Anca SIMINA
511 vizualizări 15 oct 2014

 "Partidul are un contract cu RTV. În baza acelui contract cred că m-au primit şi pe mine. Mă dul la dezbateri, în formatul lor consacrat.", a arătat William Brânză, întrebat la "Vreau Preşedinte" cât investeşte în promovarea tv şi cu ce instituţii de presă are astfel de înţelegeri comerciale.

Candidatul PER nu a dat însă şi valoarea acestui contract arătând că este încheiat de mai mult timp de către partid. "E problema partidului. (...) Întreb partidul mâine dimineaţă, spun că este o cerere, absolut. Bănuiesc că se pot strânge să ia o decizie (legată de publicarea lui, n.red)", a adăugat Brânză.

Preşedintele CNA: "Prin lege, accesul la posturile de radio şi tv, publice şi private, este egal şi gratuit"

Oficial, spaţiul alocat de televiziuni promovării candiaţilor la prezidenţiale este gratuit. Regulile campaniei pentru prezidenţiale au fost stabilite de CNA pe 11 septembrie, prin Decizia 528/2014.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a explicat pentru pentru Gândul şi motivul acestei gratuităţi. „Decizia CNA este o transpunere a Legii 370/ 2004. Diferenţa faţă de alegerile europarlamentare este că, potrivit acestei legi, accesul la posturile de radio şi tv, publice şi – atenţie – private, este egal şi gratuit. Şi acum cinci ani aceeaşi lege a guvernate deciziile emise de CNA”, spune Laura Georgescu.

Regula gratuităţii se aplică atât emisiunilor de promovare electorală, etichetate ca atare cu un semn distinctiv pe ecran, cât şi celor de dezbatere electorală şi celor informative. Fiecare televiziune a trimis până pe 23 septembrie lista programelor pe pese la dispoziţia candidaţilor. Ulterior, prezidenţiabilii şi-au anunţat intenţia de a se prezenta la dezbateri, alocându-li-se astfel timpi de antenă.

Gratuitatea este valabilă şi pentru spoturile electorale difuzate în spaţiul de publicitate al emisiunilor de dezbatere, limitate la 30 se secunde însă şi condiţionate de prezenţa candidatului în studio.

Faptul că accesul la programele tv nu este în totalitate gratuit a fost confirmat şi de secretarul general al PNL, Marian Petrache. "Televiziunile sunt societăţi comerciale. Mi se pare corect să faci contract", a comentat Petrache într-un interviu acordat Gândul. În faţa argumentului că, prin lege, la prezidenţiale televiziunile sunt obligate să ofere spaţiu egal şi gratuit candidaţilor, liderul PNL a completat: "Dacă vrei mai mult, trebuie să închei contract. Nu neg acest lucru"

Citește și: