Liviu Iancu
228 vizualizări 9 iul 2012

Peste 59% din cele aproape 22.500 de vehicule verificate de Registrul Auto Român (RAR) în ultimele trei luni au fost declarate neconforme pentru că au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente, a anunţat luni instituţia, informează Mediafax.

Dintre autoturismele declarate neconforme, aproape jumătate au picat testul securităţii rutiere, având defecţiuni precum proasta funcţionare a farurilor şi semnalizării, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor din faţă şi spate sau defecţiuni ale sistemului de frânare.

De asemenea, 20,4% din autovehiculele neconforme sunt considerate de inspectorii RAR ca prezentând pericol iminent de accident. Acestea au sisteme de frânare ineficace, elemente componente ale sistemelor de frânare deteriorate sau mecanismul de direcţie într-o stare necorespunzătoare.

Din totalul vehiculelor oprite în trafic, în aproape 20% din cazuri s-a constatat depăşirea normelor maxime admise de poluare.

Aproape 2,4% dintre autoturismele verificate au avut probleme legate de identificare, iar 6% aveau nereguli din punct de vedere al inspecţiei tehnice periodice (ITP fals, ITP expirat, lipsă de acte).

Directorul general al RAR, George-Adrian Dincă, spune că rezultatele controalelor nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de defecţiuni.

Citește și: