Vasile Leordean, de 38 de ani, a fost prins mai întâi de radar în zona localităţii hunedorene Pui, a postat pe Facebook un clip video în care arată discuţia cu "agentul constatator". Fotografiile, care au devenit virale, având peste 200.000 vizualizări şi 5.000 de distribuiri în trei zile, îl arată pe şofer cum îi cere poliţistului "metrologia aparatului radar".

Agentul spune că "este tot ce trebuie acolo", dar nu îi prezintă şoferului ceea ce a cerut, iar timişoreanul cere să se scrie în procesul-verbal că "domnul agent-şef principal Vampu nu a reuşit să prezinte metrologia aparatului radar".

Poliţistul refuză acest lucru şi bărbatul de la volan îi cere un alt "document", planul de acţiune al echipajului radar", ca să vadă dacă poliţiştii care i-au aplicat amenda aveau dreptul să stea acolo cu aparatul din dotare. În acel moment, omul legii pleacă de lângă maşină, fără să-i mai solicite şoferului să semneze amenda respectivă.

Potrivit legii, agentul rutier nu este obligat să vă arate pe aparatul radar filmul cu viteza înregistrată. Este însă obligat să menţioneze în procesul-verbal, la rubrica descrierii faptei, marca, tipul, seria şi numărul aparatului radar folosit (cinemometrul-radar).

Aceasta obligaţie este data de art. 109 din OUG nr. 195/2002 Republicată. În trafic, de multe ori agentul nu face menţiunea sau dacă o face, spune doar atât: „a fost înregistrat de aparatul radar omologat şi verificat metrologic", ceea ce constituie o gravă omisiune, întrucât dacă nu se menţionează marca, tipul seria şi numărul aparatului radar, acesta nu poate fi contestat in instanţă - loc unde se poate solicita administrarea probei cu buletinele de omologare şi verificare metrologică. Inexistenţa menţiunilor complete cu privire la aparatul radar folosit este caz de nulitate absolută, iar instanţele de judecată ţin cont de asta.

Citește și: