Maria Bîrnaure
63730 vizualizări 22 dec 2015

Povestea proiectelor bazate pe ideea de dezvoltare persoanală, derulate de Dragoş Brătăşanu, începe încă din perioada studenţiei când şi-a dorit să ajungă în Antarctica şi la Polul Nord. În 2008 s-a înscris la doctorat în Germania şi a studiat ingineria aerospaţială. A trimis sute de e-mail-uri la NASA şi la companii care organizau astfel de expediţii şi, într-un final, a reuşit să ajungă pe tărâmul îngheţat al pinguinilor. Timp de cinci ani, cât a lucrat în domeniul ingineriei aerospaţiale, a câştigat numeroase premii de cercetare în State şi a lucrat chiar şi în Noua Zeelandă.

Ce legătură au spaţiul cosmic şi cercetarea inginerească cu dezvoltarea persoanlă şi cunoaşterea sinelui? Niciuna. Însă, în cazul lui Dragoş, primele l-au făcut să îşi dea seama de importanţa celor din urmă. „Mi-am dat seama că tot ce am realizat n-a avut de-a face cu felul în care sunt eu ca inginer, pentru că eu, ca om de ştiinţă şi ca inginer eram varză. Tot ceea ce am făcut avea legătură cu felul în care mă raportam la probleme şi cum gândeam situaţiile, cum plecam de la o idee de genul cum am vrut să plec în Antarctica, fiind un student fără bani dintr-un cămin, din Leu şi am reuşit. Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”, povesteşte Dragoş.

Tânărul şi-a părăsit locul de muncă, şi-a ascuns doctoratul într-o valiză din dulap şi a hotărât că el trebuie să se ocupe, de-aici înainte, cu ceva prin care să-i ajute pe ceilalţi oameni să ajungă să facă ceea ce-şi doresc cu adevărat, construind, treptat, aşa cum a făcut şi el, o cale către îndeplinirea celui mai mare vis al lor.

„Practic, misiunea mea e simplă. Încerc să ajut oamenii prin tot ceea ce creez – cărţi, filme, seminarii, conferinţe – să îi ajut să înţeleagă că de oriunde ar porni pot face un vis să devină realitate, cu anumite condiţii”, spune Dragoş.

A conceput proiectul „The Amazing You” („Tu, cel uluitor”), începând cu un film care poartă acest nume şi continuând cu conferinţe în toată lumea. Prima conferinţă din cadrul „The Amazing You” a susţinut-o anul trecut în România. A avut 50 – 70 de participanţi. „A fost, ca orice început, foarte greu”, spune Dragoş. A fost uimit să vadă că lumea îl apreciază, mai ales pentru că a plecat ca un student simplu din România şi a reuşit să facă atâtea lucruri. Din 2014 şi până azi a avut un turneu în State – în California, Arizona, New Mexico şi Colorado, în mai multe ţări din Europa, reuşind să ajungă şi în Japonia. „Am făcut asta, din nou, plecând de la o simplă idee şi stând zi de zi şi construind pas cu pas ceea ce mi-am propus”, explică Dragoş.

Dragoş Brătăşanu nu crede în reţete secrete. Spune că nu există „10 paşi prin care poţi să ajungi o persoană de succes” şi că fiecare om are propriul drum pe care trebuie să-l urmeze. Ceea ce-ar trebui să aibă toţi oamenii în vedere este să se accepte aşa cum sunt şi să fie 100% dedicaţi scopului pe care şi-l propun.

„În primul rând, oamenii să accepte 100% adevărul despre ei. Cea mai simplă cale să distrugi un castel, în istorie, era dinăuntru, şi-atunci când te ataci pe tine însuţi dinăuntru nu mai ai nicio şansă, că n-are cine să te mai apere. Stai jos, defineşti foarte clar cine eşti şi ce-ţi doreşti cu adevărat. În al doilea rând, eşti 100% dedicat să faci chestia aia sau doar o ţii trei – patru zile şi...”, spune tânărul.

A vrut să-i ajute pe ceilalţi, dar, înainte de toate, s-a ajutat pe el - Descoperă-te pe tine, cel uluitor!

Poate cea mai importantă parte a proiectului „The Amazing You” este filmul cu acelaşi nume, pe care Dragoş l-a făcut singur, ajutat de aceeaşi determinare şi de faptul că a ştiut că trebuie să construiască, pas cu pas, drumul către dorinţa lui.
Unul dintre profesorii lui i-a spus că vrea să scrie o carte prin care să inspire studenţii să studieze spaţiul, ştiinţa, matematica şi fizica. Dragoş i-a spus că un film ar atrage mai mult tinerii decât o lucrare academică. Ideea i-a surâs profesorului. Cu timpul, proiectul a devenit unul personal, pentru că Dragoş s-a ocupat singur de el.

„M-am apucat, am scris scenariul singur, am scris întrebările, am contactat speakerii – nu-i cunoşteam, ştiam doar unul, doi dintre ei – şi am construit, pas cu pas, ceea ce se cheamă super-credibilitate. La început eram Dragoş, eu, cu o idee. Am vorbit cu domnul Prunariu pe care îl cunoşteam şi a fost foarte încântat. Pe vremea aceea el era chairman la ONU şi am zis, OK, sunt Dragoş şi cineva de la ONU. Apoi am fost Dragoş, cineva de la ONU şi m-am dus la NASA – chiar dacă nu îi cunoşteam, le-am scris online simplu un e-mail. Mi-au spus da şi apare tipul care a construit telescopul Hubble. Avându-l pe el m-am dus la Stanford şi l-am întrebat pe cel care a construit roboţeii care acum sunt pe Marte – Spirit, Opportunity şi Curiosity. Deci, practic, am construit fiecare pas următor cu succesul dinainte. Cu paşi mărunţi am construit un context sigur în care fiecare om care are o imagine publică importantă ar putea să se simtă sigur să vină. Şi după ce am avut NASA, Stanford, Angry Birds, a fost simplu să merg şi la Steve Vai şi la celebrităţi”, povesteşte Dragoş.

Visa să facă un asemenea film de foarte mulţi ani, dar nu avea curajul să înceapă, crezând că faptul că este din România, că nu are bani şi marketing care să-l ajute să se bată cu speakeri din America, Anglia sau Australia. Vorbele unui prieten l-au ajutat atunci.

„E o poveste foarte curioasă când vorbeam cu un prieten (...) şi mi-a zis: <<Tocmai pentru că eşti din România şi ai trecut prin toate astea trebuie să faci lucrul acesta, pentru că cei care sunt din America, din Europa sau din Australia, chiar dacă vorbesc frumos nu au experienţa adâncă şi profundă să o ia de la zero şi să facă ceva. Tu o ai şi atunci când vei fi pe o scenă omul care e în faţă te va simţi autentic şi vei şti cum să faci când cineva îţi spune băi, mă doare şi nu ştiu de unde să o apuc, vei şti să îl priveşti în ochi şi să-i spui hai să vedem cum facem>> ”

Alegerea de speakeri precum oficiali ai NASA şi creatorul Angry Birds a fost, pentru Dragoş, şi o strategie de branding, după cum spune chiar el: „Am vrut să construiesc un brand care să aibă la bază ceva ştiinţific şi nu doar ceva new age sau spiritual sec”.

 

„Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut toţi banii pe care-i aveam economisiţi până în momentul acela”

Începuturile nu sunt uşoare. A spus-o şi Dragoş pentru că a simţit-o pe propria-i piele. Avea ideea filmului. A plecat în America cu un prieten, având bani pentru două zboruri cu avionul până în Florida şi înapoi. „Ne-am întors cu filmările, cu materialul brut şi atunci a început totul să scârţâie. Prietenii mei nu mai voiau să lucreze la film, nu prea erau de acord ca eu să fiu în el – asta a fost foarte trist pentru mine., a trebuit să mă mut la un amic pentru că nu aveam bani să plătesc chiria singur. M-am trezit eu împotriva lumii cu un material brut şi nu puteam să continui în nicio formă”, povesteşte Dragoş. . 

Nesiguranţa pe care a simţit-o l-a ajutat pe tânăr să înţeleagă că atunci când vrei cu adevărat să ieşi dintr-o problemă, să-ţi construieşti drumul către un vis, trebuie să accepţi realitatea aşa cum e ea: „Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut toţi banii pe care-i aveam economisiţi până în momentul acela, a trebuit să mă mut la un amic pentru că nu aveam bani să plătesc chiria singur. M-am trezit eu împotriva lumii cu un material brut şi nu puteam să continui în nicio formă. Şi-atunci am înţeles că primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să ieşi dintr-o problemă, să construieşti ceva, orice, este să accepţi realitatea exact aşa cum e, fără să o judeci. Eram eu cu un laptop şi atât. Şi-atunci m-am gândit că pot face crowd-funding, să aduc bani de la oameni să cumpăr materialele sau să filmez altceva sau pot scurta procesul ducându-mă direct la oameni care deja au făcut filmuleţe şi filmări şi să le cer materialele. M-am dus pe net şi am vorbit cu 30 de film-makeri din întreaga lume, din Alaska, SUA, Europa, până în Australia şi Noua Zeelandă. Le-am cerut tot ce aveau ei mai bun de oferit. Le-am spus: <<Îmi place clipul acesta, îl vreau pentru filmul acesta, eşti de acord să mi-l dai gratuit şi-ţi voi pune numele pe afiş?>> 30 de oameni din lumea asta au zis da şi aşa am făcut filmul. Apoi l-am montat singur, cap-coadă şi asta a fost”.

„Fiecare propoziţie din filmul pe care l-am făcut am trăit-o pe propria piele. Absolut nimic din ceea ce scriu în cărţi, pe blog sau în filmele pe care le fac nu este din cărţi, este doar experienţă de viaţă”

Ceea ce a trăit şi faptul că a reuşit să realizeze tot ceea ce şi-a dorit până în acest moment l-a inspirat pe Dragoş Brătăşanu să construiască o companie, o campanie şi un brand în domeniul dezvoltării personale. Tânărul vrea să le transmită şi celor care şi-au pierdut încrederea în forţele proprii şi au încetat să lupte pentru ceea ce-şi doresc că nimic nu este pierdut şi că o dorinţă adevărată nu poate fi niciodată imposibil de realizat.

Doctor Dragoş este un doctor care lucrează cu determinarea oamenilor, are conferinţe în România şi peste tot în lume. Are şi exemple de reuşită, oameni cu care a discutat şi ale căror vieţi s-au schimbat.

„Un amic din Mexic a venit la mine şi nu ştia ce vrea să facă. Spunea că vrea să facă team-building, că a încercat mai multe business-uri care nu au funcţionat. Am făcut exact ceea ce fac, de obicei, şi la mine în viaţă. I-am spus să lăsăm asta deoparte şi să vedem ce vrea să facă cu adevărat. Şi, când i-am spus asta şi a văzut că el, de fapt, vrea să facă cu totul altceva, deja a intrat pe alt drum. Am lucrat vreo 6 ore cu el şi a plecat de la un tânăr speriat, un tânăr care acum are propriile evenimente în Mexic, care şi-a început un alt business. Acum îi ajută şi pe alţii să treacă prin situaţii dificile, pentru că practic ăsta a fost visul lui, să-i înveţe pe alţii cum să treacă prin situaţii dificile, cum să nu-şi piardă speranţa chiar şi atunci când ajung în cel mai de jos punct. A plecat de la un tânăr care voia să fie coach pe team-building la un tânăr care acum îşi face un brand în toată America de Sud cu numele lui, cu compania lui şi tot ce-a avut nevoie au fost un caiet şi-un pix”, povesteşte Dragoş.

Dorinţa lui Dragoş Brătăşanu este aceea să poată ajuta tot mai mulţi oameni, să îi convingă să nu renunţe niciodată la dorinţele pe care le au şi la ideea de a evolua. Povestea lui ne învaţă că toate lucrurile pot fi interpretate în funcţie de unghiul din care sunt privite şi niciodată naţionalitatea, banii din buzunar sau frica nu ar trebui considerate piedici de nedepăşit: „Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că orice ar face, oriunde s-ar afla, sunt OK şi perfecţi şi compleţi exact aşa cum sunt”.
 

 

Citește și: