1561 vizualizări 20 mar 2016

Cât de mult contează să fii fericit? „Este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane", subliniau membrii Adunării ONU în Rezoluţia adoptată acum aproape patru ani. Pe 12 iulie 2012, Adunarea Generală a ONU adopta Rezoluţia 66/281. E o decizie care ar trebui, cel puţin o dată pe an, să ne aducă aminte cât de important este să fii fericit, pentru că atunci ziua de 20 martie a fost proclamată Ziua Internaţională a Fericirii. Iniţiativa i-a aparţinut lui Jayme Illien, consiler la Naţiunile Unite şi membru al organizaţiei „Economişti pentru pace şi securitate", care a vrut să atragă atenţia că banii şi produsul intern brut al ţărilor nu definesc neapărat gradul de fericire pe care o trăiesc locuitorii.

Prin decizia Naţiunilor Unite, fericirea are astfel o zi a ei, una pe care toate cele 193 de ţări membre ale ONU trebuie să o celebreze „în manieră potrivită, în special prin activităţi educative şi prin politici publice care să sporească bunăstarea popoarelor".

„Căutarea fericirii se află în centrul eforturilor umane. Oamenii din întreaga lume aspiră la o viaţă fericită şi împlinită, în armonie cu natura. Când acţiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogăţim cu toţii. Compasiunea aduce fericire şi ne ajută în modelarea viitorului pe care ni-l dorim", a subliniat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Şi tocmai pentru că a vrut să arate că fericirea nu se măsoară doar în bani, regele din Bhutan, un mic stat de la poalele Munţilor Himalaya, a adoptat încă din anul 1972 un indicator de bunăstare care se numeşte „Fericirea Naţională Brută". Şi nu banii sunt elementul principal de care depinde valoarea acestui coeficient. Dincolo de bunurile materiale pe care le au cetăţenii, autorităţile din Bhutan măsoară fericirea prin factori precum armonia în comunitate, coeziunea socială, echilibrul dintre muncă şi timp liber, dar şi calitatea mediului înconjurător.

De aici, indicatorul fericirii a fost adoptat şi în Thailanda, acolo unde a fost introdus şi un „Index verde" în anul 2007, iar în doi ani şi Statele Unite deveniseră deja mult mai preocupate de fericirea cetăţenilor. În 2009 în SUA a fost făcut publică o cercetare sociologică care urmărea calcularea unui „indice al fericirii" pe baza analizării sănătăţii emoţionale, a mediului de muncă şi a accesului la necesităţile de bază ale cetăţenilor.

După ce s-a încercat calcularea ei după tot felul de formule, Fericirea şi-a găsit până la urmă locul şi în guvernele câtorva state din lume. Astăzi, Bhutan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Scoţia au deja câte un minister al Fericirii. Totuşi, ţările în care trăiesc cei mai fericiţi oameni din lume nu şi-au desemnat încă un ministru care să se ocupe special de acest domeniu. De curând, ONU a dat publicităţii un raport care a arătat că statele în care fericirea e la ea acasă sunt Danemarca, Elveţia şi Islanda. Dintre cele 156 de ţări monitorizate, România se află la jumătatea clasamentului, pe locul 71.

Citește și: