16071 vizualizări 13 aug 2014

De marţi dimineaţă, când un convoi de aproximativ 280 de camioane militare ruseşti a plecat de la o bază de lângă Moscova cu direcţia Ucraina, marea întrebare care domină în comunitatea internaţională este: ce a ascuns Putin sub prelatele acelor camioane proaspăt vopsite în alb şi sfinţite de preot? Dacă nu a pus armament pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei şi a trimis, cu adevărat, ajutor umanitar, ce urmăreşte prin această mişcare?

Putin spune că este ajutor umanitar, şoferii camioanelor, că este o mână de ajutor pentru „fraţii slavi”. Ucrainenii, în schimb, văd o invazie rusească - metoda invaziei cu ajutor umanitar a mai fost folosită de Rusia în istoria recentă (a se vedea, de exemplu, invazia Cehoslovaciei, în 1968).

Aflat în vizită la Kiev, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat şi el asupra riscului unui intervenţii militare ruseşti în estul Ucrainei „deghizate” în ajutor umanitar. Unii analişti occidentali privesc convoiul de camioane albe drept „calul troian” al lui Putin, în care s-ar ascunde fie armament pentru separatişti, fie un plan al lui Putin pentru a destabiliza şi mai mult Ucraina.

În fine, experţii români contactaţi de gândul descriu cele „trei kilometri de ajutoare umanitare” (titlu în Rossiiskaia Gazeta) drept o mişcare propagandistică a lui Putin. O posibilă explicaţie ar fi aceea că, potrivit unui sondaj independent realizat de Levada Center, susţinerea ruşilor pentru o intervenţie militară în estul Ucrainei a scăzut, luna trecută, la 26%, faţă de 40% cât era în iunie. Prin comaraţie, sprijinul pentru acordarea unui ajutor umanitar este constant, de 90%, un nivel de consens pe care Kremlinul nu obişnuieşte să îl ignore, spune directorul Levada Center, Lev Gudkov, citat de Time.

FOTO: capturi video BBC News

Context

Rusia a propus, în 8 august, la Consiliul de Securitate al ONU, acordarea unui ajutor umanitar populaţiei din estul Ucrainei, devastat de un război civil care a forţat sute de mii de oameni să îşi părăsească locuinţele - cei care au rămas au acum probleme cu aprovizionarea cu mâncare, dar şi cu energie electrică. Statele Unite au avertizat Rusia că, dacă operaţiunea aceasta de asistenţă umanitară va fi unilaterală, poate fi considerată o invazie. La rândul lui, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat luni, într-un interviu pentru Reuters acordat în contextul vizitei sale la Kiev, că există o „probabilitate ridicată” a unei intervenţii militare ruseşti sub forma unui ajutor umanitar. Tot luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, dădea asigurări că Rusia nu va ajuta cu forţa Ucraina, conform The Guardian. Totodată, Crucea Roşie a cerut Rusiei mai multe informaţii şi garanţii de securitate pentru a asista la această misiune umanitară.

FOTO: Facebook, Hala Gorani/CNN

Marţi dimineaţă, un număr de camioane militare estimat a fi între 250 şi 300 (cel mai frecvent număr vehiculat în mediul politic este 280) era pregătit de drum. Camerele televiziunilor ruseşti au filmat cum camioanele, proaspăt vopsite în alb, erau sfinţite de un preot. Pe urmă, cadre cu şoferii, toţi îmbrăcaţi să arate - în descriererea TIME - precum nişte poştaşi, încărcau saci şi cutii în care s-ar fi aflat alimente. Kremlinul a informat că ajutorul umanitar constă în apă, alimente, medicamente, saci de dormit şi generatoare. Tot Kremlinul susţinea că există un acord cu Kievul privind asistenţa umanitară. În Ucraina şi în numeroase cancelarii occidentale, lucrurile arătau diferit. Guvernul ucrainean a dat asigurări repetate că acel convoi nu va trece graniţa.

Mai mult, nici nu au apucat camioanele să pornească la drum, că Statele Unite şi alţi aliaţi europeni au şi avertizat că acest convoi e „un lup deghizat în oaie”. Alte voci au vorbit despre acest convoi ca fiind „calul troian” al lui Putin. Indiferent de etichetă, cert este că acest convoi ar urma să ajungă miercuri seară la punctul de trecere a frontierei de la Şebekino-Pletnevka. Astăzi, Moscova a dat asigurări că, „după ce va traversa frontiera, convoiul îşi va continua drumul sub egida Crucii Roşii”. „Nu considerăm posibilă deplasarea convoaielor ruseşti pe teritoriul Ucrainei. Această încărcătură ar putea traversa un post de frontieră ucrainean pentru a fi reîncărcată apoi în vehicule ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, a anunţat Valeri Cealîi, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, citat de Mediafax.

Astfel, întrebările care stau în fundalul acestui subiect - dincolo de ce obiecte sau planuri a pus Putin în camioane - este următoarea: au devenit Ucraina şi puterile occidentale paranoice când vine vorba de Rusia?

Scenarii

1. Convoiul este de fapt o invazie rusească - Argument pro: tactica invaziei prin „ajutor umanitar” nu este străină de istoria Rusiei, după cum o arată şi o analiză RFE/RL citată de Mediafax. Un exemplu din trecut este invazia Cehoslovaciei, în 1968. În plus, odată intrat în ţară convoiul, Putin va găsi cu siguranţă pretextul salvării oamenilor din camioane. Argument contra: măsura nu ar avea sens. Rusia are efective de zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina, înarmaţi şi pregătiţi de luptă în momentul în care primesc ordin în această direcţie.

2. În camioane este armament pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei - Argument pro: rebelii au suferit înfrângeri semnificative în ultimele săptămâni. Se poate considera că au nevoie de ajutor. Argument contra: ruşii ar putea furniza armament la fel ca până acum, în secret sau, cel puţin, fără camerele televiziunilor din Federaţie.

3. Convoiul chiar reprezintă ajutor umanitar - Argument pro: potrivit unui sondaj independent realizat de Levada Center, susţinerea ruşilor pentru o intervenţie militară în estul Ucrainei a scăzut, luna trecută, la 26%, faţă de 40% cât era în iunie. Prin comaraţie, sprijinul pentru acordarea unui ajutor umanitar este constant, de 90%, un nivel de consens pe care Kremlinul nu obişnuieşte să îl ignore, spune directorul Levada Center, Lev Gudkov, citat de Time. Argument contra: ajutoarele puteau fi înmânate direct Crucii Roşii, pentru a se evita toată această controversă.

4. În „calul troian” se află în realitate „cacealmeaua lui Putin” (sursa: Time) - Argument pro: Vladimir Putin are toate motivele pentru a încerca una dintre loviturile lui de imagine la adresa Occidentului „paranoic” care îl loveşte cu sancţiuni economice. Argument contra: Nu este cel mai fericit moment pentru a alimenta tensiunile cu Ucraina şi cu aliaţii ei cu privire la implicarea Rusiei în ţara vecină.

FOTO: capturi video BBC News

Ce a băgat Putin în camioane, variantele experţilor

gândul a contactat trei experţi români cu o activitate bogată în domeniul securităţii şi al relaţiilor Rusia-Ucraina. Este vorba despre Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene (CRPE), Radu Magdin (membru al Grupului Liderilor Emergenţi NATO) şi Octavian Milewski (expert, Center for Eastern Studies). Punctele comune ale teoriilor lor se referă la o miză propagandistică a acestor convoaie, care distrag atenţia de la operaţiunile militare din estul Ucrainei, în care oamenii susţinuţi de Rusia pierd tot mai mult, şi a focaliza atenţia la ajutorul umanitar, unde Rusia încearcă să fie „personajul pozitiv”. De asemenea, spun ei, conţinutul acestor camioane este, indiferent cum am privi-o, un „cadou otrăvit”.

Mai jos, pe larg, părerile experţilor contactaţi de gândul:

Ghinea, CRPE: „Câtă vreme câştigau partida oamenii ei, Rusia trimitea arme şi rachete, nu cereale si zahar. Când sunt pe cale să piardă războiul, Rusia trimite zahăr. E greţos”

„Miza (acestui convoi, n.red.) e una propagandistică. Rusia nu a oferit nişte ajutoare care puteau fi donate Crucii Roşii sau Naţiunilor Unite şi distribuite de acestea. Rusia face reality-show cu acest convoi. Pleacă de la Moscova un şir de camioane militare revopsite şi cu mesaje propagandistice scrise pe ele, televiziunile îl urmăresc pe parcurs şi transmit în direct non-ştirea că nişte camioane se mişcă, etc. Rusia se joacă cu nervii oamenilor şi probabil îşi va folosi propriile trompete şi idioţi utili din Europa ca să se prezinte ca salvatoarea civililor. Dacă chiar ii pasa de civili, făcea o donaţie, nu trimitea camioane.

În estul Ucrainei, are loc o agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Insurgenţii sunt operativi ruşi, conduşi de ofiţeri ruşi. Cea mai simplă măsură umanitară pe care o poate lua Rusia este să-şi cheme oamenii acasă şi să încheie războiul. De altfel, câtă vreme câştigau partida oamenii ei, Rusia trimitea arme şi rachete, nu cereale si zahar. Când sunt pe cale să piardă războiul, Rusia trimite zahăr. E greţos. Cu alte cuvinte, Rusia ajută la rezolvarea problemei pe care Rusia a creat-o în Ucraina. Aş sugera să trimită nişte ajutoare celor din Siria, asediaţi de prietenul Assad.

Ajutoarele respective sunt o nimica toata faţă de ce presupune o intervenţie umanitară. Par multe pentru că le-au înşirat în camioane, multe şi mici. Da, cred ca scopul e pur propagandistic, să focalizeze atenţie de la operaţiunile militare pe care Rusia le pierde la problemele umanitare unde Rusia se face că ajută. Din păcate, sunt foarte buni la manipulare şi mulţi vor gusta reality-show-ul despre intervenţia umanitară”.

Magdin, Grupul Liderilor Emergenţi NATO: „Presupusul ajutor umanitar are parfum mai degrabă militar (...), o invazie mascată în ajutor”

„Chestiunea convoiului umanitar trebuie privită atât din perspectiva strategică, cât şi de PR. Din unghi strategic, e un pas rusesc spre aparenta calmare a situaţiei, Rusia fiind în defensivă de când cu doborarea avionului malaysian şi încercând să găsească o soluţie care să întrunească două condiţii: să nu o facă să arate slăbiciune, respectiv să nu escaladeze prea mult situaţia punând-o în inferioritate de resurse, în pachetul de sancţiuni reciproce. În plus, presupusul ajutor umanitar are parfum mai degrabă militar, fiind un pas relativ previzibil spre o încercare de transnistrializare a Estului Ucrainei: o invazie mascată în ajutor. Din perspectiva de PR, este un gest menit a ajuta narativul prezentat opiniei publice interne ruse, de preocuparea pentru vorbitorii de limbă rusă din Ucraina şi 'apărarea' lor împotriva autorităţii, de altfel legitime, de la Kiev”.

Milewski, Center for Eastern Studies: „Putin a trebuit să îşi adapteze planurile de invazie a Ucrainei (...). Ajutorul umanitar al Rusiei este un ‘cadou otrăvit’”

„În perioada iulie-august, Putin a avut şi încă are la dispoziţie cea mai favorabilă perioadă pentru invazia Ucrainei. Daca nu ar fi avut loc doborârea avionului malaezian MH 17 din greşeală şi consecinţele sancţiunilor impuse de Vest, atunci invazia s-ar fi produs deja. Pornind de la această realitate, Putin a trebuit să îşi adapteze planurile de invazie a Ucrainei. Cel mai probabil, propunerea ajutorului umanitar face parte dintr-un plan mai ambiţios decât improvizaţia de la prima vedere. Ajutorul umanitar al Rusiei este un ‘cadou otrăvit’ in orice situaţie.

Una din consecinţele negative ale acestei ‘oferte’ este însuşi faptul că Putin a declanşat dezbaterea unui subiect fals în media internaţională. Mimarea ajutorului umanitar este de fapt încercarea de a se erija într-un actor ‘benevolent’ care vrea sa ajute ‘fraţii slavi’ din Ucraina. Principalul consumator al acestui show va fi cetăţeanul rus care va putea urmări 24/24 ce se întâmplă cu convoiul umanitar, care va fi plimbat de-a lungul frontierei ruso-ucrainene până va fi introdus pe teritoriul controlat iîncă de separatiştii din est. Această campanie este necesară şi pentru a diminua efectele media ale auto-embargoului alimentar la care s-a condamnat Rusia. În acelaşi timp, încercând să explice propriilor cetăţeni, dar şi comunităţii internaţionale de ce respinge oferta pentru ajutor umanitar, Kievul pierde timp foarte preţios înaintea ofensivei pentru eliberarea Doneţkului.

Pe de altă parte, după ce i s-a refuzat tranzitul prin teritoriile ucrainene ne-afectate de război (Harkiv în special), Rusia poate folosi acest refuz (făcând referire şi la iraţionalitatea Kievului) drept pretext pentru a introduce ajutorul umanitar prin regiunea Rostov, adică porţiunile de frontieră necontrolate de Kiev. Ulterior, dupa ce va fi introdus convoiul umanitar care ar fi format de în jur de 1.500 de trupe deghizate în uniforme de ‘poştaşi’ sau scouts, Putin va avea scuza perfecta pentru a interveni în apărarea convoiului care cu siguranţă va fi atacat neîntarziat. Practic, obiectivul principal al Kremlinului este legitimarea intervenţiei deschise şi masive a ‘armatei de pacificatori’ ai Rusiei”.

Mă găsiţi pe Facebook - Alina Matiş şi pe Twitter - @alinamatis

Citește și: