicata prezenţa la vot este prezenta.bec.ro.

 

Citește și: