Madalina Cerban - Mediafax
7280 vizualizări 14 feb 2016

Alice Barb şi George Ivaşcu au un destin special. Nu doar că ea este născută pe 14 februarie, iar el pe 15. Iubesc amândoi teatrul şi se iubesc unul pe altul din primul moment în care privirile li s-au întâlnit. „A fost dragoste la prima vedere. Nu am avut dubii. Nu am avut nici măcar planuri. Pur şi simplu am ştiut că trebuie să fim împreună, ceea ce era un semn clar că este îndrăgosteală, că este clar iubire. Poate că iubirea aş putea să o definesc acum”, spune George Ivaşcu.

„L-am văzut într-o mulţime de aspiranţi la actorie, i-am văzut ochii, mi-au atras atenţia, mi s-au părut foarte frumoşi şi am avut sentimentul că ne vom mai întâlni. După câteva săptămâni ne-am reîntâlnit într-adevăr şi după foarte puţine săptămâni ne-am dat seama că ne-am îndrăgostit şi am rămas împreună. Aşadar relaţia noastră are 26 de ani”, completează Alice Barb.

„În seara când am condus-o pentru prima oară acasă, în speranţa că va deveni iubita mea, era întuneric, a călcat într-o baltă, ploua, şi după aceea am dansat în toate bălţile pe care le întâlneam şi cântam Singin' in the Rain. Pot să vă zic că în continuare ce ne leagă este poate această dimensiune a unei poezii, a unei arte pe care încercăm să o cultivăm continuu între noi”, îşi aduce aminte George Ivaşcu.

După 26 de ani, amândoi, uitându-se unul la altul ştiu că există iubire, o mare iubire. Şi merită să o aştepţi oricât, până la capăt. Altfel, viaţa este goală, iar omul îşi ratează şansa de a fi fericit. „Iubirea este cea mai sigură cale spre fericire şi toţi ne dorim să fim fericiţi. Nu-i aşa?”, spune retoric Alice Barb.

Care este istoria unei mari iubiri şi ce înseamnă iubirea în destinul unui om, am încercat să aflăm de la Alice Barb şi George Ivaşcu, lansându-le o provocare: să răspundă separat, fără a fi unul lângă altul, la aceleaşi întrebări.

Reporter: Ce aţi simţit când aţi văzut-o/l-aţi văzut pentru prima dată?

Alice Barb: Că mă scufund în ochii aceia.

George Ivaşcu: Sincer? Am simţit că ea e. Nu am avut dubii că ea trebuie să fie.

Şi acum ce simţiţi, după 26 de ani de iubire?

Alice Barb: Şi acum, când ochii lui nu sunt obosiţi, pentru că munceşte enorm, îmi place să mă scufund în ei şi simt că îl iubesc. Îl iubesc altfel după 26 de ani. Cred că îl iubesc mai profund, cred că îl iubesc nu datorită tinereţii noastre, ci datorită faptului că în aceşti 26 de ani ne-am crescut unul pe celălalt, am crescut împreună şi emoţional şi profesional şi am dat un rost vieţii noastre, fiecare dintre noi, şi separat şi împreună. Lucrul acesta îmi permite să îl respect şi după 26 de ani, ceea ce este esenţial într-o relaţie de lungă durată, cum este a noastră.

George Ivaşcu: Acum pot să spun sigur că ea e.

 A fost dragoste la prima vedere?

Alice Barb: Eu nu ştiu ce o să vă răspundă el, dar în ceea ce mă priveşte, da. Cred că a fost dragoste la prima vedere. Mi-a plăcut tot la el. Apoi, când după câteva săptămâni, întâmplarea sau nu a făcut să ne cunoaştem, mi-am dat seama că el ar putea să fie partenerul meu de viaţă, cu care să împărtăşesc aceleaşi bucurii, aceleaşi tristeţi, aceleaşi greutăţi, dar mai presus de toate, aceeaşi pasiune - teatrul.

George Ivaşcu: Da. Şi am să vă spun de ce. Nu am avut dubii. Nu am avut nici măcar planuri. Pur şi simplu am ştiut că trebuie să fim împreună, ceea ce era un semn clar că este îndrăgosteală, că este clar iubire. Poate că iubirea aş putea să o definesc acum. Pentru că trecând timpul, traversând, ca orice om, tot felul de momente, nu poţi să spui că există o constantă de la 18 ani şi aşa a rămas până la 48. Sunt suişuri, coborâşuri, frământări, neînţelegeri, sinusoide, ca în viaţă, dar acuma dacă e să tragi o linie, cu toate aceste sinusoide, pot să spun că "Da, asta înseamnă iubire".

Există o singură mare iubire în viaţă?

Alice Barb: N-aş putea să vă răspund 100% sigur la întrebarea aceasta. Cred că da, cel puţin până acum aşa simt.

George Ivaşcu: Da. Există. Acum nu discut doar despre mine. Poate exista o singură mare iubire chiar dacă nu întotdeauna timpul face să fie aşa. Chiar dacă îţi reîncerci norocul, să zicem, poţi să spui "Da, marea mea iubire a fost atunci" sau "Marea mea iubire am întâlnit-o astăzi". Nu cred că există o reţetă, dar ce pot să spun este că eu cred că da, există o mare iubire.

Ce înseamnă de fapt o mare iubire?

Alice Barbu: Este foarte important ca doi oameni care se iubesc să aibă şi pasiuni comune. Acest lucru îţi dă posibilitatea să mergi împreună, să discuţi, să cauţi, să te dezvolţi, să creşti ca fiinţă umană, aşa cum am spus, multă vreme. Da, teatrul a fost şi rămâne marea noastră pasiune. De câţiva ani faptul că amândoi am devenit manageri şi că ştim ce înseamnă acest lucru foarte bine cred că ne-a unit şi mai mult. E greu să renunţi la veleităţile tale artistice, e greu să faci paşi în spate, să renunţi puţin la cariera ta de artist. Şi eu şi soţul meu punând frână aici, în ultimii ani, dar este foarte frumos să poţi să pui în lumină artişti foarte valoroşi, în cazul lui din teatru, în cazul meu din toate domeniile artistice. Şi ne înţelegem, sunt momente în care ne înţelegem fără cuvinte, sunt momente în care nu e nevoie să vorbim foarte mult ca să ştim cum se simte celălalt şi sunt momente în care ne sprijinim ca un cuplu şi ca o echipă. Până la urmă, o mare iubire se schimbă. Dacă este vie, această mare iubire, ca tot ce este viu, suferă transformări. Cred că iubirea noastră a devenit mai matură, mai profundă, tocmai pentru că a trecut prin multe şi sper să dureze.

George Ivaşcu: Înseamnă a împărţi cu celălalt. Iubirea nu înseamnă doar a primi. Nu, ci înseamnă a împărţi cu celălalt. Şi bine şi toate.

Cât merită să aştepţi o mare iubire?

Alice Barb: Iarăşi este o întrebare la care nu am un răspuns 100% sigur, nu ştiu, mă gândesc că poate trebuie să îi ieşi în întâmpinare. Poate nu trebuie să o aştepţi foarte mult, poate trebuie să o cauţi, poate trebuie să te deschizi, să deschizi braţele sufletului tău şi să o aştepţi să vină. În orice caz, în momentul în care o întâlneşti, merită.

George Ivaşcu: Până la capăt. Am impresia că Petre Ţuţea a spus lucrul ăsta superb, dar vreau să nu greşesc, spunea că între două nopţi infinite de neant, 10 , 20, hai 30 de de ani de viaţă ireversibilă, merită să îţi trăieşti intens marea iubire, chiar dacă ea durează 10 sau poate dura 30 de ani. Merită să o trăieşti intens, pentru că după aceea în eternitate măcar pleci cu un album frumos, în care tot ai ce răsfoi.

Ce este un om fără iubire?

Alice Barb: Cred că este un om singur şi trist. Şi dacă ne gândim că Dumnezeu a făcut omenirea din iubire, noi ne-am născut din iubirea lui, pentru creaţia lui, apoi ne-am născut a doua oară, din iubirea părinţilor noştri, eu cred că de fiecare dată când iubim, ne naştem din nou. Şi cred că este cel mai important lucru pe care îl putem face în această viaţă, acela să iubim. Să iubim în fiecare zi, să spunem "Te iubesc" în fiecare zi. Este foarte important. Şi să iubim concret. Dacă iubim omul de lângă noi, îl punem deasupra dorinţelor noastre, îi dăm întâietate Eu cred că asta este iubirea. Îl ajutăm să devină ceea ce îşi doreşte să devină, îl ajutăm să-şi împlinească visurile, îl sprijinim, iubirea nefiind condiţionată după părerea mea. Şi de aceea, când unui om îi lipseşte iubirea, cred că nimic din toate lucrurile acestea nu i se întâmplă. Viaţa lui este tristă şi goală şi şansele lui de a fi fericit sunt nule, pentru că eu cred că iubirea este cea mai sigură cale spre fericire şi toţi ne dorim să fim fericiţi. Nu-i aşa?

George Ivaşcu: Este un om singur.

Există iubire şi fără poezie, şi fără teatru. Dar în schimb nu poate exista iubire fără sentiment. Iubirea nu este doar un calcul contabil, logic. Uneori de aia iubirea este ilogică, pentru că ea este în primul rând un sentiment. Şi cred că dacă vorbim de poezie şi de teatru prin alăturare cu iubire, ea vine din faptul că sentimentele te fac să fii mai poet, sentimentele te fac să fii mai uman, sentimentele te fac să fii mai atent la celălalt. Iubirea e ca şi Crăciunul. De Crăciun ne bucurăm de a oferi cadouri, de a primi cadouri, de a cânta colinde, de a pregăti împreună masa. Aşa cred. Tot ce spun eu este însă sub semnul întrebării continuu, pentru că şi eu mă întreb. Nu am răspunsuri, nu am reţete. Aşa cred eu, că iubirea înseamnă un sentiment.

Citește și: