393 vizualizări 17 dec 2014

Analiza Gândul privind achiziţiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că municipiul Bucureşti, exclusiv prin Primăria Generală, se află, în topul cheltuielilor locale, pe locul al treilea, cu 104.417.000 de euro împărţite între 44 de contracte şi 36 de firme sau asocieri de companii care le-au câştigat, fie integral, fie parţial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că apriape jumătate din cele 44 de contracte, mai exact 18, au fost atribuite prin negociere fără anunţ de participare,7 prin cerere de ofertă, doar 19 fiind câştigate la licitaţie deschisă. Un alt detaliu relevant este acela că 5 din cele 19 licitaţii s-au încheiat în condiţiile în care câştigătorul a fost şi singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă.

Cele mai multe contracte, 34, s-au semnat în primele şase luni ale anului. Nu însă şi cele mai bănoase, atribuite din martie până în iunie.

Până la final, Primăria Generală a cheltuit 104.417.000 de euro din care 85,8% (mai exact 89,5 milioane de euro) în trimestrul al doilea şi 9,6% (10 milioane de euro) în trimestrul al treilea, perioadă suprapusă cu cea a campaniilor electorale.

Cum au fost cheltuite fondurile publice şi sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiţii din acest an, ca şi topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de achiziţii publice

Grafic Gândul.info. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de achiziţii publice

Grafic Gândul.info. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de achiziţii publice

Citește și: